Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Ortodoks vakıflarının yöneticileri, metropolitlerin bulunduğu yönünde yapılan haberleri yalanladı

        Suriye'de kaçırılan din adamlarından bir haftadır haber alamayan Ortodoks vakıflarının yöneticileri, metropolitlerin bulunduğu yönünde yapılan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

        Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, İskenderun Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Cem Teymur, Mersin Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanıİlyas Yazırlıoğlu, Samandağı Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş, Altınözü-Sarılar Mahallesi Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Münir Balıkçı, Altınözü Tokaçlı Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Antuvan Çoban ve Arsuz Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Corc Deniz imzasıyla ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

        Açıklamada, Şam'da bulunan Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in kaçırılmasının üzerinden 8 gün geçmiş olmasına karşın henüz iyi bir haber alamadıklarını belirtildi. Bölgedeki Hıristiyanlar olarak kaygı duyduklarını ifade eden vakıf başkanları, kaçırılan metropolitlerin serbest bırakıldıkları yönünde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

        Kaçırılma olayını 'amacının ne olduğu ve kimlere hizmet ettiği dahi belli olmayan bir eylem' olarak tanımlayan Vakıf Başkanları, "Ülkemizde ve içinde bulunduğumuz bölgede hızla yükselişe geçen, 'dinler arası diyalog politikasına' da ciddi zararlar vermekte, ayrışmayı yeniden alevlendirmektedir. Bütün dinlerin ortak dili olan Allah'ın yüceliğini ve emirlerini yaymaya çalışan ve sadece maneviyata hizmet eden din adamlarımıza karşı yapılan bu çirkin saldırıyı nefretle kınıyor, böyle bir olayın hiçbir dinde ve inanç kültüründe yeri olmadığına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Mesih İsa'nın Yeruşalem'e giriş bayramını tüm Ortodoks kiliselerinde buruk kutlandıklarını kaydeden vakıf başkanları, kaçırılan metropolitler ile bu bölgede ve dünyanın neresinde olursa olsun; zor koşullarda yaşayan ve esaret altında olan insanların kurtuluşu için dualar ettiklerini belirti.

        Ortodoks kiliseleri olarak kutsal haftaya girdiklerini ve 5 Mayıs'ta kutlayacakları Paskalya Bayramı'nı bu müessif olayın gölgesinde idrak edecek olmanın derin üzüntüsünü yaşadıklarının altını çizen başkanlar, "Temennimiz ve beklentilerimiz; ilgili tarafların ve kişilerin, bu talihsiz olayı bir an önce aydınlatması ve esaret altında ki dini liderlerimizi özgürlüğüne kavuşturmasıdır. Ruhani reisimiz Metropolit Pavlus Yazıcı ile birlikte Paskalya (Diriliş) Bayramı'nı kutlayabilmenin inancı ile dua etmekteyiz." dediler.

        Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak devlet ve kamuoyundan beklentilerini de aktaran başkanlar açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: "Masum iki dini lidere karşı yapılan karanlık kaçırılma eyleminin sonlandırılması ve metropolitlerimizin salimen görev yerlerine dönmesidir. Konu ile ilgili olarak acil önlemler alınmadığı takdirde bu eylemlerin devamının gelebileceği en büyük endişemizdir. Can ve mal güvenliğimizin teminatı olan ve vatandaşları olmaktan her zaman gurur duyduğumuz devletimiz ve hükümetimizin, meselenin çözümü konusunda gereken hassasiyeti göstereceği en büyük güvencemizdir."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ