Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞID Suriye'de Menbiç’i kaybediyor

        Nurcan İNAL/KİLİS

        Irak’ta Menbiç’in güneyinin ardından kuzeyindeki çatışmalar da şiddetlendi. ABD koalisyon güçlerinin hava desteğiyle El Kitab ve El Şeria kavşakları ile bölgedeki yiyecek deposu, tahıl ambarları Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) eline geçti.

        Yerel kaynaklar kentteki çatışmalarda 30 IŞİD militanının etkisiz hale getirildiğini ve örgüte ait bir zırhlı aracın imha edildiğini bildirdi. Çekirdeğini PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu ve içerisinde Arap aşiretlerin de bulunduğu SDG, Menbiç’te 16’sı Türkmen 90’ı aşkın köyü IŞİD’den aldı.

        IŞİD ise Raşidiyn Türkmen Beldesi’ni ele geçirdi. Bölgedeki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PYD’nin kontrolü sağladığı bölgelerde yaşayan bazı Türkmenler IŞİD’le bağlantıları olduğu gerekçesiyle evlerinden çıkarılıyor.

        PYD’nin ambargosuna dayanamayan bazı Türkmenler Azez’de güvenli bölgelere göç ederken bazı Türkmenlerin Türkiye sınırına doğru yola çıktığı öğrenildi. Menbiç İlçesi’nde 200 binden fazla sivil yaşıyor.

        BAŞKOMUTAN ABADİ MUSUL'U İSTİYOR

        IŞİD’in elinde bulunan son bölgeyi de ele geçerdiğini ilan eden Irak ordu birlikleri, sonraki hedefin Musul olduğunu duyurdu. Irak Başbakanı Haydar Abadi, “Size söz verdiğimiz gibi Irak bayrağı bugün Felluce’de dalgalanıyor ve Allah’ın izniyle yakında da Musul’da dalgalanacak” dedi.

        Abadi’nin açıklamayı siyah bir Irak ordu üniforması ile yapması dikkat çekti. Iraklı güçler Bağdat’ın batısında bulunan ve başkente bir saat mesafedeki Felluce kent merkezine geçen hafta ulaşmış ve kentin bazı bölgelerinde mevzilenen militanlarla çatışmaya başlamıştı.

        Felluce operasyonunu yöneten komutan kente hâkim olduklarını açıklayarak “kesin zafer” ilan etti. Felluce’nin ele geçirilmesi, Musul’u yeniden ele geçirme amacıyla başlattığı geniş operasyonun ilk önemli adımı olarak görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ