Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Dünyada Emlak En pahalı evin fiyatı düştü! - Emlak Haberleri

        ABD'nin Connecticut eyaletinin sahil kısmındaki yerleşim merkezlerinden Greenwich'te Mayıs ayında 190 milyon dolarlık (377 milyon TL) rekor bir fiyatla satışa çıkarılan Copper Sahil Çiftliği'nin değeri 140 milyon dolara (277 milyon TL) düştü.

        Ancak 20 hektarlık arazi üzerine kurulu lüks malikâne, 50 milyon dolarlık fiyat düşüşüne rağmen halen Amerika'nın en pahalı evi unvanını elinde tutuyor.

        30 senedir Amerikalı kereste tüccarı John Rudey'e ait yaklaşık 1400 metrekarelik malikâne içerisinde hemen hemen hepsi deniz manzaralı 12 yatak odası, kütüphane, yemek ve oturma odalarının yanı sıra solaryum da bulunuyor. Evin arazisinde ayrıca üç odalı bir misafir evi, çim tenis kortu, 23 metrelik ısıtmalı bir havuz, 2 adet sera, elma bahçesi ve yaklaşık 500 metrelik bir araba yolu yer alıyor.

        Amerikalı kereste devi, Wall Street Gazetesi'ne verdiği röportajda servet değerindeki evini çocukları büyüdüğü için satışa çıkardığını söylese de New York Times gazetesinde çıkan habere göre, Rudey'in kereste stoklarının çoğu ulaşım sorunları, nesli tükenen türlerin korunması, su kısıtlamaları ve ağaç kurtları gibi bir takım faktörler nedeniyle önemli ölçüde azalmış durumda. Fakat gazetenin haberine göre bu aksilikler de evin fiyatının düşmesi için başlıca etken değil. Gazeteye göre asıl etken Rudey'in, bankalardan aldığı bir dizi dev kredilere, Copper Sahil Çiftliği'ni teminat olarak göstermesi olmuş. Öyle ki ev üzerindeki kredi borcu bir noktada 203 milyon dolara (403 milyon TL) kadar ulaşmış.

        2006 yılında John Rudey'in kereste şirketlerinden birisinin batması sonrasında bankalar ABD'li tüccarın kapısına dayanmış. 2011 yılında ise Bank of America, Copper Sahil Çiftliği'nin bir kısmı için haciz işlemlerini başlatmış ancak daha sonra geri adım atmış. New York Times konuya ilişkin haberinde, Rudey'in alacaklıları geçiştirmek için Manhattan'ın en pahalı alışveriş caddelerinden biri olan Fifth Avenue'de bulunan 16,5 milyon dolar değerindeki lüks bir dairesini ve geriye kalan kereste stoklarının çoğunu satmış olabileceğini yazmış.

        AMERİKAN EMLAK PAZARININ BİR NUMARASI

        Mazisi 1890'lı yıllara dayanan Copper Sahil Çiftliği, yeni fiyatı olan 140 milyon dolar ile Amerikan emlak pazarının bir numarası. Hemen arkasından ise Texas eyaletinin Dallas kentinde 135 milyon dolar fiyat ile iş adamı Tom Hicks tarafından satışa sunulan Crespi-Hicks Malikânesi geliyor. Eğer Copper Sahil Çiftliği bu fiyata satılırsa, Ocak ayında Silikon Vadisi'nde 117 milyon dolara satışı gerçekleştirilen evi 22,5 milyon dolarla geçerek, Amerika'da en yüksek fiyata satılan ev unvanına sahip olacak.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ