Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail'e büyük şok, İsrail, Suriye, IŞİD, Nusra Cephesi, Golan Tepeleri.

        Aralarında El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin de bulunduğu Suriyeli muhalif gruplar, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri sınırında bulunan Kuneytire kapısını ele geçirmeyi başardı.

        Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Kuneytire kapısı muhaliflerin eline geçerken, sınır kapısı yakınlarındaki bölgede muhalifler ve Suriye ordusu arasında çatışmalar da sürüyor.

        Suriye'de Esad rejimine bağlı Suriye ordusu ile El Kaide'ye yakın El Nusra Cephesi Golan Tepeleri'nde İsrail sınırında çatıştı.

        Çatışmalar sonrasında El Nusra kontrol bölgesini ele geçirdi. Ancak çatışmalar devam ederken, sınırın diğer tarafına seken kurşun İsrail askerini yaraladı.

        İsrail'in buna cevabı sert oldu. İsrail, El Nusra'nın ele geçirdiği kontrol bölgesini bombaladı.

        Golan bölgesinde İsrail ve Suriye sınırı arasındaki bölge BM'nin gözetiminde. Ancak bazı bölgelerde Suriye ile İsrail sınırı arasındaki mesafe 200 metreye kadar düşüyor.

        Suriye’de rejime karşı savaşan ve Batı'nın desteklediği Hür Suriye Ordusu son bir yıl içerisinde sahada büyük güç kaybetti.

        El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi sahadaki rejim karşıtı ana unsur haline gelirken, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) uzun süredir muhalif gruplara karşı savaşıyor.

        Irak’ta da ilerleyen ve burada Irak ordusundan ele geçirdiği ağır silahları Suriye’ye taşıyan IŞİD, Deyr Ez Zor ve Rakka kentlerini kontrol ediyor.

        191 BİN KİŞİ ÖLDÜ

        Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşın 191 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu ve bu sayının kaydı yapılamayan gerçek sayının altında olduğunu duyurdu.

        BM İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Direktörü Navi Pillay, Suriye rejimi ve ülkede faaliyet gösteren dört farklı insan hakları grubunun verilerinin temel alındığı inceleme sonucuna göre, iç savaştaki ölümlerin son bir yıl içerisinde, ilk iki yıl yaşanan ölümleri ikiye katladığını söyledi.

        Pillay uluslararası toplumun harekete geçmeden yalnızca izlemesinin mevcut tabloyu ortaya çıkardığını belirtti ve “Yaşanan uluslararası felç, katilleri, yok edicileri ve işkencecileri cesaretlendirdi” ifadelerini kullandı. BM temsilcisi, iç savaşta 191 binden fazla insanın öldüğünü ve bu sayının ülkedeki kaos nedeniyle takibi tam olarak yapılamayan gerçek rakamın altında olduğunu kaydetti.

        Rapora göre, en fazla kayıp başkent Şam’da gerçekleşti ve çatışmalarda yaklaşık 40 bin kişi öldürüldü.

        AL JAZEERA, AFP

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ