Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji "Ben robot değilim" doğrulaması yaptıran Google aslında başka bir şeyin peşinde! - Teknoloji Haberleri
        1

        Google, bir web sitesine girerken karşımıza "Ben robot değilim" gibi farklı testler çıkarıyor. CAPTCHA ismi verilen bu testlerin amacı, robot ve gerçek kişiler arasında ayrım yapabilmek. Ancak görünüşü göre Google, bu testleri bir eğitim gibi görüyor ve kullanıcıların cevaplarıyla yapay zekâsını geliştiriyor.

        İşte, Google'ın güvenlik testleri ve sizi şaşırtacak detayları...

        2

        GÖRDÜĞÜNÜZ KELİMEYİ YAZIN

        Google bir web sitesine girerken, kullanıcının karşısına; küçük bir kutu içerisinde bir kelime göstererek, kullanıcıdan bunu yazmasını istiyordu.

        Google, bunu robot ve gerçek kullanıcıyı ayırmak için yapıyordu. Ancak, bir sebebi daha vardı!

        3

        Bu kelimeler; kitaplardan seçiliyordu. Google, "Google Kitaplar" için oluşturduğu sistemde, kitapları sanal ortama taşıyordu. Ancak sistem bazen kelimeleri tanımlayamıyordu.

        Google, algoritma tarafından tanınmayan kelimeleri kullanıcıların karşısına test olarak çıkarıyor ve bu kelimeyi yazmalarını istiyordu.

        4

        Böylece, Google tanıyamadığı kelimeleri kullanıcıya sunarak, onların kelimeyi analiz etmesini sağlıyordu. Google, yıllar boyunca yapay zekâsını bu şekilde geliştirdi.

        Ancak, bu test 2012 yılında kaldırıldı çünkü kullanıcılar kelimeleri okumakta zorlanıyordu ayrıca Google, zaman içerisinde insanlardan daha iyi kelime okumayı başarınca bu teste gerek kalmadı.

        5

        BEN ROBOT DEĞİLİM

        Kelime testi yerine getirilen "ben robot değilim" testi, kullanıcıların istediği gibi daha kolay bir uygulamaydı. Bu test, 2015'ten bu yana kullanılıyor.

        Kullanıcıdan, "ben robot değilim" yazan kutucuğun işaretlenmesi isteniyor ancak burada önemli olan o kutucuğa işaretlemek değil, tıklama eylemi sırasında gerçekleşen insan davranışı.

        6

        Kullanıcı fareyi hareket ettirdiği o birkaç saniye içerisinde Google, fare hareketlerini analiz ediyor.

        Yani, olay aslında oraya tıklamak değil; yapay zekânın robotla, gerçek kullanıcı arasındaki farkı anlayabilecek kadar eğitilmesi.

        7

        RESİMDEKİ TRAFİK LAMBALARINI İŞARETLEYİN

        Google'ın diğer testlerinden bir tanesi de fotoğrafta belirtilen nesnenin işaretlenmesi. Bu da tıpkı kelime testi gibi.

        8

        Google bu testle beraber; gerçek robot ayrımı yaparken aynı zamanda yapay zekâsının değişik nesneleri tanıma ve analiz etme yeteneğini de geliştiriyor.

        Bir kullanıcı, belirtilen nesneyi işaretlediğinde yapay zekâ yeni bir nesneyi daha tanımlamış oluyor.

        Kısacası Google, kullanıcılarına sunduğu hizmetle beraber onlardan gizli bir eğitim alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ