Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD ile Küba arasında uçak seferleri başlıyor

        Amerika ve Küba büyükelçilikleri tarifeli ve tarifesiz uçuşların başlaması yönünde karşılıklı karar alındığını açıkladı.

        54 yıldan sonra Amerika ve Küba arasında düzenlenecek uçuş seferlerinin turizm sektörü ve iş ilişkilerini geliştirmeye katkı sağlaması bekleniyor.

        Uygulama Amerika’da internet üzerinden bilet satışlarının açılmasıyla başlayacak, fakat bundan önce Amerikan havacılık uzmanları tarafından Küba’ya uçuş rotası belirlenecek. Özel uçuşlar ise Amerika tarafından kontrollü olarak yürütülecek.

        SADECE YOLCU DEĞİL KARGO DA TAŞINACAK

        Amerika Dışişleri Bakanlığı ulaştırmadan sorumlu müsteşar yardımcısı Thomas Engle, Amerika ve Küba‘nın karşılıklı günde 110 uçuşu kapsayacak şekilde planlandığını açıkladı. Bu uçuşlardan 20’si doğrudan Havana’ya gerçekleştirilecek. Kargo taşımacılığı, ticari, tarifeli ve tarifesiz seferleri kapsayacak uçuşların ne zaman başlayacağına dair tarih vermeyen Engle, henüz bütün maddeleri kapsayan anlaşmanın imzalanmadığını fakat sözleşmeyi geciktirmek için de bir sebep olmadığını açıkladı. Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde ticari hava taşımacılığını kapsayan bütün alanlarda uçuşların başlaması bekleniyor.

        TARİFESİZ UÇUŞLAR BAŞLIYOR

        Amerika ve Küba elçiliklerinin üzerinde anlaştıkları konuların başında uçuş güvenliği ve sivil havacılık geliyor. Tarifesiz (Charter) uçuşların başlaması için New York kentinden Jet Blue şirketi de lisans başvurusunda bulundu. Anlaşma uyarınca, iki ülke arasında uçuş kodları paylaşılacak ve uçak kiralama da mümkün olacak.

        TURİZM YASAĞI

        ABD yasaları Amerikalıların, Küba’ya turistik olarak da seyahat edebilmesini engelliyor. Başkan Barack Obama, geçen yıl bu yasağın esnetilmesi yönünde kararlar alacaklarını açıklamıştı. Florida ve Küba arasında vapur seferlerinin başlatılması yönünde geçtiğimiz Mayıs ayında anlaşmaya varılmıştı.

        TALEP PATLAMASI YAŞANACAK

        Uçuş yasağının kalkmasıyla turizm amaçlı seferler başlayacak ve iki ülke arasında seyahat engeli de kalkmış olacak. Önümüzdeki günlerde Amerikalıların Küba seferlerine olan talebinde ciddi bir artış bekleniyor.

        İki ülke ilişkilerinin kesildiği 1961 yılından bu yana diplomasinin normalleştirilmesi, ticaret ve ekonominin önündeki en büyük engel olarak görülen uçuş yasağının kalkması, karşılıklı büyükelçiliklerin açılmasından sonra tarihi bir adım olarak görülüyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ