Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Çavuşoğlu: Kerry 24 Ağustos'ta Türkiye'ye gelip 25'inde ayrılacak

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 24 Ağustos'ta Türkiye'ye gelip 25'inde ayrılmak istediği konusunda bilgi geldiğini belirterek, "Biz de programımıza baktık uygun dedik" diye konuştu.

        TGRT Haber'de konuşan Çavuşoğlu Avusturya'nın 'radikal ırkçılığın' başkenti olduğunu söyledi.

        Çavuşoğlu,Avusturya Başbakanı'nın Türkiye karşıtı sözlerini 'çirkin' olarak nitelendirdi.

        "İngiltere, Hollanda, Orta Avrupa ülkeleri gibi, bu ülkelerden esasen Türkiye'yle yakın işbirliği içinde olma arzusu var" diyen Çavuşoğlu, darbe girişiminin ardından Brüksel'de Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı olduğunu hatırlatarak, "Hollanda ve İngiltere'nin dışişleri bakanları da benim oraya davet edilmemi önermiş ancak bu gündeme bile getirilmemiş" dedi.

        YUNANİSTAN'IN DARBECİLERİ İADE ETMESİNİ BEKLİYORUZ

        Yunanistan'a kaçan darbecilerle ilgili de konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

        "Herkes hemen vermesini bekledi. Bu kişileri siyasi sığınma talebinde bulundular. Bu talep görüşülecek. Bu ayın son haftasında bu mahkeme talepleri değerlendirecek. Bizim beklentimiz, zaten anlaşmamız da var, darbecilere siyasi sığınmanın verilmemesidir. Yunanistan'ın da yaklaşımının bu olduğunu görüyoruz. Yunan mahkemelerinden de sığınma talebini reddetmesi ve Türkiye'ye iadesi yönünde karar bekliyoruz."

        Çavuşoğlu, Yunanistan'a da yakın işbirliği için teşekkürlerini iletti.

        "SURİYE'DE KALICI ÇÖZÜM SİYASİ ÇÖZÜMDÜR"

        Rusya'da gerçekleştirilecek görüşmeyle ilgili konuşanÇavuşoğlu, ilişkilerin normalleştirilmesinin, hem ikili ilişkilerin her düzeyi bakımından hem de bölge için önemli olduğunu belirtti

        Çavuşoğlu, Suriye krizi konusunda şu yorumlarda bulundu:

        "Suriye konusunda mekanizmalarımız var. Bakanlıklar arasında müsteşar yardımcılarının yürüttüğü ve istihbarat ve askerler arasında. Tüm bu mekanizmaları tekrar harekete geçirme kararı aldık. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması, arazideki çatışmaların durdurulması gibi birçok konuda yardımcı olacaktır. Suriye konusunda ateşkes istiyoruz. Rejim şuanda Halep'in etrafını maalesef çevirdi. İnsani yardımların bile gitmesine izin vermiyor. Rejimin insanları öldürmek için zalim metotlarından biri budur. Birçok insanlığı açlığa terk etti bunlarda nasıl vicdan varsa. Şuan orada sivil insanlar ölüyor. Yeni bir göç dalgası tehdidi var. Burada kalıcı çözüm siyasi çözümdür. Müzakerelerin, 4'üncü turun tekrar başlaması gerekiyor biz buna destek veriyoruz."

        Esad'ın geçiş hükümetinde olmasının, siyasi dönüşümünün olmaması anlamına geldiğini belirten Çavuşoğlu, Suriye halkının da Esad'ın etrafında birleşmek istemediğinin altını çizdi.

        Çavuşoğlu, Rusya'yla ikili temasların da, bu konulardaki farklılıkların giderilmesi konusunda önemli bir platform olacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ