Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere yeni hükümetini seçiyor! Sandıklar kapandı

        Peş peşe gelen terör saldırılarıyla sarsılan İngiltere'de erken seçim heyecanı yaşadı. AB ile Brexit masasına oturmaya hazırlanan Birleşik Krallık'taparlamentonun alt kanadı Avam Kamarasını ve yeni hükümeti belirlemek için yapılan erken genel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

        İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta yaklaşık 47 milyon seçmen, yerel saatle 07.00'den 22.00'ye kadar oy kullandı. Sonuçların, bu sabaha karşı netleşmesi bekleniyor.

        Birleşik Krallık'ta yapılan erken genel seçimde sandık çıkış anketlerine göre iktidar partisi tek başına hükümet kuracak 326 milletvekiline ulaşamıyor. Ankete göre iktidardaki Muhafazakar Parti 314, ana muhalefetteki İşçi Partisi 266 milletvekili çıkarıyor.

        DHA'nın haberine göre May'in Muhafazakar Partisi 17 sandalye kaybederek 314 sandalye elde ediyor.Corbyn'in İşçi Partisi 34 yeni sandalye elde ederek 266 sandalyeye yükseliyor. SNP 34 sandalye elde ederken, Liberal Demokrat Parti ise 6 yeni sandalye kazanarak 14 milletvekiline ulaşıyor.

        Sandık çıkış anketi sonuçlarına göre Birleşik Krallık'ta bir koalisyon veya azınlık hükümeti ihtimali belirmiş oluyor.

        BBC, Sky ve ITV kanallarının ortaklaşa yayınladığı sandık çıkış anketine göre, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) de seçimin kaybedenleri arasında. SNP'nin milletvekili sayısı 22 azalarak 34'e düşüyor.

        Liberal Demokrat Parti ise milletvekili sayısını 6 artırarak 14'e çıkarıyor.

        Aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ankete göre milletvekili çıkaramıyor.

        HÜKÜMET KURMAK İÇİN 326 MİLLETVEKİLİNİN DESTEĞİNİN BULUNMASI GEREKİYOR

        Başbakan Theresa May'in 18 Nisan'da açıkladığı erken seçim kararıyla girilen seçim yarışında, 68 siyasi parti yer aldı. Parlamentodaki 650 milletvekilliği için 191'i bağımsız toplam 3 bin 304 aday yarıştı.

        Parlamento, seçimle gelen Avam Kamarası ile atanan ve sadece sınırlı denetleme yetkisi bulunan Lordlar Kamarasından oluşuyor. Avam Kamarası üyeleri 5 yılda bir seçiliyor. Ülkede seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor. 650 seçim bölgesinde en fazla oy alan aday parlamentoya giriyor. Hükümet kurmak için 326 milletvekilinin desteğinin bulunması gerekiyor.

        Parlamento, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından 19 Haziran'da açılacak. Hükümetin de o tarihe kadar kurulması bekleniyor.

        
Katılımın yüzde 66 olduğu 2015 yılındaki son genel seçimde Muhafazakar Parti 330 milletvekili çıkararak tek başına iktidara gelmişti.

        2015 SEÇİMLERİNDE PARTİLERİN ALDIKLARI OYLAR

        Parti Oy Oranı Koltuk
        Muhafazakar Parti (Theresa May) 36.9 331
        İşçi Partisi (Jeremy Corbyn) 30.4 232
        Liberal Demokratlar (Tim Farron) 7.9 8
        UKIP (Paul Nuttall) 12.6 1
        İskoç Ulusal Partisi (Nicola Sturgeon) 4.7 56

        THERESA MAY VE JEREMY CORBYN OYUNU KULLANDI

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        KİLİT KONU: BREXIT

        İngiltere'de AB ile yürütülecekmüzakereler öncesinde yapılan erken seçime damga vuran en önemli konulardan biri Brexit oldu. Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Parti, seçim kampanyası boyunca 'sert Brexit' yanlısı bir tutum sergiledi. Bu ekonomik anlamda AB ortak pazarından çıkış ve AB ile imzalanacak serbest ticaret anlaşması anlamına geliyor.

        Başbakan Theresa May, Brexit referandumu öncesinde 'AB'de kalma yanlısı' bir tutum izlemiş ancak göreve geldikten sonra referandum sonucuna saygılı olacağını belirtmişti. Daha önce İçişleri Bakanlığı yapan May, Brexit referandumu sonrası dönemin Başbakanı David Cameron'ın hem Muhafazakar Parti liderliğinden hem de Başbakanlıktan istifa etmesi üzerine parti liderliğine seçilmiş ve başbakanlık görevini üstlenmişti.

        Muhafazakarların en büyük rakibi İşçi Partisi ise Brexit konusunda, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının ve AB'de yaşayan İngiltere vatandaşlarının haklarının saklı tutulması yönünde bir politika izledi ve ortak pazar konusunda AB ile pazarlık yapılacağı vaadinde bulundu.

        TERÖR SALDIRILARI MAY'E DARBE VURDU

        2015'te yapılan seçimlerde 331 koltuk kazanarak parlamentodaki çoğunluğu yakalayan Muhafazakar Parti'nin bu seçimlerde de ipi göğüslemesi bekleniyor.

        Ancak erken seçim kararı ilk alındığında en yakın rakibi İşçi Partisi'yle arasında yaklaşık 20 puanlık fark bulunan Theresa May'in Muhafazakar Parti, peş peşe gelen terör saldırılarından dolayı yara almış görünüyor.

        Zira son anketler Muhafazakarlar ile İşçi Partisi arasında 4-7 puanlık farklar gösteriyor. May, seçim kampanyasını 'güçlü ve istikrarlı liderlik' sloganı üzerine kurmuş ve seçmene alternatifinin ancak İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn öncülüğünde "bir kaos koalisyonu" olacağı mesajını vermişti. Ancak son 2 haftada Manchester ve Londra'da yaşanan terör saldırıları May'in 'istikrar' mesajlarına darbe vurdu.

        Seçim döneminin parlayan ismi ise İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn oldu. Sık sık 'aşırı solda' olmakla eleştirilen Corbyn'in yıldızı seçim kampanyası döneminde parladı. Son anketler Corbyn'in liderliğindeki İşçi Partisi'nin parlamentodaki koltuk sayısını arttıracağını gösteriyor.

        MUHTEMEL SENARYOLAR

        May liderliğindeki iktidar partisinin, az farkla da olsa tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişeceği tahmin ediliyor. Öte yandan erken seçim kararını ilan ederken gerekçesini parlamentoya daha büyük bir çoğunlukla dönerek ABD'den ayrılma (Brexit) müzakerelerinde masaya güçlü şekilde oturmak olarak açıklayan May'in koltuğu sarsılabilir.

        Siyasi gözlemcilere göre May, başlangıçta hayal ettiği ezici çoğunluğu kazanamaması halinde ülkeyi gereksiz yere erken seçime götürmekle suçlanacak ve başbakanlığı sorgulanacak. Böyle bir durumda May'in karşısına Brexit sürecinde başı çeken Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın rakip olarak çıkması güçlü ihtimal olarak görülüyor.

        Ülkedeki başlıca anket şirketlerinin bulgularının ortalaması, dün itibarıyla Muhafazakar Partiyi yüzde 43'te, İşçi Partisini ise yüzde 37,2 oy oranında gösteriyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ