Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Renk seçimine dikkat! - Emlak Haberleri

        İçinde yaşanan bir mekanın kişiselleştirilmesinde renk seçimi en az mobilya veya mimari kadar önemli. Birçok insan yaşadığı mekanın tasarımı konusuna büyük önem verir. İster yaşanan yapının mimarisi, ister içerisinde kullanılan mobilyalar veya başka ayrıntılar...

        Yaşadığımız mekan önemlidir ve her yönüyle bizi etkiler. Tabii bu arada yaşadığımız mekanın görenleri etkilemesini hatta beğeni uyandırmasını da isteriz. Boyatürk'e göre bu nedenle insanlar evlerinin sıradan bir ev gibi olmasını değil, kendi kişiliklerinden çizgiler, ortak noktalar taşımasını ister. Uygun renk seçimi ise fark yaratma konusunda mobilya ve iç mimari kadar önem taşır.

        İşte bu fark yaratıcı özelliğinden dolayı renk seçimi, ev tasarımı ve mekanların kişiselleştirilmesi konusunda insanı en çok zorlayan kararların başında gelir.

        Renklerin yalnızca dekoratif özellikleri yoktur. Araştırmalara göre renklerin aynı zamanda insanın ruh halini etkileme özellikleri de bulunuyor. Bazı renkler canlı görünümünden dolayı insanı heyecanlandırırken bazı renkler dar alanlarda bile insana ferahlık hissi veriyor.

        İçerisi açık sarı, yeşil, mavi ve beyaz renkle boyanmış mekanlar ilk bakışta insanda genişlik ve ferahlık duygusu uyandırıyor. Koyu sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengi renkleri ise bu tonların kullanıldığı mekanların insanlara çok daha samimi görünmesine neden oluyor. Araştırmalar özellikle sarı ve turuncu renklerin diğer renk tonlarına göre insanlara çok daha sıcak geldiği, bu renklerle bezenmiş mekanlarda yaşayanların kendilerini çok daha huzurlu hissettiklerini gösteriyor.

        HUZUR VERİYOR

        Özellikle toprak renklerinin açık tonlarının insanı sakinleştirdiği, huzur verdiğine dikkat çekilirken siyah rengin soğuk ve itici bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Bir mekan için kullanılacak en dikkat çekici rengin ise hâlâ kırmızı olduğu düşünülüyor.

        Uzmanlara göre kırmızı rengin koyu ve parlak doğası insan beynini sürekli uyarıyor. Bu da mekana ayrı bir hava katıyor. Ancak çok parlak, örneğin fosforlu renklerin ise birçok insanın ruh halini olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Kısacası her rengin istisnasız olarak yansıttığı bir ifade, insanlarda uyandırdığı bir duygu bulunuyor. Bu nedenle doğru seçim için acele etmemek gerekiyor.

        HEMEN KARAR VERMEYİN

        Uzmanlar renk seçimlerinin mekanın boyutu, bulunduğu yön ve aldığı ışık miktarına göre yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kuzeye bakan mekanlarda sarı ve turuncu gibi sıcak renklerin kullanılması tavsiye edilirken güneye bakan mekanlarda daha koyu renklerin kullanılabileceği belirtiliyor.

        Bu arada renk uzmanları seçilen renklerin duvara sürüldüğünde bir ton açıldığı uyarısında bulunuyor. Yani asıl renk ancak boyanın duvarda kuruması sonucunda anlaşılıyor. Bu nedenle kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bu konuda işin uzmanlarından tavsiye almaktan çekinmeyin.

        RENKLERİN DOZU İYİ AYARLANMALI!

        Renkler iyidir hoştur da albenilerinin dozunu iyi ayarlamak gerekir. Evimizi, hele işyerimizi boyarken önemli püf noktalarını hatırlamak gerekir. Mavi, yeşil, gri tonlardaki renkler ışığa göre karakter değişimi gösterir. Örneğin kuzeye bakan alanlarda su mavisi ve lila rengi gri gibi algılanır.

        Duvarlarında bu tip değişken karakterli renklerin kullanıldığı odaların mobilyaları, kesinlikle beyaz rengin hâkimiyeti altında olmamalıdır. Kesinlikle daha soluk gözükecektir.

        Ancak, mor ve lila tonları dramatik ve güçlü etkisinin yanı sıra aynı zamanda hacim veren bir renktir. Küçük bir odanız varsa düşünülebilir. Eğer renk konusunda tutucuyum diyenlerdenseniz, duvarların tamamını fildişi rengi boyayıp tek bir duvarınızı mor veya lacivert tonları boyarsanız yine sade bir şıklık elde eder ve tekdüzelikten kurtulmuş olursunuz.

        1950'lerin renk yelpazesi de hoş ambiyansları destekler. Bebe pembesi, pudra mavisi, açık yeşil, içinde sarı barındıran kırık beyaz bu renkler arasında hatırı sayılı olanları. Bu renklerin bir özelliği de ferahlık hissini veriyor olması.

        KIRMIZI İLE YEŞİL

        Kırmızı en güçlü renklerden biridir. Dinamizm ve enerji sağlar. Genelde mutfaklarda ve aksesuar olarak yatak odalarında kullanılması önerilir. Yeşilin ise eğiticir arındıran bir enerjisi vardır. Özellikle ev girişlerinde ve salonda idealdir.

        Dışarıdan stres içinde gelen kişinin yorgunluğunu ve stresini almaya yardımcı olur. Kırmızı yoğun kullanılmışsa olumsuz yönde agresif ve saldırgan özellikler ifade eder. Mutlaka tamamlayıcısı turkuaz - yeşil ile beraber kullanılmalıdır.

        SARI İLE MOR

        Sarı tetikleyici bir renktir. Güneşin rengidir ve gençlik aşılar. Okul çağındaki çocuk ve genç odalarında kullanılmalıdır. Zekanın çalışmasına yardımcı olur ve pratik çözümler sağlar. Ancak çok kuvvetii olduğundan mutlaka tamamlayıcısı [mor) ile beraber kullanılmalıdır.

        Mor ise aynı şekilde koyu tonlarından kaçınılması gereken bir renktir. Morun koyu tonları psikolojinin zorlanmasına hayal gücünün çok artmasına sebep olabilir. Ama özellikle lila uyku getirir. Yatak odaları için mor ve tonları idealdir.

        MAVİ İLE TURUNCU

        Mavi dinlendirici iyileştirici ve sakinleştirici etki sağlar. Turuncu ise duyguların ön plana geçmesine yardımcı olur, neşelendirir. Turuncunun fazla kullanılması melankolik bir hava yaratabilir. Bu nedenle mavi ile dengelenmesi gerekir. Özellikle oturma odalarında tavsiye edilir.

        Odalarla ilgili bilgiler...

        YATAK ODASI

        Dinlenme, uyuma, kitap okuma gibi eylemlerin gerçekleştirildiği bu mekan için rahatlık, sükunet, dinlenme, yatıştırma, yumuşatma ve sakinleştirme etkileri olan mavi, turkuvaz, morun açık tonları, açık yeşil renkler ile tavandan yansıtılan endirekt ve baş ucu aydınlatması.

        ÇALIŞMA ODASI VE TOPLANTI ODASI

        Çalışma eyleminin yapıldığı bu mekan için gücü temsil eden, konsantrasyon ve otorite sağlayan, rahat ve tepkisiz hissettiren mor ve açık tonları, siyah ve kontrast renkleri, kahverengi ve lacivert ile tek yönden gelen ışık ve ayarlanabilir hareketli masa lambaları.

        OTURMA ODASI

        Oturma, dinlenme ve televizyon izleme gibi eylemlerin yapıldığı bu mekan için gözü dinlendirmesi, huzur vermesi, stres atmayı sağlaması nedeniyle açık mavi, beyaz, açık ve doğal renkler ile sıcak renkli lambalar, endirekt ve ayarlanabilir veya bölgesel aydınlatma sistemleri.

        MUTFAK

        Yemek pişirme, depolama, yiyecek hazırlama ve servis gibi eylemlerin gerçekleştirildiği bu mekanlar için doğayı çağrıştıran, güven ve huzur veren, bitecek bir zamanı temsil eden yeşil, sarı ve tonları ile sıcak ışık renkleri, tezgah ve dolaplar için de özel aydınlatma düzenekleri.

        KORİDOR, BEKLEME SALONU VE GİRİŞ FUAYESİ

        Bekleme, geçiş ve oturma eylemlerinin yapıldığı bu mekanlar için kendine güven duygularını harekete geçiren, huzur veren gül rengi, şeftali, mor ve açık tonları, canlı ve sıcak renkler ile yarı şeffaf aplikler, geniş açılı armatürler.

        YEMEK ODASI, TOPLANTI VE ÇOK AMAÇLI SALONLAR

        Çalışma, eğlence, yemek yeme, servis, toplantı ve sergi gibi eylemlerin yapıldığı bu tür mekanlar için sıcak, davet edici bir atmosfer, canlılık ve güven veren turuncu, kırmızı, yeşil-kırmızı, turkuvaz ve sıcak renkler, kontrolle değişebilen aydınlatma sistemi.

        ÇOCUK ODASI, DİSKOTEK VE RESTORAN

        Dikkati ayakta tutan, enerji, hareket ve canlılık veren, kan dolaşımını hızlandıran turuncu, kırmızı, sarı ve yeşilin tonları ile tavandan yansıtılan endirekt aydınlatma, renkli ve özel aydınlatma sistemleri.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ