Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Birol: Enerjide Çin diktesinin sonuna gelindi - Enerji Haberleri

        Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, enerji sektöründe öngörülebilirliğin düşük olduğunu belirterek; “Fiyatların uzun süre 30-40 dolar bandında veya daha düşük düzeyde kalacağını düşünmüyorum” dedi.

        TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) işbirliğiyle Sabancı Center’da düzenlenen “Paris İklim Zirvesi Ardından Dünya Enerji ve İklim Görünümü” toplantısında konuşan Birol, enerji sektöründe öngörülebilirliğin daha önce hiç bu kadar düşük olmadığını dile getirdi.

        Birol, öngörülebilirliğin düşük olmasının dört nedeni olduğunu aktararak;“İlki, jeopolitik durum. Dünyanın en önemli petrol üreticilerinin olduğu Ortadoğu bölgesinde ciddi sorunlar var. Yarın düzeleceğine ilişkin olumlu işaret görmüyorum. Rusya gibi diğer üretici ülkelerde de jeopolitik sorunlar ciddi. İkinci etken ekonomik büyüme. Yıllardır dünya ekonomisinin büyümesini sağlayan BRICS ülkelerinde durum pek iç açıcı değil. Paris anlaşması üçüncü etken, tarihte ilk defa tüm dünya ülkeleri bir metin üzerinde anlaştı ama bilinmeyen şu, gerçekten anlaşma önemli değişiklik yaratacak mı? Son olarak düşük enerji fiyatlarının nasıl gelişeceği konusundaki belirsizlikler öngörülebilirliği düşürüyor” dedi.

        Petrol piyasalarında iki görüş olduğuna dikkati çeken Birol, “İlki 30-40 doların yeni normal olduğu, ikincisi ise fiyatların yakın zamanda yukarı çıkacağı ve pazarda yeniden denge sağlanacağı şeklinde. Ben, fiyatların uzun süre 30-40 dolar ya da daha düşük düzeyde kalacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

        PARİS ENERJİ SEKTÖRÜNE ÖNEMLİ BİR SİNYAL GÖNDERDİ

        Birol, Paris’teki iklim konferansının güzel bir ilk adım olduğunu ve enerji sektörüne önemli sinyal gönderdiğini dile getirdi.

        Paris’teki toplantının dünyada inovasyona yapılan yatırımları artıracağını savunan Birol, “Paris’te 20 ülke enerjiyle ilgili AR-GE yatırımlarını beş yılda ikiye katlama taahhüdü verdi. Yatırım yapılması temiz enerji teknolojilerinin maliyetinin düşmesine neden olacak” diye konuştu. Birol şöyle devam etti:“Dünyada maliyetler düştükçe, yenilenebilir yatırımları artacak ve üçte ikisi gelişmekte olan ülkeler kaynaklı olacak. Gelecek 5 yılda dünya elektrik sektörü yatırımlarında her 10 doların 6,5 doları yenilenebilir enerjiye gidecek. Paris enerji sektörüne önemli sinyal gönderiyor, atılan adımlar takip edilip izlenecek. Dünyada geçen yıl devreye giren santrallerin yüzde 50’si yenilenebilirdi. Diğer yüzde 50’lik kısım ise kömür, doğalgaz, nükleer ve petrol santrallerdi. Bu, yenilenebilirin romantik bir hikaye değil gerçek bir iş sektörü olduğunun rakamlarla ispatıdır.”

        Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği politikalarının düşük enerji fiyatları nedeniyle zaafa uğrayabileceği görüşünü de dile getiren Birol, “Dünya enerji verimliliğinde yeni politikalar geliştiriyor bunun esas nedeni, maliyetleri düşürmekti. Şimdi maliyetler zaten düşük, enerji fiyatlarıyla daha da aşağıda olursa güçlü enerji verimliliği politikaları geliştirmekte karar vericiler daha yavaş davranabilir” uyarısında bulundu.

        Birol, küresel elektrik üretiminde değişiklikler olduğuna işaret ederek, “Büyümenin büyük kısmı Asya ülkelerinden gelecek. Gazda büyüme devam edecek, yenilenebilirle birlikte kullanılması söz konusu olacak. Kömürde artış ise Hindistan ve Doğu Asya’da gerçekleşecek. İleriki dönemde yenilenebilir enerjinin kömürü geçip bir numaralı elektrik üretim kaynağı olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

        "HİSNDİSTAN GELİYOR"

        Birol, Hindistan’ın yakın zamanda enerji talebi konusunda Çin’den nöbeti devralacağını kaydederek, “Çin’in dünya enerji talebi büyümesini dikte etmesinin sonuna gelindi. Enerji talebindeki büyümesi yavaşlıyor. Hindistan ise ekonomi ve enerjide ciddi adımlar attı. Ülkenin dünya enerji merkezine geldiğini görüyoruz. Kömür talebinde en büyük pay buradan gelecek, güneş enerjisinde de önemli adımlar atmaya devam edecek. Bu alanda Çin'den sonra en büyük ikinci ülke konuma yakın zamanda gelecek" diye konuştu.

        Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez de enerjide politikanın dört eksende oluşturulabileceğine işaret ederek, "Bunlar kaynak, altyapı, teknoloji ve ticaret. Yerli kaynak öncelikle arz güvenliği açısından önemli. Çeşitlilik, enerji verimliliği, artan ticaret ve en gelişmiş enerji altyapısına geçiş diğer önemli unsurlar" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ