Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İskoçya'nın bağımsızlık referandumu

        İngiltere'nin İşçi Partili İskoç milletvekili ve eski Maliye Bakanı Alistair Darling'in bugün başlattığı kampanyayla, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmaması gerektiği savunulacak. İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da başlatılan kampanyaya, koalisyon hükümetindeki Muhafazakar Parti, Liberal Demokrat Partisi ve muhalefetteki İşçi Partisi de katılıyor.

        Darling, İskoçya'nın ekonomik ve kültürel olarak Birleşik Krallık'la beraber daha güçlü olduğunu savunuyor ve olası bir bağımsızlık için "Çocuklarımızı bilinmeyen bir yere göndermek gibi" değerlendirmesini yapıyor.

        EVET KAMPANYASI

        İskoç hükümeti, 2014 yılının sonbaharında bağımsızlık referandumuna gitmek istiyor. Hükümet, referandum için "bağımsızlığa evet" kampanyasını geçen ay başlatmıştı.

        İskoçya'daki bölgesel hükümetin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, "Evet İskoçya" kampanyasına liderlik ediyor. Kampanyaya, İskoçya'daki bazı siyasi partiler, ünlü kişiler ve iş adamları da destek veriyor.

        Kampanyanın 2014 yılından önce yapılması beklenmeyen referandumdan oldukça önce başlatılması Londra'da endişeye neden oluyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, "İskoçya ile birlikte daha güçlüyüz, ayrı olduğumuzda daha güçsüz oluruz" demişti.

        Londra, yasal yetkisi olmadan İskoçya'nın referanduma gidemeyeceğini savunuyor. Konuya ilişkin Londra ile Edinburgh arasında görüşmeler devam ediyor ancak bu anlaşmazlığın mahkemede sonuçlanabileceğine dikkat çekiliyor.

        SNP lideri Alex Salmond, referandumu İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıldönümünün kutlanacağı 2014 yılında yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor. Londra ile birliği savunanlar ise Salmond'a desteğin artmaması için referandumun bir an önce yapılması görüşünde.

        SNP, geçen yılın Mayıs ayında yapılan parlamento seçimiyle, İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı. SNP'nin iktidara gelmesiyle, İskoçya'da bağımsızlık talebi güçlü bir şekilde dile getirilmeye başlanmış ve gündeme gelmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ