Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Yapay zeka konulu tartışmalar giderek artmaya devam ederken, finans ve bankacılık sektörü de bu alanda önemli çalışmalarını sürdürüyor. BloombergHT'de Dijital Yolculuk programına konuk olan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de yapay zeka konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Read more!

Hakan Ateş, "Pozitif ilimden ve bilimden, sayılardan ve istatistikten hiçbir zaman vazgeçemeyiz. Burada tarihsel geç kalmışlıklarımız var. Şimdi geldiğimiz noktada ise bankacılık sektörü öncü bir rol oynamaktadır.

Bugün tek bulut servisi verebilen, BDDK tarafından onaylanmış tek bulut altyapısı intercloud'dur. Biz de bu servisi verebiliyoruz.

Burada en önemli konu olan veri ile başlamak doğru olacaktır. 'Veri petroldür' gibi dillere pelesenk olmuş bir söylem var ancak aslında 'veri herşeydir'. Havadır, sudur, savaşta kazanmaktır, GSYH'yi toparlamaktır, herşeydir. Çünkü şu anda insan zekası ile makineleri kıyasladığımızda makineler çok öne geçti. Milyarlarca kere daha çabuk ve daha doğru işlem yapabildiğini görüyoruz ve bu giderek de gelişmeye devam ediyor. Bunu da veri ile yapabiliyoruz. Verinin elde edilmesi lazım, sonra güvenli bir şekilde saklanması ve işlemcilerle işlenmesi lazım.

Maalesef ülkemizdeki veri merkezlerinin toplam kapasitesi 200MW'ın altında. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 1000MW gibi bir ihtiyaç olacak.

Yapay zeka ve bunun getirileri, bunun güvenlik sorunları, hepsi çözülmeyi bekleyen ve dünya ekonomilerinde verimliliği ve etkinliği artıran en önemli araç haline geldi" dedi.

"BULUT SERVİSİNİ ÜLKELERE GETİRMEK GEREKİYOR"

Ateş bulut servislerinin önemine vurgu yaparak, "Dünyanın en büyük server üreticisi Google. Yılda 10 milyar dolarlık akıllı bilgisayar üretiyor. Bunun ne kadarını satıyor? Hiç. Her yıl 10 milyar dolarlık üretim yapıyor ve kendisi kullanıyor. Böyle bir ekonomik güçle baş etmenin yöntemi birçok ülkenin yaptığı gibi bulut servisini ülkenize getirmekle mümkün olabilir. Dünyanın bilgi hazinesinden yararlanacağınız bir bulut servisi için gereken bir servisi kurmak için 30 milyon dolarlık bir sermaye gerekiyor. 10 milyon dolar inşaat, 15 milyon dolar kendi kullanacağınız sistem, eder 25 milyon dolar 1 MW için. 100 MW'lık bir güce erişmemiz 2,5 milyar dolar. Bunu 1000 MW'a artıracaksanız 25 milyar dolar.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ