Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu BM'den Türk rehinelerle ilgili flaş açıklama, Musul'da rehin alınan Türkler

        BAHAR BAKIR/HT GAZETE

        Birleşmiş Milletler’in 2170 sayılı kararında, Musul’da IŞİD tarafından rehin alınan 46 Türk vatandaşının kurtarılmasına ilişkin bir madde de yer alıyor. Buna göre rehinelerin, “Fidye ödenmeden ve siyasi taviz verilmeden, BM üyesi ülkelerle yakın işbirliği yapılarak” kurtarılması tavsiye ediliyor.

        BM’nin geçen hafta kabul ettiği Irak ve Suriye’de IŞİD, El Nusra ve El Kaide bağlantılı tüm gruplara yönelik yaptırım kararı, BM’nin şu ana kadar, bu iki ülkedeki terör gruplarına yönelik en kapsamlı kararı olarak adlandırılıyor. BM kararında dikkat çekici maddeler arasında rehinelere yönelik atılacak adımlar da yer alıyor. Kararda, adam kaçırma ve rehin alma olayları şiddetle kınanırken, “BM ülkeleri, bu terör grupları tarafından gerçekleştirilen adam kaçırma ve rehin alma eylemlerinin önüne geçilmesinde; fidye ve herhangi bir siyasi taviz vermeden rehinelerin güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamak konusunda kararlıdır. Tüm üye ülkeler, teröristlerin fidye ödenmesinden doğrudan ya da dolaylı olarak yarar sağlamasını engellemeli. BM üyeleri, rehinesi olan ülkeler ile çok yakın işbirliği yapmalı” denildi.

        TÜRKİYE HANGİ ÖNLEMLERİ ALACAK

        Kararın Türkiye’yi nasıl etkileyeceği ve Türkiye’ye düşen yükümlülükler de şunlar:

        Yabancı savaşçıların topraklarından geçerek bu gruplara katılmasını önlemek için ulusal önlem alacak.

        Sınır geçişlerini denetlemek için kapsamlı önlemleri artırmakla yükümlü.

        Üye ülkelerle, sınırdaki terörist geçişleriyle ilgili bilgileri anında paylaşacak.

        Suç ve eylemlerini hazırlamak için internet dahil Türkiye üzerinden kullanabilecekleri her türlü iletişim teknolojisini engelleyecek.

        Yaptırım listesinde yer alan 6 kişinin ülke topraklarından geçmesine izin vermeyecek. Bu kişilere veya bu kişiler üzerinden silah satışı yapılmasını önleyecek. Bu isimlerin varsa mal varlıkları dondurulacak.

        IŞİD’in Irak’ta ele geçirdiği petrol saha-MUSUL BARAJI larından çıkarılan petrolü almayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ