Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik ABD ve Rusya Suriye'de ateşkes için anlaştı

        Reuters’a konuşan Batılı diplomatik kaynaklar, ABD ve Rusya'nın, Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştığını açıkladı. Anlaşmaya Birleşmiş Milletler'in terör listesinde bulunan El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve DEAŞdahil değil.

        Ateşkesin yürürlüğe girmesi ileilgiliABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da resmi açıklama geldi.Yapılan açıklamadaUluslararası Suriye Destek Grubu’nun eş başkanları ABDve Rusya'nın "çatışmalarındurmasının 27 Şubat 2016 tarihinde 00:00’dan itibaren başlaması" konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

        Açıklamada, BM nezaretinde oluşturulan Ateşkes Görev Gücü’nün“çatışmaların durdurulması” anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanması için DEAŞ,Nusra Cephesi ve BM altındaki diğer terör örgütlerinin elindeki alanlarınbelirlenmesi, anlaşmaya uyma ve gerilimin ivedi şekilde düşürülmesi için taraflararasında iletişimin sağlanması, anlaşmanın ihlali iddialarının çözümlenmesikonularında sorumlu olacağı kaydedildi.

        Ayrıca Suriye rejimi ve kendilerini destekleyen gruplarla silahlımuhalifler arasında anlaşma şartlarının uygun şekilde yerine getirildiğinidenetlemek için ABD ve Rusya’nın iletişim hattı oluşturacağı, gerekli ve uygungörülmesi halinde de anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle gerekli bilgilerinpaylaşılması amacıyla bir çalışma kurulunun hayata geçirileceği ifade edildi.

        IŞİD VE EL NUSRA KAPSAM DIŞI

        ABD ile Rusya'nın ortak açıklamasına göre, Suriye genelindeuygulanacak "çatışmaların durdurulması", DEAŞ, Nusra Cephesi ve BM tarafındanterör örgütü olarak kabul edilen diğer gruplara karşı düzenlenen askeri veparamiliter saldırıları kapsamayacak.

        26 ŞUBAT'A KADAR CEVAP VERECEKLER

        Açıklamada, Suriye muhalefeti ile rejimin sorumlulukları ayrı ayrıtanımlandı. Buna göre, Suriye muhalefeti ABD veya Rusya'ya BM GüvenlikKonseyi'nin 2254 numaralı kararının tam olarak uygulanacağını ve BM gözetimindekisiyasi müzakere sürecine katılacağını, Suriye ordusuna herhangi bir silahlasaldırmayacağını, ateşkesin tarafı olan gruplardan toprak elde etmektenkaçınacağını, kontrol altında tuttukları yerlere hızlı şekilde insani yardımlarınulaştırılmasına izin vereceklerini, kendini savunmak için karşılık verilmesigerekirse orantılı güç kullanacağını 26 Şubat 12.00'ye kadar teyit edecek.

        RUSYA DA SALDIRMAYACAK

        Suriye ordusunun da yine aynı gün ve saate kadar Rusya'ya BM GüvenlikKonseyi'nin 2254 numaralı kararının tam olarak uygulanacağını ve BM gözetimindekisiyasi müzakere sürecine katılacağını, Suriye Hava Kuvvetleri ile Rusya HavaKuvvetlerinin havadan bombardımanı dahil olmak üzere silahlı muhalif gruplarahiçbir silahla saldırmayacağını, ateşkesin tarafı olan gruplardan toprak eldeetmekten kaçınacağını, kontrol altında tuttukları yerlere hızlı şekilde insaniyardımların ulaştırılmasına izin vereceklerini, kendini savunmak için karşılıkverilmesi gerekirse orantılı güç kullanacağını teyit etmesi gerekiyor.

        'ULUSLARARASI GARANTİLERE TABİ OLACAK'

        Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi Başkanı Riyad Hicab da Suriye’de ateşkes için ön anlaşmaya varıldığını söyledi. Uluslararası görüşmelere katılım konusunda ateşkes konusunda ısrar ettiklerini belirten Hicab, ateşkesin uluslararası garantilere tabi olacağını kaydetti.

        'BİR HAFTA SONRA DA MÜZAKERELER BAŞLAYACAK'

        İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da, Suriye'de ateşkesin 26 Şubat gecesi başlamasını beklediklerini söyledi. Ateşkes sağlanması konusundaki çalışmalardan memnun olduklarını ifade eden Rycroft, "Ateşkesin önümüzdeki cuma günü başlamasını bekliyoruz. Ardından da bir hafta sonra müzakerelerin başlamasını umuyoruz" dedi.

        Bu arada İngiliz diplomat, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın çarşamba günü BMGK üyeleri için vereceği bir brifingle barış sürecine hazırlık konusunda rapor sunacağını bildirdi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, hükümet ve muhalif güçler arasındaki ateşkesin detaylarının belirlenmediğini belirtti.

        KERRY 'ANLAŞMAYA YAKINIZ' DEMİŞTİ

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi konusunda prensipte anlaşmaya vardıklarını belirtmişti. Ürdün'de basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry geçici ateşkes anlaşmasıyla ilgili ayrıntıları netleştirmeye çalıştıklarını kaydetmişti.

        Rus mevkidaşı sergey Lavrov'la telefonda görüştüğünü belirten Kerry bir ateşkes anlaşmasına yakın olduklarını vurgulamıştı.

        PUTİN VE OBAMA GÖRÜŞMESİNDEN SONRA AÇIKLAMA YAPILACAK

        Haber ajansı AP'nin haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama'nın telefonda yapacağı görüşme sonrasında ateşkesin ayrıntılarıyla ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.

        AA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ