Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji E-spora giriş rehberi: Nasıl başlayacak, nerede oynayacaksınız? - Teknoloji Haberleri
        1

        Bu yıl 1 milyar dolar hacme ulaşması beklenen e-spor endüstrisi, rekabetçi dijital oyunların tıpkı spor müsabakaları gibi kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmesi ve rekabetin canlı yayınlar aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki hayranlara ulaştırılmasından doğan dev bir pazar.

        2

        Günümüzde popüler e-spor turnuvaları artık televizyonlarda da yayınlanıyor ve milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor.

        3

        Çoğunlukla ergen, genç ve genç yetişkinlerden oluşan e-sporcuların kazançları, maaşlar, turnuva ödülleri, sponsorluk anlaşmaları hesaba katıldığında milyonlarca liraya ulaşıyor.

        7

        Bilgisayar, konsol ve hatta mobil cihaz oyunları e-spor rekabetinin sürdüğü alanlar. Ancak rekabetçi kalmak ve diğerlerine üstünlük sağlayabilmek için favori oyun türünüze yönelmeniz tavsiye edilir.

        8

        Günümüzün en popüler e-spor turnuvaları, birinci şahıs nişancı (FPS) olarak adlandırılan türden oyunlarla gerçekleştiriliyor.

        9

        Popüler nişancı e-spor oyunlarına örnek olarak Counter Strike: Global Offensive, Overwatch ve Call of Duty gibi yapımlar gösterilebilir.

        10

        Şiddet içerikli oyunlar size göre değilse, FIFA ve NBA gibi spor oyunlarının da kendi e-spor ligleri olduğunu belirtmekte fayda var.

        11

        MOBA adı verilen çevrimiçi savaş arenası oyunları da e-spor tutkunlarının en sevdiği türlerin başında geliyor. Bu türün en popüler yapımları ise League of Legends ve Dota 2 olarak gösteriliyor.

        12

        Yukarıdaki oyun türlerinin neredeyse hepsi el çabukluğu ve keskin refleksler gerektiriyor. Ancak isteyenler Starcraft II gibi yapımlarla strateji alanında da diğerleriyle rekabet edebiliyor.

        13

        Street Fighter V ve Tekken 7 gibi dövüş oyunlarında da e-spor turnuvaları olduğunu ancak diğer ligler kadar geniş kapsamlara ulaşamadıklarını unutmayın.

        14

        Mobil tarafta ise Vainglory, Clash Royal ve Splatoon 2 gibi oyunlar e-spor rekabetine konu oluyor.

        15

        E-sporlar çoğunlukla takım halinde çalışmayı ve koordinasyon gerektirir. Tek başına mücadele etmek isteyenler ise Battle Royale adı verilen oyun türünün en ünlü yapımı Player Unknown’s Battlegrounds’ta 100 düşmana karşı koyabilirler.

        16

        E-spor maceranıza sevdiğiniz bir oyun türüyle adım atmanız kritik önem taşıyor. Şayet bu oyun türlerinden birisine kendinizi yakın hissediyorsanız, ikinci adıma geçebilirsiniz.

        17

        PRATİK YAPIN: OYNAYIN, İZLEYİN, ÖĞRENİN

        18

        Bir oyun türü seçtiğinizi varsayalım, şimdi sırada uzmanlaşmak var. Bir oyunda uzmanlaşmak için onu diğerlerine karşı oynamaktan daha iyi bir yol olamaz.

        22

        Dünyanın en büyük e-spor takımlarının oyuncuları, müsabakalar esnasında birbirleriyle iletişim kurmak için Discord uygulamasını kullanıyor.

        23

        E-SPOR KULÜBÜNE KAYIT OLUN

        24

        Yukarıdaki saydığımız oyunların neredeyse hepsi, oyuncuları yetenek seviyelerine göre klasmanlara ayırır. Bunca pratiğin ardından sürekli maç kazanmaya başlayabilir ve bunun sonucunda klasmanınız yükselebilir.

        25

        Böylece gerçek bir e-spor takımına katılmaya hazırsınız demektir. Eğer gerçekten iyiyseniz, siz daha harekete geçmeden birileri size bu yönde teklifte bulunabilir.

        26

        Neredeyse tüm üniversiteler kendi e-spor takımlarına sahipler. Bunun dışında Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi büyük Türk spor takımlarının da e-spor takımları bulunuyor.

        27

        Ancak seçenekleriniz bunlarla sınırlı değil. Birçok özel amatör ve profesyonel e-spor takımı yetenekli oyuncuları kendi renklerine bağlamak istiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ