Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Devlet, elektrik üretene kapasite desteği verecek - Enerji Haberleri

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek’e, elektrik sektörünün merakla beklediği “kapasite mekanizması” çalışmasına ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, bu mekanizma ile elektrikte arz güvenliğinin temin edileceğini, santralların emre amadeliğinin (çalışmaya hazır) güvence altına alınacağını söyledi. Yılmaz, Avrupa’da da benzerleri görülen uygulama ile yerli kaynaklara öncelik vermek koşuluyla mekanizma kapsamında yer alan santrallara belli bir kapasite bedelinin ödeneceğini kaydetti. Yılmaz, mevzuat çalışması tamamlanmak üzere olan kapasite mekanizması düzenlemesi kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlamayı hedeflediklerini söyledi.

        REKLAM

        Mustafa Yılmaz

        NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

        Kaynaklara göre bu sisteme ihtiyaç duyulmasının sebebi şu: “Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü eylül sonu itibarıyla 81 bin 647 megavata yükseldi. Arz, talebin ciddi biçimde üstüne çıktı. Doğalgaz santralları, maliyetlerinin yüksek, piyasada elektrik fiyatının düşük olması nedeniyle üretim yapma konusunda isteksiz davranıyor. İşletme sahipleri, piyasadaki elektrik fiyatları nedeniyle bazı doğalgaz santrallarını söküp başka ülkelere taşıyor. Yerli kömür ile çalışan özellikle özelleştirilen santrallarda, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle finansal zorluklar yaşanıyor. Bu da üretim ve tüketim dengesi ile arz güvenliği açısından soru işaretlerine yol açıyor.”

        ÖNGÖRÜLEN BEDELLER

        - YERLİ KÖMÜR: 21-22 kuruş.

        -DOĞALGAZ: 17-18 kuruş.

        REKLAM

        - İTHAL KÖMÜR: 15 kuruş.

        (Birim elektrik için kapasite bedelleri)

        FARKI TEİAŞ ÖDEYECEK

        Kaynaklar; yerli kömür, doğalgaz, ithal kömür ile çalışan santrallara megavat başına ödenecek kapasite bedeli üzerinde çalışıldığını kaydetti.

        Devlet, bu kapsama girecek santrallara, birim elektrik üretim maliyetlerinin piyasa fiyatının altında kalması halinde “kapasite mekanizması” üzerinden belli bir tutarda destek olacak. Santrallara verilecek destek tutarının tavanı üzerinde çalışma sürüyor. Kaynaklar, “Sınırsız bir finansman söz konusu değil. O nedenle verilecek desteğin üst sınırı ya da bir tavanı olacak” dedi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), destek ödemelerini yapacak. Bu sistemin öngörülen maliyetinin (destek tutarına bağlı olarak değişecek) 1.5 milyar TL - 2 milyar TL arasında olacağı hesaplanıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ