Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Koronavirüs kabusu yayılıyor: Singapur, Vietnam, Suudi Arabistan...

        Singapur Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı. Singapur'un ardından Vietnam'da bulunan iki Çin vatandaşında ve Suudi Arabistan'da görev yapan Hindistanlı bir hemşirede virüsün tespit edildiği belirtildi.

        İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde yaşayan kişilerde tespit edilen virüsle ilgili daha sonra ABD, Japonya, Güney Kore ve Tayland'da da şüpheli vakalar görüldü.

        Daha önce Hong Kong'da da koronavirüs bulaşan bir hastanın olduğu açıklanmıştı. Koronavirüs nedeniyle şu ana kadar 17 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin en yaşlısı 89 en genci 48 yaşında ve yaş ortalamaları 73. Virüsün şimdiye kadar 639'den fazla kişiye bulaştığı düşünülüyor.

        Çin hükümeti hızla yayılan salgının ardından 11 milyon kişinin yaşandığı Wuhan kentini karantinaya aldı. Wuhan'ın yanı sıra yakınlarda bulunan Ezhou kentindeki bütün tren istasyonlarının kapatıldığı belirtildi.

        REKLAM

        Başkent Pekin'de ise ünlü Çin yeni yılı kutlamalarının da içerisinde olduğu birçok kitlesel etkinlik iptal edildi. Dünya genelinde birçok havaalanlarında da acil durum ilan edilirken, Çin'den gelen yolculara özel gözetimler yapılıyor.

        Virüsle ilgili yapılan ilk incelemelerde, virüsün ilk olarak yılanlardan insanlara geçtiği olasılığı öne çıkarken, porsuklar ve fareler de diğer ihtimaller olarak belirtiliyor.

        HUBEY'DE KARANTİNA ALANI GENİŞLİYOR

        Hubey'deki Vuhan, Huanggang ve Icou kentlerinde ulaşımın tamamen durdurulduğunun açıklanmasından sonra aynı uygulamanın eyalete bağlı diğer bazı ilçelerde de yapılacağı bildirildi.

        Ayrıca Sıçuan eyaletinden Hubey'e 135 kişilik sağlık personeli gönderileceği, ekip üyelerinin eyaletteki üniversite hastaneleri ve eyalet içindeki kentlerden seçildiği belirtildi.

        Vuhan'da ulaşımın durması, kente girişlerin yasaklanmasıyla halk yiyecek stoğu yapmaya başladı. Kente uygulanan karantina önlemlerinin ne zamana kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

        ÇİN'DE BÜYÜK ÇAPLI ETKİNLİKLER İPTAL

        Pekin Belediyesi Kültür ve Turizm Bürosundan yapılan açıklamaya göre, halkın sağlını korumak ve salgını önlemek adına Bahar Bayramı'nın huzur içinde geçmesini temin etmek ve halkın kalabalık kitleler oluşturmasını azaltmak amacıyla büyük çaplı etkinlikler iptal edildi.

        Bugünden itibaren başlayan yasağın, Bahar Bayramı dolayısıyla tapınaklarda toplanmayı da kapsayacağı, halka salgının gidişatına göre bilgilendirmeler yapılacağı kaydedildi.

        Diğer yandan Cıciang eyaletinde de söz konusu virüs nedeniyle, manastırlar dahil, dini mekanlarda büyük çaplı faaliyetlerin iptal edildiği belirtildi.

        VİRÜSÜN BELİRTİLERİ


        Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.


        NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

        Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ