Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere'nin yeni lideri David Cameron

        İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Muhafazakar Parti lideri David Cameron'ı ülkenin yeni Başbakanı olarak hükümeti kurmakla görevlendirdi.

        Gordon Brown'un, Başbakanlık görevinden istifa etmesi ve istifasını Kraliçe'ye sunmasının ardından, ülkede geçen hafta yapılan genel seçimde en çok oyu alan David Cameron, Buckingham Sarayında Kraliçe 2. Elizabeth tarafından kabul edildi.

        Muhafazakar Parti, bir diğer adıyla "Toryler" sandıktan 306 milletvekili çıkarmıştı.

        43 yaşındaki Cameron, İngiltere'de yaklaşık son 200 yıl içinde makama gelen en genç başbakan oldu.

        Bu arada hükümeti kurmak için Liberal Demokrat Parti ile 5 gündür müzakereleri sürdüren Muhafazakar Parti'nin, Liberal Demokratlarla nasıl bir anlaşmaya vardığı belirsizliğini koruyor.

        Cameron'ın Downing Street'te yapması beklenen konuşmada, nasıl bir hükümet formülü üzerinde anlaşıldığını açıklaması bekleniyor.

        Muhafazakar Parti, seçimden 57 milletvekili çıkaran Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümetine giderse, hükümet oluşturmak için gerekli olan 326 sayısına ulaşıyor.

        İşçi Partisi lideri Gordon Brown, istifasını Kraliçe'ye sunmasının ardından partisinin genel merkezine giderek, milletvekilleri ve parti yetkilileriyle bir araya geldi. Brown burada yaptığı konuşmada, İşçi Partisi liderliğini yeni bir İşçi Partisi Genel Başkanı seçilene kadar, Genel Başkan Yardımcısı Harriet Harman'ın yürüteceğini söyledi.

        İngiltere'de geçen hafta yapılan genel seçimde hiçbir siyasi parti iktidarı oluşturacak çoğunluğa ulaşamayınca, partisi genel seçimde ikinci sırada çıksa da anayasal hakkı gereği hükümeti oluşturma görevi Başbakan olması nedeniyle Gordon Brown'undu. Ancak Brown, Liberal Demokratlar'la yürütülen müzakerelerde hükümeti kurmak için uzlaşıya varamayınca, görevinden istifa etti ve istifasını Kraliçe'ye sundu.

        Bunun ardından ise Kraliçe 2. Elizabeth, seçimde en çok oyu alan Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron'ı, Buckingham Sarayı'na çağırarak hükümeti kurmakla görevlendirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ