Dopamin beyinin salgıladığı bir hormonun adıdır. Bu hormonun görevi sinir aralarında iletişim sağlamaktır. Bu hormonun diğer bir adı ise mutluluk hormonudur. Tabi sadece mutluluk vermek için bulunmaz vücutta, çok fazla fonksiyonda önemli rol oynar.
- Hareket
- Hafıza
- Uyku
- Kavrama
- Davranış
- Öğrenme
- Dikkat
- Prolaktin Üretimini Engelleme
- Haz Veren Ödül
- Duygu Durumu (Ruh Hâli)
Bu hormonun vücutta az olması Parkinson hastalığına yol açar. Sigara ve uyuşturucu kullanan kişilerde dopamin fazla salgılandığı için bağımlılık yapar. Bu hormonun azlığı ve fazlalığı ciddi sağlık sorunları ortaya çıkartmaktadır.
Dopomin beyin ve vücut fonksiyonları için hayati önem taşır. Bu hormon beyinden salgılanır ve hareket, duygu, haz, acı gibi hisleri etkileyen bir kimyasaldır. Beynin çok kısa sürede milyonlarca sinyalle vücudu çalıştırır. Bu sinyalleri beyinden alan sinir hücrelerinin birleştiği noktalara bazı kimyasal maddelerle taşınır. Bu taşıma işini yapan kimyasalların ortak adı nörotransmitterdir. Bu nörotransmitter kimyasallardan biri de dopamindir.
Dopaminin eksikliği aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar;
Stres: En başlıca sebeplerden biridir aşırı stres. Stres yaşandığında dopamin miktarı azalır.
Antidepresan İlaç Kullanmada: Bu tür ilaçlar dopamin miktarını azaltır ve nörotransmitterin işleyişine zarar verir.
Demir Eksikliği: Kansızlık ve demir eksikliği de dopamin miktarını düşürür. Bunun önüne geçmek için kan tahlili veya hormon tahlili yaptırmak gereklidir.
Östrojen Seviyesinin Düşüklüğü: Menopoz süresi boyunca dopamin hormonunun seviyesi azalmaktadır. Bu hormonun düşüklüğü bazı hastalıklara yol açar.
Dikkat Eksikliği: Dopamin miktarı azaldıkça, dikkat eksikliği ortaya çıkar. Bu durum kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler.
Parkinson: Dopamin eksilmesi Parkinson hastalığını tetikler. Bu hastalık beyindeki gri maddelerinin görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar ve dopamin eksikliği ile ilerler.
Şizofreni: Bu hormon eksildikçe mutsuz, takıntılı olmaya başlayan kişi, şizofreni hastalığına da davetiye çıkarmaktadır.
Hafıza: Dopamin direkt beyni etkilediği için, azalmasıyla hafıza azlığı, unutkanlık gibi belirtiler şeklinde kendini gösterir.
Sosyal anksiyete: Bu durum kişinin içine kapanmasına, çevresiyle konuşmamasına ve sürekli bunalım ruh haliyle dolaşmasına neden olur. Bunu dopamin eksikliği yüksek oranda tetikleyicidir.
Hareket: Dopamin eksikliği, ruh haliyle birlikte hareketlere de yansır ve kişinin ağır hareket etmesine neden olur.
Dopamin eksikliği sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam ve stresle beraber gelişen bir durumdur. Bu durumu yaşamamak için beslenmeye dikkat etmek, spor yapmak, stresten uzak durmak gerekmektedir.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.