Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AP'de Türk bayrağını yırtan Yunan vekile sert tepki

        Brüksel'de düzenlenen AP Genel Kurulunun "Yunan Adalarında İnsani Durum" başlıklı oturumunda bölgedeki göçmenlerin durumu ele alındı. Yunanistan'ın aşırı sağcı Altın Şafak Partisinin eski üyesi bağımsız AP milletvekili Lagos, "Kimsenin burada Yunan vatandaşlarının durumunu konuştuğunu duymuyoruz. Herkes göçmenlerden bahsediyor, Yunan vatandaşlarının hakları ne olacak?" diyerek tepki gösterdi.

        TÜRK BAYRAĞINI YIRTTI

        Lagos, Yunan vatandaşlarının yüzde 70'inin yasa dışı göçe karşı olduğunu, ülke halkının göçmenler tarafından saldırılara uğradığını iddia etti. Irkçı Lagos, "Bir tarafta da Türkiye var, her istediğini yapabiliyor. Ülkemize akın akın göçmen geliyor. İşte bu Türk bayrağı, bununla ne yapılır, yırtıp atılır. Artık buna bir son vermeliyiz" diyerek kağıttan yapılmış Türk bayrağını yırtarak büyük bir provokasyona imza attı. Buna karşılık, oturumun yöneticisi itidal çağrısında bulunarak bu tür davranışlara müsaade etmeyeceğini söyledi.

        MSB: SANCAĞIMIZIN AİSLLİĞİNİ VE GÜCÜNÜ GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

        Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından paylaşılan Twitter mesajında şu ifadelere yer verildi:

        Avrupa Parlamentosu’nda kirli elleriyle bayrağımıza saldıran çaresiz, şımarık çocuklara her yerde Al Sancağımızın asilliğini ve gücünü göstermeye devam edeceğiz!

        ÇAVUŞOĞLU: HADLERİNİ BİLSİN

        Irkçı Yunan milletvekili Ioannis Lagos'a Twittter'da sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Avrupa'nın şımarık, ırkçı çocukları hadlerini bilsin'' dedi.

        Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Şanlı bayrağımıza uzanan elleri nasıl kırdığımızı, denize nasıl döktüğümüzü en iyi bu ırkçı kafalar bilir. Avrupa’nın şımarık, ırkçı çocukları hadlerini bilsin. Avrupa İslam karşıtlığı ve ırkçılığa artık dur demeli. Bayrağımız her yerde şerefle dalgalanmaya devam edecek! AP’nin de bu palyaço hakkında gerekeni yapmasını bekliyoruz"

        ŞENTOP: HUKUKU HİÇE SAYDI

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, tepkisini Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirinden bir alıntı ile gösterdi.

        Şentop, "Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Yunanistanlı milletvekilinin hem haddini aşarak, hem de uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayarak ırkçı bir tavırla Türk Bayrağına yönelik sergilediği saygısızlığı kınıyor ve ilgili vekile gereken cezanın verilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

        BAHÇELİ: TÜRK MİLLETİ YÜKSELTİR

        MHP lideri Devlet Bahçeli de Twitter mesajlarıyla tepkisini gösterdi. Bahçeli, şunları kaydetti:

        Avrupa Parlamentosu’nda Türk bayrağının yırtılmasını şiddetle kınıyorum. Şereften nasibini almamış soytarı ve ırkçı Yunan milletvekili hakkında lazım gelen bütün siyasi ve cezai tedbirlerin süratle alınmasını sabırsızlıkla ve acilen bekliyorum.

        Nitekim bayrak düşmanlarıyla farkımız aynısıyla budur. Bizi Türk milleti yapan haslet ve hakikat de burada aranmalıdır. Asalet ve ahlak vardır, önüne serilen bayrak düşman bayrağı da olsa çiğnemez, çiğnetmez; köksüz ve soysuz vardır, eline geçirdiği bayrağı ilk fırsatta yırtar.

        Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Eylül 1922’de önüne serilen Yunan bayrağını çiğnememiş, Yunan Kralı Konstantin’in aşağıların aşağısı durumuna düşmemişti. Ve demişti ki, “Bayrak bir milletin onurudur. Ne olursa olsun yerlere serilemez ve çiğnenemez.”

        KILIÇDAROĞLU: TARİHİ BAYRAK YIRTMA DENSİZLİĞİYLE SİLEMEZSİNİZ

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda (AP) Türk bayrağını yırtan ırkçı Yunan milletvekili Ioannis Lagos'u çirkin saldırısından dolayı tepki gösterdi.

        Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kurtuluş Savaşı'nda ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda yüce Türk milletinin yazdığı tarihi, kürsülerde bayrak yırtma densizliği ile silemezsiniz. O ulu bayrak, onur ve gururla bağımsızlık ve egemenliğimizin sembolü olarak göklerde dalgalanmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

        AKŞENER: ALÇAKLIK

        İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Yunan milletvekili Loannis Lagos'un Türk bayrağını yırtmasına tepki göstererek,"Bunun alçaklık olduğunu düşünüyorum." dedi.

        Akşener, "İzmir'deyiz, İzmirliler bilir ki daha önce Türk bayrağına bu hakareti edenler nasıl gittiler bu ülkeden? Yine İzmirliler bilir ki yere düşen Yunan bayrağını kaldıran bu eldir.Savaştığınız bir ülkenin bayrağına hakaret etmeyen bir Türk devleti ve milleti var. Parlamenter bile olsa daha önce o bayrağa hakaret edildiğini, yaşananları unutmuş alçak bir kişi.82 milyon kişi bir araya gelir o bayrağı yırtan eli kırar. İktidara sesleniyorum; derhal Türk devletine yakışan tutumu ve davranışı göstermelidir. Türkiye'nin itibarını iki paralık etmeye kimsenin hakkı yoktur" dedi.

        ÇELİK: AP GEREĞİNİ YAPMALI

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "AP’de bayrağımıza saygısızlık yapan faşist Yunan milletvekili sadece kendi karaktersizliğini göstermiş oldu" ifadeleriyle başladığı tweet dizisinde şunları yazdı:

        "Şanlı bayrağımızın temsil ettiği şerefi anlaması mümkün olmayan ırkçı ve zehirli kafalar yaptıkları saygısızlıkla bayrağımıza zarar veremezler.

        Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bu ırkçı ve faşistlerin İslam düşmanı ve Türkiye düşmanı siyasetlerinin gösteri merkezi olması ayrıca vahimdir. AP demokrasiyi geliştirmek yerine ırkçılara teslim olursa Avrupa değerlerini yok etmek isteyenlerin adresi haline gelir.

        AP, bayrağımıza saygısızlık yapan bu faşist hakkında gereğini yapmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır. Bayrağımız vatanımızda bağımsızlığın sembolü olarak ve yeryüzünde her yerde de insanlığa yüksek değerleri hatırlatmak için gururla dalgalanmaya devam edecek.

        AP’de o karaktersiz faşist, bayrağımıza yaptığı saygısızlıkla orada temsil edilen tüm milletlere saygısızlık yapmıştır. Biz kendi bayrağımıza da başka milletlerin bayraklarına da saygısızlık yapılmasını doğru bulmayız.

        O ırkçı Yunanlı yaptığı saygısızlıkla AP’de bulunan her milletin bayrağına saldırmıştır. AP, o faşistin yaptığı saygısızlığı AP’nin kendisine yapılmış bir saygısızlık olarak da ele almalıdır.

        O faşist, Doğu Akdeniz’de ve Ege’de bayrağımızı gururla dalgalanırken bol bol görecektir."

        CHP'Lİ TANAL'DAN SUÇ DUYURUSU

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda (AP) Türk bayrağını yırtan ırkçı Yunan milletvekili Ioannis Lagos hakkında kamu davası açılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

        Tanal'ın Başsavcılığa verdiği dilekçede, Lagos'un Türk bayrağını yırtarak büyük bir provakasyona yol açtığı belirtildi.

        Bayrağın, bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü olduğu vurgulanan dilekçede, bayrağa saygının önemine işaret edildi.

        Türk Ceza Kanunu'nun 300. maddesinde "Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünün yer aldığı aktarılan dilekçede, 301. maddede ise "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçu bulunduğu anımsatıldı.

        Lagos'un eyleminin bu iki madde kapsamına girdiğine işaret edilen dilekçede, şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılması istendi.

        ÖZTRAK: TARİHİ UNUTMUŞ

        CHP Sözcüsü Faik Öztrak da Twitter'daki mesajında "Bayrak bir milletin istiklalinin sembolüdür. Atamız İzmir’i kurtardıktan sonra ayağına serilen Yunan bayrağına gereken saygıyı göstermişti. Tarihi çabuk unutmuş bir kendini bilmezin Avrupa Parlementosu’nda bayrağımıza yönelik saldırısı kabul edilemez. Bu pravokasyonu lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

        TBMM'DE YUNAN VEKİLE SERT TEPKİ

        TBMM Genel Kurulu'nda milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu'nda Yunan milletvekili Ioannis Lagos'ın Yunan Adaları'ndaki göçmenlerin durumuna ilişkin oturumda, Türk bayrağını yırtmasına tepki gösterdi.

        Genel kurul gündeme geçmeden önce milletvekilleri söz alarak Avrupa Parlamentosu'nda Türk bayrağını yırtan Yunan milletvekili Ioannis Lagos'a tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu,"Bu alçakça eylemi kınıyorum. Gerek Yunan makamlarının gerekse Avrupa Parlamentosunun bu konuyla ilgili, ilgili işlemleri yapmaları gerektiğini hatırlatmak isterim" dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, "Bayrak her şeydir. Ioannis Lagos adlı bağımsız milletvekilinin yaptığı bu terbiyesizlik, bu edepsizlik tabii ki asla ve asla kabul edilemez. Ancak, unutulmamalıdır ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmir'in kurtuluşunu müteakip İzmir'e girişinde, girmek durumunda olduğu binanın merdivenlerine Mustafa Kemal Atatürk çiğneyerek basıp girsin diye serilen Yunan bayrağını, alelade bir şekilde de değil, usulü dairesinde, usulüne uygun olarak toplatmış ve o saygıyı, o insanlığı göstermiştir" diye konuştu.

        "BİZLER BAYRAKLARA SAYGI DUYMUŞ MİLLETİZ"

        MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül ise,bayraklar milletlerin bağımsızlık sembolleri ve kutsalı olduğunu belirterek, "Bizler, her ülkenin, hangi ülke olursa olsun hiçbir ayrım yapmaksızın, Türk milleti olarak, Türk devleti olarak her ülkenin bağımsızlık sembolü olan bayraklarına her zaman, tarihimiz boyunca saygı duymuş bir milletiz. Yunan milletvekilinin ve onunla aynı tavrı sergileyenlerde yüz yıldan beri bitmeyen, bu Türk düşmanlığında herhangi bir değişiklik bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bunlar bilmelidirler ki, Türk düşmanlığıyla harim-i ismetimize, vatanımıza saldırmış olan geçmişte dedeleri bizden nasıl bir muamele gördüyse, onları nasıl denize döken bir iradeyle karşılaştılarsa, bugün de aynı ruh bizlerde de mevcuttur" Milletvekilleri deoturdukları yerden söz alarak, Yunan bağımsız milletvekiline tepkilerini dile getirdi.

        SANCHEZ: AP'DE YERİ YOK

        Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, AP'de Türk bayrağını yırtan Yunan milletvekili Ioannis Lagos'a tepki göstererek, "Bu üzücü hadiseyi hiçbir gerekçe haklı kılamaz." açıklamasında bulundu.

        Sanchez, Twitter'dan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu etiketleyerek, AP'deki Genel Kurulda Türk bayrağını yırtan Yunan milletvekiline tepki gösterdi.

        Türkiye'nin AB'ye aday ülke olduğunun altını çizen Sanchez, "İlişkilerimiz halihazırda çok iyi olmayabilir. Ancak bu üzücü hadiseyi hiçbir gerekçe haklı kılamaz. Aşırı sağın, İslam karşıtı söyleminin Brüksel'de yeri yok." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ