Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kötü haber havadan düştü! - AIRPORT Haberleri

        HABERTÜRK / EKONOMİ SERVİSİ

        IAG (International Consolidated Airlines Group SA), İspanya'nın Euro’dan çıkma ihtimaline karşı bir ihtiyat/tedbir planı hazırladığını açıkladı.

        British Airways ve İspanyol Iberia Havayolları'nın sahibi olan IAG Euro bölgesi kriz planı açıkladığını söyleyerek "İspanya'nın Euro'yu terk etmesi" adı altında bir yol haritası oluşturduklarını belirtti. Hareket planında İspanya2nın artık Euro kullanmamasının işlerini her alanda nasıl etkileyeceğine dair öngörüler ve hazırlıklar bulunuyor. Konuyla ilgili oluşturulan "kriz grubu" 2 haftada bir araya gelip değerlendirme yapıyor.

        Havayolları grubu ayrıca, 6 ay önce %27 olan İspanyol bankalarındaki aktiflerini 30 Haziran itibariyle %3 olacak şekilde kıstı. IAG benzer bir şekilde sübvanse edilen Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve hatta İtalya gibi ülkelerin bankalarındaki aktiflerini de 1 milyon Euro'dan az olacak şekilde azaltmıştı.

        Daha 6 ay önce yeni bir iş mecrası olarak faaliyete aldıkları Iberia Express’e rağmen, IAG, Iberia için yaptığı açıklamada bu işin karlılığı açısından bir "tekrar değerlendirme" yapmayı planladıkları belirtti. IAG'nin yeni düşük fiyatlı uçuş hattı, Ryanair ve EasyJet gibi rakiplerin şu an hükmettiği İspanya iç hat uçuşlarında kaybettiği payını geri almayı hedefliyor.

        İspanya'daki banka krizinden etkilenen Iberia'nın durgun performansı, sıkıntısını olduğu gibi ana firması olan IAG'nin sırtına yüklüyor.

        IAG, British Airways ve yeni aldığı yerel İngiliz havayolu BMI'ın durumunun güçlü olmasına rağmen, İspanya ekonomisinin gittikçe kötüye gitmesi nedeniyle 20122de ufak bir zarar beklediklerini belirtiyor.

        CEO Willi Walsh Iberia'nın sorunlarının "derin ve yapısal olduğunu belirtti ve ekledi "Iberia'nın tüm dalları kârsız halde, işin alışılmış yapısı güney Atlantik'ten Latin Amerika'ya kadar değişiyor ve bizim de yerimizi sağlamlaştırmak için rakiplerimiz gibi yeniden yapılanmaya gitmemiz gerekiyor".

        IAG, Eylül sonuna kadar Iberia ile ilgili uygulanacak değişimin sınırlarına dair net bir plan yapmış olacak ve bu elbette İspanya ekonomisinin "ne derece kötü" olduğuna dayandırılacak.

        JLS Danışmanlıktan John Strickland "Şu anda, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik krizin ve havayolu ücretlerinde yapılacak olan artış nedeniyle, her şey Iberia'nın aleyhine işliyor" diyor. Strickland'e göre Willi Walsh her şeye rağmen Iberia'yı düzlüğe çıkarmak için uğraşacak ve bu oldukça sancılı ve uzun bir süreç olacak. Strickland "Iberia'nın birkaç senede sadece kârlı hatlara odaklanıp küçülmeye gitmesi büyük bir ihtimal" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ