Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye YPG'yi vurdu, koalisyon uçakları havalandı!

        Suriye ordusunun, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin elinde bulunan Haseke'yibombalamaya başlaması üzerine, ABD ordusunun bölgede konuşlanan özel kuvvetler birimleri mevzilerinden geri çekildi.

        ABD-Rusya yetkilileri arasında telefon trafiği yaşanırken, Pentagon, Esad rejimini saldırıları durdurması konusunda uyardı.

        Amerikan askerlerinin bölgeden ayrıldığı, ancak bombardımanda yaralanan Amerikan askeri olmadığı ifade edilirken, geri çekilen askerlerle ilgili sayı verilmedi.

        PENTAGON GELİŞMELERDEN 'RAHATSIZ'

        CNN'in haberine göre Pentagon yetkililerinin ‘fazlasıyla rahatsızlık duyduğu' saldırı, Suriye Demokratik Güçleri'ne aylardır eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Amerikan askerlerinin de bulunduğu bölgede gerçekleşti.

        ABD'DEN RUSYA'YA: NE GEREKİYORSA YAPARIZ

        Pentagon sözcüsü Jeff Davis'in ifadesine göre, bombardıman başladığında, yerdeki koalisyon güçleri Suriye uçağı ile radyo kanalı aracılığıyla irtibat kurmaya çalıştı fakat cevap alınamadı.

        Amerikan personeli daha önce kurulmuş olan bir hat aracılığıyla derhal Rus yetkilileri arayarak, kimin ateş ettiğini öğrenmeye çalıştı. Rus tarafının, saldıranların kendileri olmadığını aktardığı, Amerikan yetkililerinin ise "saldırıların devam etmesi durumunda ABD kara kuvvetlerini korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını" belirttiği ifade edildi.

        ABD jet uçaklarının hemen bölgeye gönderilmesine rağmen, uçaklar ilgili mevzilere ulaştığında Suriye jetleri çoktan geri çekilmişti.

        Öte yandan Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway,"Koalisyon uçakları, bölgede faaliyet gösteren koalisyon güçlerini korumak amaçlı bölgeye gitti." diyen Galloway, rejim uçaklarının hava saldırısında, karadaki "koalisyon güçlerinin" zarar görmediğini belirtti.

        Galloway, açıklaması sırasında "koalisyon güçleri" derken tam olarak kimleri kastettiğini söylemedi. Ancak Bir Pentagon yetkilisi, koalisyon güçlerinin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) destek veren güçler olduğunu belirtti.

        PENTAGON'DAN SURİYE REJİMİNE UYARI

        Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet SU-24 tipi savaş uçağının dört farklı Kürt hedefini vurduğu açıklanan taarruz hakkında Pentagon sözcüsü Davis, "durumun epey sıra dışı olduğunu" ve "daha önce de Suriye güçlerinin, niyetleri bu olmasa bile ABD güçlerini vurmaya çok yaklaştığı bir olayın yaşandığını" söyledi.

        Davis, Suriye rejimini gelecekte benzer hamlelerde bulunmaması için ikaz ederek, "koalisyon güçlerine ya da ortaklarımıza müdahale etmeme konusunda uyarıyoruz" ifadesinde bulundu.

        ESAD İLK KEZ PYD'YE KARŞI SAVAŞ UÇAKLARI KULLANDI

        Ülkede Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve PYD arasında, Halep'in kuzeyi, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud ve Haseke'de petrol alanları ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar meydana gelmişti. Ancak rejim, dün ve bugün PYD'ye karşı ilk kez savaş uçakları ve topçu birliklerini kullandı.

        DHA-AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ