Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Ciner Grubu tarafından yapımına 2006 yılında başlanan Şırnak Silopi Termik Santralı'nın ilk ünitesinin resmi açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı. - Enerji Haberleri

        Ciner Grubu tarafından yapımına 2006 yılında başlanan Şırnak Silopi Termik Santrali 'nin ilk ünitesinin resmi açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı.

        "BU SANTRAL BİZİM İÇİN AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR"

        Açılış öncesi konuşan Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

        "Bugün burada 3 üniteli termik santralimizin ilk ünitesini açıyoruz. İş geldi mi, yol geldi mi aş da gelir. Cizre Havalimanı'nı açıyor muyuz? Gördün mü? 15 sene önce buna inanır mıydınız? Medeniyet bu. İşte biz buyuz. Hiç endişe etmeyin. Bu yollar da olur.

        Başta Turgay Ciner olmak üzere Ciner Grubu'nun tüm mensuplarına teşekkür ediyorum. Tesiste emeği geçen tüm personeli kutluyorum. Değerli kardeşlerim bu yatırım; sıradan bir yatırım değil. Bu yatırım bazı örneklere sahip yatırım. Bu yatırım toplamda 800 milyon dolarlık bir yatırım. Bunun tamamı bittiğinde 2 bin 100 kişiye istihdam sağlanacak. Bu istihdam Fizan'dan gelmeyecek. Silopili kardeşlerim burada ekmek sahibi olacak. Dolayısıyla Silopi'ye, Şırnak'a, Cizre'ye sahip çıkın.

        REKLAM

        "BU SANTRALLA HEM BÖLGE HEM DE TÜRKİYE KAZANACAK"

        Yerli kömürle çalışan, çevre dostu bu santral kurulduğu bölge itibariyle bizim için ayrı bir önem taşıyor. Bu ülkede taş üstüne taş koyana biz teşekkür ederiz. Terör var diye kimsenin gelmediği yere 800 milyon dolar değerinde yatırım geliyor, teşekkür etmelisiniz.

        Biz çok çalışacağız, çok üreteceğiz ki buralar güzelleşsin. Bu tesisin tamamı bittiğinde buradan üretilen elektrik Şırnak'ın iki misli kadar olacak. Yani Şırnak'ın 'elektriğim yok' diye bir sorunu kalmayacak. Dolayısıyla bize düşen şükrandır, teşekkürdür. Onu yapacağız. Bu santralla yılllık 150 milyon dıolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Yani hem bölge hem de Türkiye kazanacak.

        10 yıl evvel elektrik üretiminin yüzde 62'sini devlet yapıyordu. Bugün aynı oranda üretimi özel sektör yapıyor.

        REKLAM

        "ÇEVREYİ KİRLETTİĞİ TAMAMEN YALAN"

        Birileri diyor ki; bu santral çevreyi kirletecek. Hepsi yalan. Gençler bunu iyi bilin. Burada en ileri teknoloji uygulanıyor. Ve bu teknolojilerde tüm emisyon hacmine varıncaya kadar hepsi yapılıyor. İşte çıkan duman belli. Siyah duman var mı? Yok. Ama birileri Şırnak'ın, Silopi'nin, Türkiye'nin kalkınmasını istemiyor. Bunlar Silopi'deki işsiz gençlerin cebine para girsin istemiyor.

        "CİNER'LERİN ARTMASI LAZIM"

        Yatırımcılar geçmişte çeşitli nedenlerle buralara gelmedi. Onun için Ciner'lerin artması lazım. Bizzat yönlendirmemize rağmen bunu arzu ettiğimiz seviyeye getiremedik. Çözümm süreci başarıya ulaştığında, terör meselesi bu bölgenin gündeminden çıktığında inşallah önümüzdeki son engeli de aşmış olacağız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ