Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş E-ticaret Kapalıçarşı turistin ayağına gidecek! - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM /HABERTÜRK

        Yıllık cirosunun yüzde 80'ini yabancı turistten elde eden Kapalıçarşı esnafı teknolojiye ayak uydurdu. Gelecek yıldan itibaren Kapalıçarşı alışverişi de internetten yapılabilecek. Üstelik hizmet yalnız Türkiye'yi değil, Avrupa'yı da kapsayacak. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Genel Sekreteri Cem Arıca, 2013'ün ilk yarısında www.kapalicarsidan.com internet sitesi üzerinden satış yapmayı planladıklarını açıkladı. "Başlangıçta 3 bin 500 esnafın tamamı projeye katılmasa bile 500'e yakın mağazayla başlamayı öngörüyoruz. Hepsi tek tek markasını temsil eden satış alanında siteye katılabilecek" diyen Arıca, yıllık cirosu 1 milyar dolar civarında olan çarşının, 3 milyar dolarlık potansiyel taşıdığını ve bu rakama ulaşmak için internetin önemli bir getiri sağlayacağını söyledi. Fikir almak ve projeye ortak çekmek için e-ticaretin ünlü markalarından gittigidiyor ve markafoni'nin yatırımcılarıyla da görüştüklerini aktaran Arıca, "Kapalıçarşı'da milyon dolarlık ipek halı ve değerli taş da satılıyor, sabun da. Sonuçta hukuki ve lojistik altyapısı çok kuvvetli bir site hazırlayacağız. İnternette müzayede bile yapılan bir devirdeyiz. Bütün bu ürünlerin satışı yapılacak. Yatırım ortaklığına açığız" dedi.

        'CAZİBEYİ AZALTMAZ AKSİNE, DESTEK OLUR'

        İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, İtalyanca ve İspanyolca dil seçenekleriyle Avrupa'ya da satış yapılacağını kaydeden Arıca, şöyle devam etti: "Bu hareketin Kapalıçarşı'nın cazibesini azaltacağına da inanmıyoruz. Aksine daha ulaşılabilir kılacak, direkt reklam yapmış olacağız. Satışlara da destek sağlayacak. Fransa'da evinde oturan bir tüketici İstanbul'a gelemese bile ipek halısını bir tıkla alabilecek."

        'TUR ORGANİZE EDECEĞİZ'

        İnternetten satış projesiyle çarşıdaki her dükkana birer şube daha açma şansı vermiş olacaklarını belirten Cem Arıca, "Şu an işin planlama ve hazırlık bölümündeyiz. Avrupalı yatırımcılarla da oradaki satış için çeşitli görüşmelerimiz oluyor. 600 bin dolar civarında bir yatırımla işe başlayabileceğiz. İlk yıl en az 30 milyon TL ciro yapan bir site olması öngörülüyor" dedi. Kapalıçarşı'nın daha fazla turist çekmesi için dernek olarak başka bir proje üzerinde daha çalıştıklarını aktaran Arıca, şöyle devam etti: "İpekyolu'nu canlandırmak istiyoruz. Osmanlı coğrafyasındaki tarihi çarşıları kapsayan turistik turlar organize edeceğiz. Görüşmeler başladı. Bosna'daki Başçarşı'dan başlayıp İstanbul'dan geçip Suriye, Irak ya da Tunus'ta bitecek bir tur olacak. Fakat Ortadoğu'daki karışık bize sürekli plan değiştirtiyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ