Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD'in rehin aldığı Türk şoförler Türkiye'ye döndü, IŞİD, rehin alınan tır şoförleri, Musul, musulda rehin alınan tır şoförleri, serdar bayrak, rehin alınan şoförler serbest bırakıldı, rehin şoförler, ışid

        32 Türk TIR şoförü, Irak'ın Musul kentinde, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarınca 23 gün alıkonulduktan sonra MİT'in başarılı operasyonuyla serbest kaldı. Şoförler Türk Hava Yollarına (THY) ait özel uçakla Erbil'den Şanlıurfa'ya getirildi.

        DIŞİŞLERİ VE MİT'İN ÇABALARI

        Dışişleri Bakanlığı ve MİT, 23 günlük bu süreci bölgedeki Sunni aşiretler, eski BAAS mensupları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcileriyle koordineli şekilde yürüttü. Serbest kalan 32 şoför, kendileri için gönderilen THY uçağı ile Türkiye'ye getirildi.

        Rehin alınan şoförlerin kullandığı 32 aracın geri verilmeyeceğinin altı çizildi.Türk yetkililer tarafından Mahmur'da karşılanarak otobüse bindirilen şoförler, Erbil'e nakledildi. Şoförler burada çok yoğun güvenlik önlemleriyle korundu.

        Başbakan Erdoğan Resmi Konut'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

        Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüştü, Irak'taki siyasi durum ve hükümet kurma çabaları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

        Habertürk'e konuşan TIR şoförü Ökkeş Şen, kötü muameleye uğramadıklarını ancak rehin tutuldukları 23 gün boyunca belirsizlik ve ölüm korkusu ile yaşadıklarını söyledi. Serbest bırakılan bir diğer TIR şoförü Halil Adam, araçlarına el koyulduğunu ve yürüyerek Mahmur'a gittiklerini söyledi.

        Halil Adam, şoförlere serbest bırakılacağının dün gece saatlerinde söylendiğini ve bugün öğlen 12 civarı bırakıldıklarını, yetkililerin araçla gelip kendilerini alacaklarının söylendiğini belirtti.

        32 Türk şoför önce yaya olarak yola çıktı, daha sonra bir kamyonete binerek Mahmur Kampı'na doğru ilerlemeye başladı.

        DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Musul'da IŞİD tarafından 10 Haziran'da kaçırılarak rehin alınan 32 Türk tır şoförünün serbest bırakılması ile ilgili açıklama yaptı.

        Davutoğlu, "23 gündür gece gündüz takiplerimiz ve yaptığımız çalışmalar sonucu 32 şoförümüz, Başkonsolosumuz tarafından teslim alındı. Erbil'e doğru yola çıktılar. Şoförlerin sağlık durumları iyi. Sadece bir şoförün kontröle ihtiyacı olabilir. Şu anda bir THY uçağı Erbil'e yola çıktı. Akşam saatlerinde şoförler ile birlikte Ankara'ya geri dönecek."

        "Bütün şoförlerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Umarım bir daha böyle ayrılıklar yaşanmaz."

        "Umarım kısa süre içerisinde, yaptığımız çalışmalar sonucunda konsolosluk çalışanlarımızı da sağ salim ülkemize getireceğiz. Günlerdir tek düşüncemiz, vatandaşlarımızı ülkemize geri getirmek, aileleriyle kavuşturmaktır" dedi.

        TÜRK YETKİLİLER MAHMUR'DA KARŞILADI

        Türk şoförler, Türk yetkililer tarafından Mahmur'da karşılandı, araçlarla Erbil'e doğru yola çıkıldığı bildirildi.

        Şoförlerin sağlık durumları ile ilgili net bilgi doktorların muayenesinden sonra açıklanacak, ancak şoförler iyi olduklarını belirtti.

        Türk yetkililer tarafından Mahmur'da karşılanarak otobüse bindirilen şoförler, Erbil'e nakledildi. Şoförler burada çok yoğun güvenlik önlemleriyle korundu. İşçileri getirecek uçağın Şanlıurfa'ya indi.

        AİLELER HABUR'A GİTTİ

        IŞİD'in rehin aldığı şoförler de telefonla ulaşarak ailelerine serbest bırakıldıklarını bildirdi. Yoğun olarak Şanlıurfa ve Mardin'de yaşayan yakınları da aldıkları bu haberin ardından şoförleri karşılamak üzere Habur Sınır Kapısı'na hareket etti.

        Serbest kalan TIR şoförlerinden Mehmet Eyi'nin eşi Fatma Eyi eşi ile telefonda konuştuklarını, konsolosluktan gelenlerin kendilerini Ankara'ya götürdüğünü söylediğini belirtti. Eşi ve diğer 31 TIR şoförünün rehin tutulduğu sürece yetkililerin kendilerini bilgilendirmediği konusunda yakınan Fatma Eyi, eşinin serbest kalmasının büyük bir mutluluk olduğunu söyledi.

        "MUTLULUK VERİCİ"

        32 şoförün çalıştığı şirket olan Kızıl Grup Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kızıl, şoförlerin serbest bırakılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

        Irak'ta rehin tutulan şoförlerin serbest bırakılması aileleri ve bağlı çalıştıkları şirket yöneticileri tarafından sevinçle karşılandı.

        32 şoförün bağlı çalıştığı Kızıl Grup yönetim kurulu üyesi Mehmet Kızıl, günler sonra şoförlerin burunlarının bile kanamadan ailelerine kavuşmasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Mehmet Kızıl, bu süreçte üstün bir gayret gösteren ve şoförlerin serbest bırakılmasında büyük rol oynayan devlet yetkililerine teşekkür ederek, şöyle dedi:

        "Günlerdir rehin tutulan şoförlerimizin serbest bırakıldıkları haberini aldık. Bizim için bu çok önemliydi. IŞİD sadece şoförlerimizi serbest bıraktı, araçlarımız halen onların elinde. Ama bu çok önemli değil, önemli olan şoför kardeşlerimizin burunları bile kanamadan sağ salim ailelerine kavuşmaları. Bu süreçte büyük emek harcayan devlet yetkililerine sonsuz teşekkür ediyorum."

        TIRLARA EL KOYULMASI NE ANLAMA GELİYOR?

        Bölgedeki kaynaklar, 6 TIRın ait olduğu şirketle ilgili bir sıkıntı olduğu, bu sebeple bırakılmadığı bilgisini verdi. Şoförler Türkiye'ye geldikten sonra durumun netleşeceği öngörülüyor.

        AYRINTILAR GELİYOR...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ