Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Mehmet Sepil'den çarpıcı petrol yorumu - Enerji Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Sepil, petrol fiyatlarının 2015’te tekrar yükseleceğini söyledi. Sepil “ABD ve Suudi Arabistan’ın Rusya’yla İran’a karşı fiyatları düşürdüğü teorisine inanmıyorum” dedi

        Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz sahaları işleten Genel Enerji’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, petrol fiyatlarındaki düşüşün uzun süreli olmayacağını ve 2015’te tekrar yükseliş öngördüğünü söyledi. Sepil, Suudi Arabistan’ın pazar kaygıları adına fiyatlarda düşüşe uzun süre izin vermeyeceğini düşündüğünü kaydetti. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Sepil, fiyatın 80 dolar seviyesine gerilemesinin kârlılıklarını azaltacağını ama faaliyetlerinde herhangi bir soruna neden olmayacağını belirtti.

        BİR DEPO KAÇA DOLAR! HESAPLAMAK İÇİN TIKLA!

        ‘DAHA BÜYÜK SORUN ÇIKAR’

        Sepil, “Bütçeleme gereği 2015 için fiyatı 80 dolar olarak öngördük. Fakat 2015’te tekrar yükseleceğini düşünüyorum” dedi. Amerika ve Suudi Arabistan’ın Rusya’yla İran’a karşı fiyatları kasıtlı düşürdüğü teorisine inanmadığını söyleyen Sepil, şunları söyledi: “Asıl etken Çin’in büyüme hızındaki düşüş ama diğer Asya ekonomileri büyüyor. Ortadoğu’da 25 yıllık bir sürede petrol çıkarma maliyeti varil başına 4-5 dolar. Ortadoğu’nun petrol şirkelerinin ilgisini çekmesinin nedeni bu. Derin denizde 50-60 dolar, Brezilya’da 70 dolara kadar çıkıyor. Petrol kumlarında da yüksek maliyet var. Fiyatlar bu seviyede devam ederse yatırımlar durur. O zaman dünya tekrar hızlı büyüme sürecine girdiğinde daha büyük bir fiyat sorunu çıkar.”

        ‘TÜRKIYE’NIN TAVRI DOĞRUYDU’

        Sepil, “Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak Merkezi Hükümeti’nin petrol gelirleriyle ilgili anlaşma noktasına gelmesi Türkiye’nin tavrının doğru olduğunu gösterdi” dedi.

        ‘KUZEY IRAK’TAN 250 $’LA EN UCUZ GAZI GÖNDERECEĞIZ’

        Kuzey Irak’ta çıkaracakları doğalgazın 2017-2018 gibi Türkiye’ye satılacağını söyleyen Mehmet Sepil, “Bin metreküpü yaklaşık 250 dolardan satılacak. Bu Türkiye’nin aldığı en ucuz gaz olacak. 6 milyar metreküple başlayıp, 10 milyar metreküpe çıkacağız” diye konuştu. Sepil, bunun Türkiye’nin gaz ithalatının çeşitlenmesi bakımından önemli bir gelişme olacağını kaydetti.

        ‘EN KÖTÜSÜNÜ AŞTIK ANCAK AVRUPA’DA BÜYÜME DENGESIZ’

        Başbakan Yardımcısı Babacan, Avrupa Merkez Bankası’nın çok şey yapmaya çalıştığını ancak, bu koşullar altında merkez bankalarının mucize yaratamayacağını söyledi. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Belki en kötüsünü aştık diye seviniyoruz ama özellikle Avrupa’da büyüme son derece zayıf, dengesiz ve kırılgan” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ