Ambalajlı sütlerde mikroplastiğe rastlandı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden bilim insanları, marketlerde satılan farklı markalara ait ambalajlı sütlerde yaptıkları araştırmada, litrede ortalama 6 adet mikroplastik tespit etti
ABONE OLPlastikler yaygın kullanımları nedeniyle en büyük kirleticiler arasında yer alıyor ve doğaya her gün bırakılan tonlarca plastik atık, çevresel koşulların etkisiyle fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerde aşınarak küçük parçalara ayrılıyor. Bu aşınma sonunda oluşan ve mikroplastik adı verilen 5 milimetre altındaki bu parçacıklar cilt teması, solunum veya beslenme yoluyla insan vücuduna geçebiliyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde ambalajlı sütlerdeki mikroplastik varlığı araştırıldı.
Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Aytan, Türkiye'de bir ilk olarak nitelendirdiği araştırma kapsamında zincir marketlerden temin edilen 13 süt firmasına ait ambalajlı UHT ve bir tanesi de laktozsuz olmak üzere toplamda 42 ayrı sütü incelediklerini söyledi.
Aytan, "İncelediğimiz tüm sütlerde mikroplastiklere rastladık. Bu, değişen oranlardaydı, markadan markaya farklılık gösterdi. Bulduğumuz mikroplastiklerin yüzde 94’ü fiberlerdi, geri kalan kısmını parçalar oluşturdu. Fiberler hemen akla sentetik tekstili getiriyor. Üretim sürecinde özellikle gıda kontaminasyonunu (bulaşını) azaltmak adına kullanılan koruyucu giysiler, maskeler, eldivenler önemli bir kaynak teşkil ediyor olabilir. Parçalar da büyük boyutlu plastik objelerin zamana bağlı olarak aşınmasıyla ortaya çıkan ya da ambalajdan gelen parçalar olabilir" dedi.