Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Binali Yıldırım ile Mustafa Akıncı'dan ortak açıklama

        Başbakan Binali Yıldırım ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ortak açıklama yaptı.

        Akıncı'nın açıklamalarından satır başları:

        "Çözüm irademiz devam ediyor. Adada varılacak olan bir çözümün bölge için de iyi olacağını değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu çözüm her ne pahasına bir çözüm değildir. 3 önemli unsur vardır. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik."

        "Eğer bu söylediğim çerçevede tüm tarafların yararlı çıkacağı bir çözüme ulaşabilirsek, KKTC Kıbrıs Türk kurucu devleti haline dönüşür ve federal çatı altında devam ederiz. Yok eğer olmuyorsa, o zaman KKTC elbette ortadan kaybolacak değildir. KKTC gelişerek yoluna devam edecektir. Bu durumda iki ayrı devletin kökleşeceği bir çözüme hazır olmak durumunda kalınacaktır. Her iki şıkta da TC ile olan ilişkilerimizin artarak süreceğini ifade etmek istiyorum. Bu ilişkilerden Kıbrıs Türk halkına daha güzel bir gelecek yaratabilmek için yararlanmak lazım."

        REKLAM

        Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

        "Görüşmemizde müzakere sürecinde gelinen durumu kapsamlı bir şekilde ele aldık. KKTC ile işbirliğini değerlendirme fırsatı bulduk. Müzakere sürecinde Cenevre'de Kıbrıs konferansının toplanmasıyla birlikte kritik bir aşamaya gelinmişti. Adada kapsamlı çözüm çabalarına desteğimizi her fırsatta sürdürdük."

        "Adada kapsamlı çözüm arzusunun en kuvvetli şekilde dile getirilmesi gereken bu hassas süreçte Rum meclisinin adadaki Rumlar arasında 1950 yılında Enosis amacıyla düzenlenen plebisitinRum tarafındaki okullarda anılmasına yönelik geçen ay aldığı karar büyük bir talihsizliktir. Rum tarafı söz konusu kararı tarihi bir olaya basit bir atıf gibi tanımlamış. Bu kararın değiştirilmesine yönelik çağrıya 'Tarihi mi düzeltelim' diye talihsiz karşılık vermişlerdir. Trajediyi düzeltmeye tabii ki imkan yoktur. Onlardan beklenen yetişecek genç kuşakların zihinlerini zehirlememeleri, gençlerin barış ve birlikte yaşama kültürüyle yetişmelerini sağlamalarıdır. Rum tarafı Kıbrıs Türklerinin hassasiyetlerini göz ardı eden saldırgan tutumunu maalesef devam ettirmektedir. Bu tavrın müzakere sürecini daha da ileriye taşıyamayacağı bir gerçektir."

        "Kıbrıs meselesine adil, kalıcı, kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki KKTC'nin çabalarını desteklemeye devam edeceğiz. Türk tarafının yoktan sebeplerle oyalanması ve müzakererlin zamana yayılması artık kabul edilemez bir durumdur. Rum tarafının ortaya net bir irade koyma zamanı gelmiştir."

        "Su projesi, ulaşım, enerji, altyapı projeleri eş zamanlı olarak Kıbrıs ve Türkiye'de hayata geçirilmektedir."

        "Türkiye'yle KKTC arasındaki gönül birliği her daim kuvvetlenecek, bölgemiz için barış ve istikrar kaynağı olmayı sürdürecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ