Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar, borsa, altında yatırımcının 2016 rehberi - Döviz Haberleri

        FULYA ÖKTEM / HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        foktem@haberturk.com

        Jeopolitik risklerin, yapısal sorunların Türk ekonomisini baskıladığı, Türk Lirası'nın Dolar karşısında sürekli değer kaybettiği bir yılı geride bırakırken yatırımcının hiç bitmeyen maratonunda 2016 etabı acaba nasıl geçilecek?

        Paranın uzmanları HABERTURK.COM'a yeni yılda öne çıkacak riskleri ve fırsatları değerlendirdi... İşte yatırımcının 2016 rehberi:

        Volkan Kuğucuk - ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

        “PARLAYABİLECEK BİR YATIRIM ARACI YOK”

        ALB Forex Araştırma Uzmanı Volkan Kuğucuk, 2016'da parlayacak bir yatırım aracı bulunmadığını söyledi. Kuğucuk bu ortamda döviz, borsa, bono ile sepet yapma taraftarı olduğunu ve sepetin bono ağırlıklı olmasının doğru bir tercih olacağını kaydetti. Kuğucuk; "Paranın bir kısmının güvenli limanda kalması yatırımcıyı rahat ettirecektir" dedi.

        Volkan Kuğucuk 2016 ile ilgili öngörülerine şöyle devam etti:

        “BORSADA SEKTÖR BAZLI TERCİHLER YAPILMALI”

        "Borsa 2016'da bir iyi bir kötü olacak. Borsa tarafında yatırım yapacaklar seçici olmalı, sektör bazlı hisse tercihi yapılmalı. Hisse senedi yatırımlarında pek pozitif değilim çünkü dünyadaki büyüme sıkıntılarına bakarak hisse tarafında coşkulu yükselişler beklenemeyeceği aşikar.

        Petrol fiyatlarında ise kötümser bir tablo var. 2016'da petroldeki dip fiyatlara bağlı şirket iflasları ve ülkelerin bütçe dengelerinde tahribat görebiliriz.

        “ALTIN YÜZDE 8-10 ARASI KAZANDIRABİLİR”

        1.900 dolardan bin dolar civarına inen altın 2015'te de sürekli düştü. 2016'da da gerileme eğilimi içinde olacağı düşünülen altında fiyatı yine yurtdışı gelişmeler belirleyecek. Gelecek yıl altında zaman zaman yukarı yönlü hareketler göreceğiz. Emtia fiyatlarında da iniş çıkışlar olacak. Bu hareketler altın yatırımcısına yüzde 8 ile 10 arasında kazandırabilir.

        “GÖZLER ALMANYA VE ÇİN'DE OLACAK”

        Almanya ve Çin'de bir toparlanma olursa tünelin ucunda ışık görünebilir. Çin'den art arda devalüasyonlar gelmesi riski masada duruyor. 2. çocuk izni Çin'in kendi iç tüketimini canlandırmaya yönelik bir hamle. Her ülke içeride tüketimi artırma peşine düştü."

        Belgin Maviş - A1 Capital Direktörü

        "DÜNYA KRİZİ ŞİMDİ YAŞAMAYA BAŞLIYOR"

        "2015'e merkez bankalarının para pompaladığı yaklaşık 9 yıllık sürecin bittiği tarih diyebiliriz. Bu açıdan 2016 yeni bir başlangıç olacak" diyen A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımları ile sıkı para politikasına doğru geçilen süreçte kur savaşlarına, emtia savaşlarına, emtianın gücü ile jeopolitik stratejilere ve gerginliklere hazırlıklı olmamız gereken bir yıla girdiğimizi vurguladı.

        Belgin Maviş, 2016'da Türkiye ve küresel ekonomiye dair öngörülerini şöyle sıraladı:

        "MERKEZLERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETEN ÜLKELER ÖNE ÇIKACAK"

        "Parasal sıkılaşma çerçevesinde kur ve emtia savaşları tablosu her ne kadar kötümser gibi görünse de bununla birlikte dünya bir yandan büyüyememe sıkıntılarını yaşarken öte yandan hükümetler istihdam ve enflasyon gibi konularda merkez bankalarının üzerindeki yükü hafifletecek siyasi kararlar alma zorunluluğunu hissedecek. İşte bu bu bilinçlenme bazı ülke ekonomilerini küçülerek büyüme stratejisine geçmesine ve yeniden canlanabilmek için üretim ve tüketime ağırlık vermelerine yol açacak. Bu ülkeler için 2016 yeni başlangıçlar yılı olacak.

        "PETROL SAVAŞI KIZIŞACAK"

        2016'nın ilk 6 ayında yine Fed'i ve doları konuşacağız. Fed'in faiz artırma ihitmaline karşı ABD 10 yıllık tahvillerini ve buradaki oynaklığı takip edeceğiz. Petrol fiyatları savaşını izleyeceğiz. İran'ın 2016'da piyasalara girmesi ile birlikte daha farklı bir boyuta geçecek olan petrol mücadelesi dünyanın sıklıkla konuşacağı ikinci önemli konu olacak. Petrol arzını kısmayan OPEC'in bu petrolü nereye koyabilecekleri ve bununla birlikte petrole sırtını dayamış ülkelerde arz fazlalığının yaratacağı tahribatı daha fazla konuşacağımız bir yıl.

        İçeride ise başkanlık sistemi, Anayasa değişikliği gibi önemli konu başlıkları takibimizde olacak. Gerek jeopolitik riskler gerekse mülteci sorunu ve Ocak ayından itibaren gelebilecek zamlar ana gündem maddelerimiz olacak.

        "ENFLASYON MERKEZİ UĞRAŞTIRACAK"

        Merkezin sadeleşme hızı ve niteliği de 2016 gündeminin ana maddelerinden olacak. Merkez faiz koridorunu sadeleştirme konusunda iki endeksin gözleneceğinden (VIX ve MOVE) bahsetmişti. Bunları izleyeceğiz. TCMB sadeleşme konusunda öncelikle alt bantta bir hareket gerçekleştirebilir. Fonlama yaptığı üst banta ilk etapta dokunmak istemeyecektir.

        Enflasyon ise gelecek olan zamlarla birlikte Merkez Bankası'nı bir hayli uğraştırabilir."

        Murat Tufan - Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü

        "DOLAR 2016’DA 3,25 TL OLABİLİR"

        Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, 2016 senesi içinde TL varlıkları için en iyi senaryonun Türkiye ile Rusya arasında devam eden gerginliğin çözüme kavuşması veya bu yönde adımlar atılması olacağını belirtti.

        Doların 2015'te oldukça hareketli günler geçirğini belirten Tufan; seçimler, istikrar endişeleri, Fed faiz artırımı beklentileri ve Çin gibi pek çok parametrenin kuru etkilediğini ancak seçim öncesinde öne sürülen felaket senaryolarının hayata geçmediğini vurguladı.

        Murat Tufan, dolar kuru ile ilgili beklentilerini şöyle paylaştı:

        DOLARDA İNİŞ ÇIKIŞI NELER TETİKLER?

        2016 yılı içinde Avrupa Birliği ile bazı fasılların açılıp olumlu olarak sonlanması durumunda, iç tarafta siyasi istikrarın sağlandığı yönünde çok daha güçlü sinyaller verecektir. Siyasi kanatta yaşanan bu pozitif havayla dolar 2,80 TL seviyelerine kadar gerileyebilir. Kurun 2,80 seviyelerine gerilemesi durumunda Merkez Bankası’na yönelik “faiz indir” baskıları artış gösterebilir. Buna bağlı olarak da kurda yaşanan geri çekilme sonlanabilir ve yeniden psikolojik eşik olan 3,00 TL seviyelerine doğru yükseliş hareketi görebiliriz.

        Kurun 2,80 seviyelerine gerilemesi borcu 180 milyar doları aşmış özel sektörün dolar yükümlülüklerini azaltmasına katkı sağlayabilir. Özel sektör bu hamleyi yaparsa solardaki gevşeme sınırlı kalabilir.

        HİÇ BİTMEYEN HİKAYE: FED

        2016’da ABD ekonomisinin toparlanma eğilimi ve Fed’ in faiz hamlelerine devam etmesi beklentisinin yanında, iç tarafta negatif haber akışının süregelmesi ile birlikte dolar kurunda yıl içerisinde 3,20 -3,25 seviyeleri test edilebilir. Kurun geldiği bu seviyeler özel sektöre darbe vurabilir ve borç yükünün daha da artması sonucu işsizlik oranlarının da dahil olduğu makroekonomik yapının bozulması sonucunda TCMB'nin faiz silahını kullanarak kura müdahale etmesi beklenebilir.

        *Fed ile güçlenen dolar ile yurtiçi ve yurtdışında yaşanacak olası gelişmelerle dolar kuru 2016'da ortalama 3,15 -3,18 bandına taşınabilir.

        Eda Önder Öztürk -ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

        "OYNAKLIK 2015'İ ARATMAYACAK"

        2016 yılında oynaklığın 2015 yılını aratmayacağını düşündüğünü belirten Eda Önder Öztürk, Merkez Bankası’nın sadeleştirme politikasına ilişkin sansasyonların daha çok konuşulacağa benzediğini söyledi. Öztürk, her ne kadar 2015'te Fed cephesinden bir faiz artırımı gelmiş olsa da başta ABD ve diğer dünya ekonomilerine ilişkin 2016 ilk çeyreğinin dikkatle takip edilmesi gereken bir dönem olacağini vurguladı.

        Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesine de değinen Öztürk; "Fed’in faiz artırmasından sonra birçok ülkenin merkez bankaları para politikaları hamleleri yaparak uzun vadeli risklere karşı önlemlerini alırken, adımlarını Fed’e göre atacağını belirtmiş olan Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasında kur volatilitesinin düşmesi ve Fed sürecinin yumuşak bir geçişle atlatılması etkili oldu" dedi.

        "RİSKLER VE FIRSATLAR YARIŞINI KİM KAZANACAK?"

        "2016 yılında riskler ve fırsatların yarışında hangisinin baskın karakter olacağı merak konusu" diyen Eda Önder Öztürk, öne çıkacak risk ve avantajları şöyle sıraladı:

        Riskler

        * 2015 seçim tartışmalarının yerini 2016'da Anayasa değişikliği ve başkanlık seçimi tartışmaları alabilir ve bu da Türk Lirası cinsinden varlıklarda satış baskısına yol açabilir.

        * Merkez Bankası’na yönelik eleştiriler ve Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın görev süresinin doluyor olması yeni tartışmalara gebe olabilir.

        * Küresel ticaret hacminde görülen zayıflama ve Çin Merkez Bankası'nın devaülasyonları emtia ihracatçısı ülkeler başta olmak üzere diğer ülke ekonomilerini rahatsız edebilir.

        * 2016 yılı için yavaş ve kademeli faiz artışlarına işaret eden Fed, ABD enflasyonunda görülebilecek iyileşme doğrultusunda şok faiz artırımlarına gidebilir ve söz konusu faiz artışı dünya gündeminin ilk sırasına oturur.

        Avantajlar

        * Söz konusu riskler yanında, 2016 yılında Türkiye olarak fırsata çevireceğimiz bir çok hikaye mevcut. Siyasi boşluğu geride bırakan ve Fed riskini elimine etmiş ekonomi yönetiminin yapısal reformlara odaklanacak olması Türkiye'nin avantajlarından.

        * Düşük emtia fiyatları emtia ithalatçısı ülkeler grubunda yer alan Türkiye’nin ticaret dengelerine olumlu yansıyabilir. TCMB'nin ifadesi ile 'düşük seyreden enerji fiyatları ile birlikte cari işlemler dengesinde iyileşme beklentisi' etkisini gösterebilir.

        * Fırsata döndürebileceğimiz etmenlerden bir diğeri de Avrupa’da görülen toparlanma. Zira Türkiye'nin ihracatında ilk sırada parasal genişlemenin devam ettiği Avrupa yer alıyor. Ancak söz konusu hikayelerin altının doldurulması ve bir şehir efsanesi olmaktan çıkarılması ancak güçlü yapısal reformlar ile mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ