Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Dolar ne kadar? 20.04.2016 - Borsa Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Güne 2,83 - 2,8350 seviyelerinden başlayan dolarda Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası 2,81 liranın da altını gördü. Haftaya 2,86 liranın üzerinde başlayan dolar/TL kuru, faizlerdeki indirim beklentisiyle 2,83 seviyelerine kadar düşmüştü. Bugün faiz koridorunun üst bandından yapılan 50 baz puanlık indirimle piyasaların beklentisi gerçekleşmiş oldu ve dolar 2.81 TL'nin altına indi.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        BORSA KAR SATIŞLARIYLA GERİLEDİ

        Güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, faiz indiriminden sonra artıya geçti. Ardından kapanışa doğru gelen kar satışlarına direnemeyen borsa eksiye döndü vegünü yüzde 0,81 düşüşle 85.550,21 puandan tamamladı.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 700,76 puan azalırken, toplam işlem hacmi 5,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,09, holding endeksi yüzde 0,47 değer kaybetti. En fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,34 ile "spor", en çok gerileyen sektör endeksi ise yüzde 6,14 ile "ulaştırma" oldu.

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirmesinin ardından döviz kurları ve tahvil faizleri düşerken, BIST 100 endeksi ise yükselişe geçerek gün içinde 86.931,34 puana kadar çıktı. 87.000 seviyesini aşamamasının ardından etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçen endeks, 85.271,54 puana kadar gerilese de günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 85.500 puanın hemen üzerinde tamamladı.

        ALTIN FİYATLARI 114 LİRANIN ALTINDA

        Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 113,80 lira oldu.

        "KARAR BEKLENTİLER DAHİLİNDE"

        ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın faiz kararınıdeğerlendirdi. İndirim kararını beklentiler dahilinde yorumlayan Erkan'ın değerlendirmesi şöyle;

        * "Merkez Bankası, Sn. Murat Çetinkaya başkanlığındaki Nisan ayı PPK toplantısında faiz koridoru üst bandı olarak bilinen gecelik borç verme faizini 50 bps indirerek yüzde 10 seviyesine getirdi. 1 haftalık repo faizi ve gecelik borçlanma faizlerini ise sabit bırakmayı tercih etti. Piyasaların uzun süredir beklediği ve fiyatladığı ölçüde gerçekleşen faiz indiriminin ardından ise kurlarda gerileme, TL’de ise değer kazancı görüldü.

        "FAİZLERİN YÜZDE 11'DE YÜZDE 9'LARA DÜŞMESİ..."

        * Bir süredir küresel konjonktürdeki iyileşmeler ve dünya genelinde artan risk iştahı küresel piyasaların olumlu seyretmesini sağlıyordu. Tabii bu risk iştahının ana faktörü olarak karşımıza çıkan; küresel merkez bankalarının genişlemeci para politikaları gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da olumlu bir durum teşkil ediyordu. Tabii burada Fed’in faizleri artırmaktan şimdilik kaçınıyor olması da, bizim açımızdan iyimser bir hikaye ortaya çıkmasını sağlıyor. Buna ek olarak; Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirmiştir.

        "İYİMSER KOŞULLARDAN DOLAYI HAMLE OLUMLU ALGILANDI"

        * Ancak bunlar tabii ki tamamen ve kalıcı bir şekilde iyileşme koşullarını sağlamıyor. Merkez Bankası şu an sıkı para politikası uygulamaya devam etmekle beraber biraz daha güvercin tarafta duruyor. Ve faiz indirimleri de küresel konjonktürün izin verdiği ölçüde. Çekirdek enflasyon da yukarıda kalmaya devam etmektedir. Yani enflasyon şartı da aslında tam sağlanabilmiş değildir. Fakat iyimser koşullardan dolayı, bu hamle piyasa tarafından olumlu algılanacaktır. Özellikle faiz duyarlılığı yüksek varlıklarda pozitif yönde hareket görebiliriz.

        "RADİKAL FAİZ KARARLARI İÇİN DAHA ERKEN"

        * Faiz indirimi üst bantta sınırlı kalmasaydı ya da daha yüksek bir oranda yapılsaydı TL’de değer kaybına ve kurlarda yukarı yönlü harekete neden olabilirdi. Dış finansman ihtiyacı olan kırılgan bir ekonomimiz var. Sıkı para politikasını geniş resimde uygulamaya devam etmeli, keskin bir sapma yaşamamalıyız. Yarıyıl sonundan itibaren ABD Merkez Bankası Fed’in şahin bir tutum benimsemesi veya küresel ekonomiler kaynaklı olarak risk iştahındaki gerilemenin gelişen ülkelerden para çıkışına neden olması halinde Merkez Bankası’nın gerekli adımları atabilecek hareket kabiliyetinin olması gerekir. Haliyle, radikal faiz indirimleri için erken bir dönemdeyiz diyebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ