Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Yeşil Enerji Sanayi şirketleri rüzgar ve güneş santralları kuracak - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/GAZETE HABERTÜRK

        Hükümet, yoğun elektrik tüketen sanayinin enerji giderlerini azaltmak için harekete geçiyor. Sanayi tesislerinin kendi elektriğini üretmesi sağlanacak. Sanayi kuruluşları, lisanssız güneş ve rüzgâr santralları kurabilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayinin en büyük maliyet kalemlerinden biri olan enerji girdilerini azaltmak için bir çalışma başlatıyor. Bu amaçla hazırlanan plana göre, enerj imaliyetlerinin düşürülmesi için sanayicilere destek verilecek. Enerji yoğun sektörler tespit edilecek.

        MOTOR DEĞİŞECEK

        Sanayide kullanılan düşük verimli motorlar, yüksek verimli motorlarla değiştirilecek. Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülecek destek programlarıyla yıllık 500 bin adet motor dönüştürülecek. Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Enerji İhtisas Endüstri Bölgeleri’ndeki yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi teşvik edilecek. Bu bölgelere yatırımla ilgili gerekli mevzuat hazırlanacak. 2016 yılından itibaren elektrik üretimiyle ilgili her türlü etüt ve mühendislik çalışmaları başlatılacak.

        ÜRETİME TEŞVİK

        Sanayide kullanılan elektrik, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak, sanayi tesislerinin kendi enerjilerini üretmeleri özendirilecek. Bu yolla sanayide güneş, rüzgâr, biyokütle gibi yenilenebili renerji kaynaklarının kullanılması, çevrenin korunması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Bu tür tesislerin kurulmasına ilişkin işlemlerin kolaylaştırılması da amaçlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ