Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya kamuoyu IŞİD'in küresel bağlantılarına odaklandı

        Ankara, Beyrut ve Paris'i kana bulayan IŞİD saldırılarınındünyanın farklı bölgelerinde planlanmışolabileceği iddiaları, dikkatleri örgütün küresel bağlantılarına çevirdi.ÖzellikleTunus'taki müze baskınıve Mısır'dan havalanan Rus yolcu uçağına yönelikeylemleriörgütün Afrika'daki uzantılarınıakla getirdi.

        Özellikle Suriye ve Irak'ta faal olanterör örgütü IŞİD'inbirkaç aydırAfrika'da da yoğunlaştığı öne sürülüyor. Tunus'taki saldırılarla Afrika'daki ilk dikkat çeken eylemini gerçekleştiren örgüt, Libya'dan Çad Gölü havzasına, Cezayir'den Somali'ye kıtanın farklı bölgelerinde doğrudan bağlantılı örgütler ya dabiat edengruplararacılığıyla kendini gösteriyor.

        Daha önce Ensar Beyt el-Makdis ismiyle bilinen,2011 yılından itibaren Sina yarımadasının neredeyse tamamında etkin olanve2014 yılının sonunda IŞİD'e biat ettiğini duyuranMısır'daki"Sina Vilayeti" adlısilahlıörgüt,güvenlik güçlerine,önemli altyapı veturistik tesislerineyönelik düzenlediği saldırılarbu bölgenin dışına taştı. Mısır ordusu ve polisi, bu örgütü ortadan kaldırmak için Aralık 2013'ten bu yanageniş çaplı bir operasyon yürütüyor.

        Cezayir'deki "Hilafetin Askerleri"ise ülkede aktif olan silahlı bir örgüt. Eylül 2014'te el-Kaide'den ayrılan örgüt "Cezayir Bölgesi'ni" temsil etmek üzere IŞİD'e biat ettiğini duyurdu. Cezayir ordusu Mayıs ayındaliderini ve 30'a yakın teröristini etkisiz hale getirdiğiörgütü ortadan kaldırdığını açıklamıştıancak gözlemcilere göre örgütün Cezayir topraklarında hala "gizli hücreleri" bulunuyor.

        Birkaç yıldır Nijerya'nın Borno eyaletinde faaliyet gösteren"Boko Haram" silahlıörgütü, Kamerun'un Uç Kuzey ve Çad Gölü havzasına doğru genişlemiş durumda. Örgüt Çad'da ve Nijer'in güney doğusunda neredeyse her gün saldırılar düzenliyor. Baskın veya intihar eylemi şeklinde yapılan bu saldırılar geçen yaz Çad'ın başkenti Encemine'ye de ulaştı. Geçen mart ayında IŞİD'ebiat eden örgüt;Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad ordularıyla savaşıyor.

        Eş-Şebab örgütü ise Etiyopya'nın Somali'yi işgal etmesinin ardından 2006 yılında kuruldu. Bazı alt gruplarının IŞİD'e bağlılığını açıkladığı örgüt,nisan ayında düzenlenen ve aralarındaliseli öğrencilerinde bulunduğu148 kişinin ölümüne sebep olan saldırı başta olmak üzere Kenya'daki terör eylemlerinden sorumlu tutuluyor. Örgütliderlerinden olan Abdulkadir el-Mümin geçen ekim ayında IŞİD'e bağlılığını ilan etti.

        Özellikle Mali başta olmak üzere Sahel bölgesinde ortaya çıkanEl Murabitun hareketinin liderlerindenMuhtar Belmuhtar ise mayıs ayında IŞİD'e biat ettiğini açıkladı. Bu örgüt, 2013 yılında Batı Afrika Tevhid ve CihadHareketiyle, İslami MağripElKaidesi(AQMI)baş kaldıran"Kanla İmza Atanlar Tugayı"örgütünün birleşmesiyle doğdu.

        Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda1990'lı yılların ortalarından beri faal olan Demokratik İttifak Güçleri(ADF) IŞİD ile aynı radikal ideolojiye sahip bir örgüt. IŞİD'e biat etmeleri dışında örgütle belirli bağlantılarıtespit edilemedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ