Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Tarihi kent Hatay’da dönüşüm 2017’de başlıyor - Emlak Haberleri

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay’da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Kentsel dönüşüme 2017’de Haraparası Mahallesi’nin dönüşümüyle başlayacaklarını söyleyen Hatay Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, “Çevreci, yaşanabilir bir dönüşümle tarihi dokuya ve kimliğe uygun marka bir şehir yaratacağız” dedi. Önceki gün Hatay Hakmet’te düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Savaş, Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğunu vurguladı. ‘Kentsel dönüşüm’ kelimelerinin son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Savaş, “Birçok il marka şehir olacağını söylüyor. Ancak marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz” dedi.

        YAPI STOKUNUN YÜZDE 80’İ RİSKLİ

        Birçok ilde kentsel dönüşümün kutu gibi evler yapmak olarak algılandığını kaydeden Savaş, “Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” diye konuştu. Zirveye, Antakya, İslenderun, Defne, Dörtyol ve Arsuz belediye başkanlarının yanı sıra meslek örgütleri temsilcileri sivil toplum kuruluşları, ve akademisyenler katıldı. Hatay’ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yetkililer, yapı stokunun yüzde 80’inin riskli olduğunu belirtti. Suriye’ye komşu 6 ilçesi bulunan Hatay’ın en büyük sorunları arasında Suriye’deki savaştan kaynaklı ekonomik sorunların olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, “Hatay’ın teşvike çok ihtiyacı var. Şu an en önemli ihtiyacımız bu” dedi.

        BROOKLYN BELEDİYESİ 23 TEMMUZ'DA HATAY'A GELİYOR

        İlk dönüşümün 2017’de Haraparası Mahallesi’nde başlayacağını söyleyen Başkan Savaş, bölgedeki savaşın son bulması için Hatay’ın kurtuluş tarihi olan 23 Temmuz’da Amerika’nın Brooklyn belediyesinin başkanıyla bir basın toplantısı düzenleyip dünyaya barış çağrısında bulunacaklarını ve kardeş şehir olacaklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde ABD’de düzenlenen Türk yürüyüşüne belediye olarak katıldıklarını anlatan Başkan Savaş, “Tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. Caddeleri çok büyük bir düzen içinde. 70’e yakın cadde birbirine paralel olarak dizayn edilmiş. Bizde ise iki tane cadde bile birbirine paralel değildir. Kentsel dönüşüm yaparken tüm bunlara dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ