Bir garip parlamento: İngiliz Parlamentosu
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında yüzyıllardır yapılan ülkeye özgü ilginç oturumlar, İngiliz siyasetinin geleneklerini gözler önüne seriyor ve demokrasinin simgesi olarak görülüyor
ABONE OLKarşılıklı kahkaha atan, yüksek sesle evet ya da hayır diye bağıran, ayağa kalkıp oturan milletvekilleriyle İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası her hafta sahne olduğu renkli ve farklı görüntülerle özellikle parlamento oturumlarını ilk kez izleyenleri hayrete düşürüyor.
650 milletvekilinin yeşil deri koltuklu sıralara oturduğu ve ülke meselelerini görüştüğü 900 yıllık, gotik mimariye sahip Westminster Sarayı, her hafta ev sahipliği yaptığı oturumlarla İngiliz siyasetinin kendine özgü geleneklerini gözler önüne seriyor.
2. Dünya Savaşındaki bombalamalar sonucu büyük bir kısmı yıkılan ve ardından onarılan Thames nehri kenarındaki Parlamento, İngiltere'nin başkenti Londra'nın tarihi siluetinin en önemli simgeleri arasında yerini alıyor.
"Benim de söyleyecek sözüm var"
İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası özellikle Başbakan'ın, milletvekillerinin sorularını yanıtladığı her hafta çarşamba günü yapılan "Başbakan'a Sorular" tartışmasında, renkli görüntülere sahne oluyor.
Parlamentoda yüz yıllardır sürdürülen ve birçok ülkede görülmeyen ilginç gelenekler, İngiltere'deki demokratik tartışma ortamı ile ifade özgürlüğünün simgesi olarak görülüyor.
Başbakan ya da herhangi bir milletvekili konuşurken, konuşmayı onaylayanlar "Evet" diye bağırıp, kafalarıyla onay verirken görüşlere karşı çıkanlar "Hayır" diye bağırıp kafalarını sallıyor.
"Evet" ve "Hayır" sözcüklerinin yanı sıra oturumlar sırasında çok sayıda kahkaha ya da gülüşmeyi de duymak mümkün. Görüşlere katılmayan kimi milletvekilleri diğerlerinin yüzüne bakarak gülüyor veya kahkaha atıyor. Bu tip tepkiler Parlamentoda hiçbir zaman milletvekilleri arasında fiziksel kavgalara neden olmuyor, sadece tartışmaların tansiyonunu artırıyor. Parlamenterler birbirlerine küçük düşürücü sözler sarf ettiklerinde ise Parlamento Başkanı tarafından uyarı alıyor.
Parlamento oturumları sırasında dikkati çeken bir başka şey ise, bazı milletvekillerinin konuşmaların ya da görüşlerin ardından ayağa kalkıp tekrar yerlerine oturmaları. Bu, "benim de söyleyeceklerim var" anlamına geliyor ve ayağa kalkan milletvekilleri Parlamento Başkanının dikkatini çekerek, söz almak istiyor.