Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Mars'ta su bulundu Google Doodle yaptı! - Haberin Var Mı? Haberleri

        Mars'ta bulunan su Google tarafından unutulmadı.

        Google'ın özel günlerde yapmasına alışık olduğumuz Doodle bu kez sürpriz bir anda geldi. Dün akşam saatlerinde NASA tarafından yapılan "Mars'ta su bulundu" açıklamalarının ardından gündem çalkalanmış, insanların aklında 'acaba yaşam var mı' tarzında sorular oluşturmuştu. Bunun üzerine yeniliklerin öncüsü Google, bu tarz bir gelişmenin gündeme gelmesine kayıtsız kalmayarak, Mars'ı şirin bir animasyonla logosuna yerleştirmiş oldu. Peki Mars'ta yaşamak gerçekten mümkün olacak mı?

        AMERiKAN Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars’ta bulunan suyun akışkan halde olduğuna dair en güçlü kanıtlara ulaşıldığını açıkladı.NASA' nın Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green, “Mars, geçmişte düşündüğümüzün aksine, kuru ve çorak bir gezegen değil. Mars’ta belli şartlarda, sıvı halde su bulundu” dedi. NASA’nın araştırmaları Mars’taki yaz aylarında görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğunu ortaya çıkardı. Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir biliniyor ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı yıllardır araştırılıyordu. Yeni bulguya karşın araştırmacılar Mars’ta mikroskobik yaşam olup olmadığını tespit etmek için daha çok araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.

        FiLME DESTEK Mi?

        Öte yandan açıklamanın, 2 Ekim Cuma günü vizyona girecek olan Hollywood yapımı “Marslı” filminin izleyiciyle buluşmasına günler kala yapılması dikkat çekti. Sosyal medyada açıklamanın filme bir reklam kampanyası sağlayacağından dem vuruldu.

        ‘MARS’A GİDİLEBİLİR’

        Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan (İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı)

        “Su oksijeni yani yaşamın yapı taşını içerir. Bu bakımdan oldukça kritik bir buluş. Artık, Mars’a gitme tartışmaları da başlayacaktır. Oraya gönderilecek insanlar mevcut suyu kullanarak hayatlarını sürdürebilirler. Bu başarılırsa daha da ileri gidilecektir diye düşünüyorum.”

        ‘YAŞAM NEDEN OLMASIN’

        Prof. Dr. Selim Osman Selam (Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü)

        “Tuzlu suyun yaşam belirtisi anlamına geldiği yorumu için çok erken. Ancak tuzlu suda yaşayan mikroorganizmalar var. yaşam belirtisi aramak için güneş ışığı ve suyun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. yaşam neden olmasın. İnsanlı deneylerin bir an önce başlaması gerekiyor.”

        ‘NASA GİZLİYORDU’

        Haktan Akdoğan (Sirius UFO Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı)

        “2004’te “Mars’ta su var NASA bunu gizliyor’’ diye haber yapmıştık. NASA, daha fazla örtbas edemeyeceğini bildiği için, halkı alıştıra alıştıra açıklamaya başladı. Bunun ardından Mars’ta bitki örtüsü olduğunu ve birtakım dünya dışı varlıkların üsleri bulunduğunu da açıklayacaklar... Tabii Mars’ta su bulunması bu orada birtakım üslerin kurulmasını da kolaylaştıracaktır. Çünkü su demek oksijen demektir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ