Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD, Dışişleri, Irak, Musul, Türk rehineler, Dışişleri'nden Türk rehinelerle ilgili açıklama.

        Dışişleri Bakanlığı tarafından Irak'ta rehin alınan Türk şoförler ve konsolosluk çalışanları ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada “Rehin 31 şoförün hepsi bir arada, yakın tehlike söz konusu değildir” denildi. Ayrıca açıklamada, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat'ta bulunan Tük vatandaşlarının can güvenlikleri bakımından mümkün olan en kısa sürede ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları gerektiği belirtildi.

        İşte Dışişleri'nden yapılan açıklamanın satır başları:

        -Konsolosluktakilerin havayoluyla alınmaları mümkün değildi

        -Konsolosluk çalışanlarının Suriye’ye götürüldüğü iddiası yanlış

        -Konsoloslukta rehin alınanların hepsi bir arada

        -Türk vatandaşları için fidye istenmedi

        -Saldırganlara elimizdeki güçle karşı konulması mümkün değildi.

        "REHİNELER İÇİN ZIRHLI ARAÇ GÖNDERİLDİ" İDDİASI

        Öte yandan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın yapan örgütün, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 rehineyi bırakması için yoğun temaslar sürüyor. Aralarında 2 bebeğin de bulunduğu Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin serbest bırakılması beklenirken, bu sabah onları alıp Duhok üzerinden Türkiye'ye ulaştırmak üzere Erbil'den 10 cipten oluşan araç konvoyunun Musul yakınlarına gönderildiği iddia edildi.

        Türkiye'nin Başkonsolosluk'ta rehin alınanların bırakılması için dün Kerkük'ün ileri gelen aşiret liderini devreye soktuğu belirtildi. Türkiye aşiret liderleri aracılığıyla IŞİD'e ulaştı ve rehinelerin serbest bırakılması için temaslar yapıldı. IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve konsolosluk görevlilerinin serbest bırakılması halinde Türkiye'ye ulaştırılması için Erbil'de hazırlanan araç konvoyu da Musul'a gitmek üzere yola çıktı. Konsolosluk görevlilerinin Musul'dan Türkiye'ye ulaştırılmasının da Musul-Erbil üzerinden değil, daha güvenli olan Musul-Duhok üzerinden yapılması uygun bulundu.

        Türk rehineleri alacak 10 zırhlı cipten oluşan araç konvoyu sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında Erbil'den ayrıldı. Dohuk'a ulaşan konvoy, Musul yakınlarında olacak ve rehineler serbest bırakılırsa, onları Duhok üzerinden Türkiye'ye ulaştıracak.

        NECEF'TE BULUNAN 113 İŞÇİNİN DÖNÜŞÜ SAĞLANDI

        -Necef'te bulunan 113 işçimizi ülkemize getirmek üzere ilgili şirket tarafından kiralanan uçak için Irak makamlarından gerekli iniş izni alınmış, işçilerden 60'ının vize süresini geçirmesi nedeniyle ödenmesi gereken ceza Bağdat Büyükelçiliğimiz ve Bakanlığımızın girişimleri neticesinde istisnai olarak kaldırılarak, işçilerimizin ülkemize dönüşleri sağlanmıştır.

        TARİFELİ UÇUŞLAR DEVAM EDİYOR

        -Ülkeden havayoluyla ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi için THY, ülkede resmi tatil olan bugün (14 Haziran) de çalışmalarını sürdürdüğünü açıklamıştır. THY açıklamasında ayrıca, Bağdat Havalimanı, Basra Havalimanı, Necef Havalimanı, Süleymaniye Havalimanı ve Erbil Havalimanı'ndan da tarifeli uçuşların devam ettiği bilgisine yer verilmiştir.

        "BU VİLAYETLERDEN AYRILMALARI KUVVETLE TAVSİYE EDİLMEKTEDİR"

        "Bu çerçevede, Bakanlığımızın 13 Haziran tarihli güvenlik duyurusunda yer alan unsurlar geçerliliğini korumakta olup, gerekli görüldüğü takdirde bu duyurumuz güncellenecektir. Bu çerçevede, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat'ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından her koşulda müteyakkız bulunarak, mümkün olan en kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ