Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan Senegal'de konuşuyor

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunmak için gittiği Senagal'de, Senegal lideri Sall ile ortak basın toplantısıdüzenledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        2019 verileri iki ülke arasındaki ticaretin ilerletilmesi noktasında daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Bugünkü hedefimiz 1 milyar dolarlık hedefe ulaşmaktır. Bunu da en kısa sürede yakalayacağımıza inanıyorum. Yükselen Senegal kalkınma planı diğer bölge ülkelerine de örnek teşkil ediyor. Türk firmaları ulaşım, inşaat, sağlık, altyapı farklı sektörlerde hayata geçirdikleri projelerle bu plana katkı sağlıyor.

        "AFRİKA'NIN 28 FARKLI ÜLKESİNİ ZİYARET ETMİŞ BULUNUYORUM"

        Türkiye'nin potansiyelini Senegal'de tanıtmak, Senegal'i Türkiye'de tanıtmak aynı derecede önemlidir. Senegal FETÖ terör örgütüyle mücadelemizi anlatan ve bize hak veren bir ülkedir. Maarif Vakfımız Senagal'de 13 okulda eğitim-öğretim faaliyetini sürdürüyor. 50 Senegal'li öğrenci ülkemizde yüksek öğrenim görüyor. Kadim medeniyetlerin temsilcileri olan Türkiye ile Senegal arasında köklü, tarihi, kültürel bağlar bulunuyor. Ortak geçmişimizden ilham alarak geleceği inşa etmeyi hedefliyoruz. Afrika ortaklık politikamız bakımından bu husus önem taşıyor. Senagöl'den önce Cezayir ve Gambiya'ya gittim. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığım döneminde kıtanın 28 farklı ülkesini ziyaret etmiş bulunuyorum.

        REKLAM

        "21. YÜZYILIN AFRİKA YÜZYILI OLACAĞINA İNANIYORUZ"

        Afrika'nın yaşadığı acılara politik, stratejik, çıkar odaklı değil insani ve vicdani nazarla yaklaşıyoruz.. Son yıllarda imzaladığımız anlaşma ve kararlarla, uygulamaya koyduğumuz ortak projelerle farklı bir işbirliği modelinin mümkün olduğunu gösteriyoruz. 21. yüzyılın aynı zamanda Afrika yüzyılı olacağına inancıyla işbirliğimizi arttıracağız. 50 bin kişilik stadyumun burada yapılacak olması gençlerimiz noktasında önemli bir adım. Demir çelikte çok ciddi bir yatırımın temelinin burada Tosyalı Holding tarafından atılacak olması önemli.

        Savunma sanayine yönelik atılacak adımlar çok büyük önem arz ediyor. Turizmde, enerjide aynı şekilde bu adımları atmakta kararlıyız. Senegal'in bize gereken desteği vereceğine inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı değerli kardeşim nezdinde Senegal halkına şahsım ve milletim adına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

        Savunma sanayine yönelik atılacak adımlar çok büyük önem arzediyor. Turizmde, enerjide aynı şekilde bu adımları atmakta kararlıyız. Senegal'in bize gereken desteği vereceğine inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı değerli kardeşim nezdinde Senegal halkına şahsım ve milletim adına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

        "SAYIN TRUMP 'NE GEREKİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ' DEDİ"

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Sayın Donald Trump'la dün akşam yaptığımız görüşme aslında kendilerinin bize nezaket telefonuydu. Malum Malatya ve Elazığ'daki deprem 41 kardeşimizin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Yaralıların tamamına yakını ayakta tedaviyle taburcu edilmiş vaziyette. Çok az sayıda tedavisi devam eden vatandaşlarımız var. Enkazların altında çok sayıda vatandaşlarımızın kurtulması bizler için ayrı bir mutluluk vesilesi. Milletimizin başının sağ olmasıgerektiğini zaten anında bakan arkadaşlarımı bölgeye gönderdim, onların ardından ben de gittim ve dolaştım. Şu an itibarıyla enkazlar kaldırılıyor. Süratle gerek köy ve mahallelerde gerekse merkezde yapacağımız inşaatların planlaması Çevre Şehircilik Bakanlığımız tarafından yapıldı. Kış mevsimine girmiş olmamız hasebiyle buradaki bütün vatandaşlarımızın giyim, kuşam, yemek vesaire sürekli olarak veriliyor. Bu noktada sayın Trump'ın aramış olması bir nezaketti, biz de kendilerine teşekkür ettik. Bize düşen herhangi bir şey varsa yapmaya hazırız dediler, teşekkür ettik. Herhangi bir sıkıntı olursa haberleşiriz dedik. Libya ve İdlib'i aramızda konuştuk. Libya'da bugünden yarına bu iş çözülür dersek yanlış olur. Dün yapılması gerekli olan toplantılarda yine Hafter geleceğini söylediği yerlere örneğin Tunus'a gitmedi. Geldiği yerde bir netice mi vardı? Yok. Moskova'dan da kaçarak adeta geri döndü. Berlin sürecindeki toplantıda otel odasında saklandı ve oradan takip etti. Yani işi çözmek gibi bir derdi yok. Tam aksine Wagner diye bir güç var arkasında, onların arkasında kim olduğu belli. Abu Dabi yönetiminin sağladığı lejyonerler. Hafter'in kendisi de lejyoner. BM Güvenlik Konseyi'nin tanıdığı mâlum Sarrac var. Biz siyasi alanda da Libya halkının kendi kaderinin belirlemesinin doğru olacağına inanıyoruz.

        "İDLİB'TEKİ SÜRECİ HASSASİYETLE TAKİP EDİYORUZ"

        İdlib çok çok farklı. Şu anda sınırlarımıza doğru hareketlenme söz konusu. Biz de tedbirlerimizi almış bulunuyoruz. Kış mevsimi orada çok daha şiddetli. Gelen oradaki kardeşlerimizi çadırlara değil de briket barınma yerleri yapalım dedik. Şu onlar bir taraftan süratle yapılıyor. Onlar bittikten sonra briket barınaklara yerleştireceğiz. Süreci hassasiyetletakip ediyoruz. Temenni ediyorum ki İdlib'i barışla değerlendiririz.

        "HAFTER KADDAFİ'YE DE O ZAMAN İHANET ETMİŞ BİR KİŞİ"

        Hafter bir lejyonerdir. Maaşlı bir askerdir ve bu kişi Kaddafi döneminde Kaddafi'ye de o zaman ihanet etmiş ve Kaddafi'nin yanından kaçıp Amerika'ya sığınmıştır. Yıllarca Amerika'da yaşamış olan birisidir. Şimdi de Abu Dabi yönetiminin vermiş olduğu destekle, parasal kaynakla silah, mühimmat, araç gereç her şeyiAbu Dabi yönetimi ve Mısır sağlamaktır. BM Güvenlik Konseyi'nin tanıdığıbir liderle, dünyada uluslararası camiada kimsenin tanımadığı kişiyi yanyana koyabilir miyiz? Bu mümkün mü? Hafter denilen kişiye de bu noktada konumunu belirleyip oraya onu oturtmak lazım. Şu anda onun resmi ne Libya'da ne uluslararası camiada hiçbir kimliği ve kişiliği yoktur.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonraTürkiye- Senegal iş forumunda konuştu. Erdoğan Türk ve Senegalli işadamlarına hitap ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

        "SENEGAL'LE HEDEFİMİZİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK"

        İşadamlarımız birkaç ay sonrasını dahi kestiremiyordu. Böyle bir durumdan işadamlarımızı kurtarmakta kalmadık, aynı zamanda ülkemize önemli bir sıçrama yaşattık. Milli gelirimizi 950 milyar dolarlara çıkardık. İhracatımızı 181 milyar dolara taşıdık. Ekonomimize toplam 220 milyar dolar civarında doğrudan yatırım girişi oldu. Yurtdışı müteahhitlerimiz 10 bin 108 proje üstlendi. Altyapı alanında 2003 yılında dünyada 39. sırada iken bugün 9. sıraya yükseldik. Şu an dünyadaki 10 önemli dev altyapı projesinden 6'sı Türkiye'de bulunuyor. 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı'nı hizmete açtık. Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için çalışıyoruz. Son 17 yılda hızlı tren hatlarından havalimanları, tüneller, otoyolları, köprüler, TürkAkım, Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna kadar birçok uluslararası eseri hizmete aldık. Sağlıkta cazibe merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Tedavi için ülkemize gelen kişi sayısı 2019 yılının ilk 10 ayında 470 bine ulaştı. Turizm alanında 2019 senesinde kendi rekorumuzu kırdığımızı görüyorum. Savunma sanayi alanında ise yerlilik oranımızı göreve geldiğimizde yüzde 22 iken yüzde 70'ler seviyesine taşıdık. SİHA'da dünyanın 4 ülkesinden biriyiz. Türkiye'nin otomobilinin tanıtımını gerçekleştirdik. Geleceğin teknolojisi ile üreteceğimiz bu otomobili tüm insanlığın kullanımına sunacağız. Tüm bu yatırımları devletimizin öncülüğünde, özel sektörümüzün katkı ve destekleriyle yaptık. Yurt içi ve yurt dışı yatırımlarında firmalarımızın yanında olmayı, iş dünyamızı teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye için hem önemli bir ortak hem de değerli bir dost olan Senegal'le ilişkilerimizi geliştirmeye önem atfediyorum. İlk olarak 250 milyon dolar hedefini belirledik ve gerçekleştirdik. 2018 Mart ayı ziyaretimde 400 milyon doları hedefledik, hamdolsun aynı yıl bu hedefe ulaşmayı başardık. Hedefimiz ticaret hacmimizi orta vadede bugün yaptığımız görüşmelerden sonra 1 milyar dolara çıkarmaktır. Bunu yapar mıyız? Türkiye-Senegal bunu yapar ve inşallah bunu yapacağız.

        "SAYIN BAŞKAN ÇOK GÜZEL BİR YERİ BİZE TAHSİS ETTİ"

        Bunun için hepimize başta da siz işadamlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Biz ikili ticari ilişkilerimizi kazan kazan temelinde dengeli bir şekilde geliştirmek istiyoruz. Türk ekonomosi ile Senegal ekonomisi birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir. Bölgesinde ekonomik güç olan Türkiye Senagalli üreticiler için önemli bir pazardır. Senegal ise ciddi bir reeksport potansiyelini barındırıyor. THY'nin Senegal'e haftada 8 seferi bulunuyor. THY ayrıca haftada 4 defa kargo uçuşu düzenleyerek ekonomik ilişkilerimize katkı sağlıyor. Türk müteahhitleri Senegal'de birçok başarılı projeye imza atıyorlar. Yakın zamanda büyükelçilik binamız için de sağolsun sayın Başkan bizlere 10 dönümlük gayet güzel bir yeri tahsis ettik. Orada da bizler yerli, milli mimariyle inşallah muhteşem bir eseri hayata geçireceğiz. Bunu da inşallah yine içimizden işadamı arkadaşlarımız üstleniyorlar. Şimdi açıklamayayım, bitirince açıklarız. Senegal'deki büyükelçilik binamız inşallah yeni büyükelçimiz de bugün sayın Başkan ile kendilerini tanıştırdım. Yeni büyükelçimiz de göreve başladığı andan itibaren burada Prof. Dr. Ahmet Kavas hocamız inşallah buranın büyükelçisi olarak göreve başlayacak. Havalimanının yanısıra uluslararası konferans merkezi, buraya bağlı olarak inşa edilen otel, Dakar Arena Stadyumu inşallah yine bunlar Türk müteahhitlerimizin imzasıyla hayata geçecek. Uluslararası Expo Merkezi, hal binası ve TIR parkı projeleri de Türk firmalarınca inşa edilmiştir.

        "ESKİ EMPERYALİST GÜÇLERİN YOL GÖSTERİCİLİĞİNE İHTİYAÇ YOK"

        Türk müteahhitlik firmaları Senegal'de 29 proje üstlendi. Bir kez de sizlerin huzurunda firmalarımıza inandığı ve güvendiği için kendisine teşekkür ediyorum. Firmalarımız bu projeleriyle Senegalli kardeşlerimizin istihdamına katkı sundu. Türk şirketlerinin buradaki yatırımından en büyük faydayı yine Senegal halkı sağladı. Bu projelerin başarısı Türk iş çevrelerini Senegal'de daha fazla yatırım yapmaya teşvik ediyor. Balıkçılık, tarım, turizm, sağlık alanı bulunuyor. Bunun için karma ekonomik komisyon mekanizmasını etkin şekilde kullanmamız gerekiyor. 5. dönem komisyon toplantısını da 2020 yılında gerçekleştirilmesini arzu ediyoruz. Burada Afrika ile ilişkilerimizin köşe taşını oluşturan bir hususu tekrar ifade etmekte fayda görüyorum. Afrika'nın sorunlarına en iyi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından geliştirileceğine inanıyorum. Eski emperyalist güçlerin Afrikalı kardeşlerimizin yol göstericiliğine ihtiyacı yok. Afrikalı dostlarımızın çıkar hesabı yapmadan iyi kötü günlerde yanında olacak dostlara ihtiyacı var. Türkiye Afrika'nın kader ortağıdır. Hasbiliktir, kardeşliktir. Birlikte kazanmak, birlikte yol yürümektir. Bir günlük yağmur toprağın derinliklerine nüfuz etmek deniyor bir Afrika atasözünde. Biz de uzun vadeli dostluklar kurmanın, kazan kazan temelinde işbirlikleri tesis etmenin gayretindeyiz.

        "GELİN YENİ BİR İŞBİRLİĞİ MODELİNİN MÜMKÜN OLDUĞUNU GÖSTERELİM"

        Kültür, turizm, eğitim işbirliğinin desteklenmesinin, kıtadaki altyapının güçlendirilmesini hedefliyoruz. Az önce sayın Cumhurbaşkanı ile imzaladığımız 7 anlaşmayı bu doğrultuda görüyoruz. Senegalli yatırımcılardan Türkiye'ye güvenmelerini, münbit yatırım ortamına inanmalarına istiyorum. Kapılarımız dünyadaki tüm yatırımcılara olduğu gibi Senegalli kardeşlerimize daima açıktır. Aynı şekilde Senegal'in kapılarının da Türk müteşebbislerine açık olduğunu gayet iyi biliyorum. Buradan ülkemizdeki girişimcilerimizi, Senegal'e yatırım yapmaya davet ediyorum. Gelin bu güzel ülkenin aydınlık geleceğinde siz de yerinizi alın, gelin Türkiye'nin tecrübesini, milletimizin birikimini bu topraklara taşıyın. Gelin dünyaya yeni bir işbirliği modelinin mümkün olduğunu gösterin.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ