Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Fatih Birol, IEA İcra Direktörlüğü görevine başladı - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Ünlü ekonomist Fatih Birol, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğügörevine başladı.

        IEA'dan yapılan açıklamada, bugünün küresel enerji otoritesi olan ajans için yeni bir dönem olduğunun altı çizildi. Açıklamada, kurumda 20 yıldır hizmet veren Birol'un, bilgi birikimiile enerji sektöründeki olası zorluklara yönelik nasıl bir bakış açısı gelişmirmesi gerektiğinin farkındalığı ile görevine başlayacağı ifade edildi.

        Birol ise yaptığı değerlendirmede, IEA'nın başına geçmenin büyük bir ayrıcalık olduğunu ve 29 üye ülkenin güveninden dolayı onur duyduğunu belirtti.

        Birol daha önceUluslararası Enerji Ajansı'nın Baş Ekonomisti olarak görev yapıyordu.

        Birol, görevi ile ilgili açılan resmi hesaptan gönderdiği tweetlerde şunları söyledi:

        "Benzeri görülmemiş zorlukların olduğu bir zamanda küresel enerji otoritesinin yönetimine layık görülmekten onur duydum."

        "Yükselen enerji güçlerine IEA şemsiye altında yer açarak bu ajansı önümüzdeki 4 yıl içinde ÇERÇEKTEN uluslararası yapmak amacındayım"

        FATİH BİROL KİMDİR?

        Dr. Fatih Birol, 1958’de Ankara’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği dalında mezun olduktan sonra Viyana Teknik Üniversitesi’nde enerji ekonomisi dalında lisansüstü ve doktora çalışmalarını tamamladı.

        Dr. Fatih Birol, 1995 yılında IEA’ya katılmadan önce altı yıl süreyle Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde görev yaptı.

        Fatih Birol, enerji tartışmalarına yaptığı katkılardan ötürü kariyeri boyunca pek çok ödül aldı. Forbes dergisi tarafından enerji konusunda dünyanın en nüfuzlu dördüncü kişisi seçildi. 2009 yılında, Hollanda Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ve Polonya Ekonomi Bakanlığı’ndan aldığı ödüllerin yanında, Almanya Federal Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen Birol, 2007 yılında Avusturya Cumhuriyeti Altın Onur Madalyası’na, 2006 yılında ise Fransa Akademik Şövalyelik unvanına layık görüldü. 2005 yılında Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin “Mesleğe Olağanüstü Katkı” ödülünü kazanan Birol, 2004 yılında ABD Enerji Bakanlığı’ndan ve 2002 yılında Rusya Bilimler Akademisi’nden de ödüller aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ