Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 3 milyar Euro’nun yükü Almanya’da

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte önceki gün Gaziantep’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu 1. Başkanı Frans Timmermans, AB’nin mülteci geri kabul ve vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye taahhüt ettiği 3 milyar Euro’yu en kısa sürede göndereceklerini belirtti. Türkiye’deki sığınmacılar için şu ana kadar 187 milyon Euro gönderen AB’nin, kalan miktarı ne zaman ve hangi şartlarda göndereceğine ilişkin detaylara HABERTÜRK ulaştı:

        EN ÇOK KATKI ALMANYA’DAN

        -Türkiye’ye gönderilecek 3 milyar Euro’nun 1 milyar Euro’su AB bütçesinden sağlanacak. Kalanı, AB üyesi ülkelerin milli bütçelerinden karşılanacak.

        -Bu çerçevede Almanya 427.5 milyon Euro, İngiltere 327.6 milyon Euro, Fransa 309.2 milyon Euro, İtalya 224.9 milyon Euro, Hollanda 93.9 milyon Euro, Belçika 57.6 milyon Euro verecek.

        12 ÜLKE ADIM ATMADI

        -AB ülkelerinin bütçelerinden toplanacak 2 milyar Euro’nun 1 milyar 610 milyon Euro’luk bölümü için 16 ülke katılım sertifikalarını gönderdi. Türkiye’ye ek mali katkı için henüz adım atmayan Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovenya ve İspanya’nın ilkbahar sonuna kadar adım atması gerekiyor.

        TEMMUZ VE EKİMDE 510 MİLYON EURO

        -AB bütçesinden 75 milyon Euro’luk ödenek temmuz ayı sonuna kadar Türkiye’ye aktarılacak.

        -AB Komisyonu, korunmaya muhtaç göçmenlerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için temmuz ve ekim ayında 435 milyon Euro aktaracak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ