Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Şeker ülkesi: DELIGHTLAND’ oluyor - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'de üretilen şekerli mamulleri yurtdışında tanıtarak 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için çalışan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG), yeni bir tema ve strateji belirledi. Akademisyenler ve her sektörden ihracatın profesyonelleriyle yapılan istişareler sonucunda Türkiye’nin “Şeker ülkesi- Delightland” temasıyla tanıtılmasına karar verildi.

        ‘TÜRKİYE LEZZET HARİTASI’ ÇIKARILIYOR

        Lokum, şekerleme, çikolata ve Türk kahvesi gibi Türk şekerleme ürünlerini Delightland çatısı altında topladıklarını ifade eden Hidayet Kadiroğlu, şöyle devam etti: “Uzun araştırmalar ve kapsamlı istişareler sonucunda Delightland temasının Türkiye’ye uygun olduğuna karar verdik. Şimdi bu temayı bir stratejiyle dünyaya tanıtacağız, farkındalık oluşturacağız. Bu strateji ile 2015 yılı boyunca yaklaşık 40 ülkede fuara gideceğiz. Türkiye’nin lezzet haritasını çıkarıyoruz. Dünyaya Türkiye’nin ‘Lezzet Ülkesi’ olduğunu anlatmaya çalışacağız” dedi. Konuyla ilgili olarak bir de reklam filmi üzerinde çalıştıklarını anlatan Kadiroğlu, film için ünlü bir dizi oyuncusuyla da anlaşmak üzere olduklarını ve kısa sürede etkileyici bir reklam filmi ile yurt dışında yoğun bir tanıtım atağına kalkacaklarını belirtti.

        DUBAİ’DEN DÜNYAYA TANITILDI

        Yeni tema, dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan Dubai Gulfood 2015’te tüm dünyaya tanıtıldı. 8 Şubat 2015 tarihinde 152 ülkeden 3 bin 816 firmanın katılımıyla kapılarını ziyaretçilere açan fuara İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) öncülünde 105 Türk Firması da katıldı. Fuarı değerlendiren Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Bu coğrafyanın bizler için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Çünkü ihracatımızın yüzde 60’ını Afrika ve Ortadoğu’ya gerçekleştiriyoruz. Bu pazara açılan kapı da Dubai... Fuar bu anlamda çok önemli. Burada gerçekleştireceğimiz bağlantılarla 2015 yılını planlayacağız. 2014 yılında sektörümüzün oyuncuları büyük yatırımlar yaptı, 2015 ise atılım yılı olacak. Biz de bu atılımın tanıtım ayağını gerçekleştirmek adına ŞTG olarak her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

        GÜNEY AMERİKA ÇIKARMASI PANAMAYLA BAŞLIYOR

        Delightland temasının 10 milyar dolara ulaşmak için ilk adım olduğunun altını çizen Hidayet Kadiroğlu, “Sektör geçen yıl 2.7 milyar dolar ihracat yaptı. Bu seviyeden 10 milyar dolara ulaşabilmek için her yıl yüzde 20 büyümeliyiz. O zaman 2023'te dünya şekerleme sıralamasında ilk 10 içerisine girebiliriz” dedi.

        Daralan ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için Amerika kıtasına yöneldiklerini aktaran Kadiroğlu, “Gelecek ay Panama’dan başlayarak, Şili, Paraguay, Kolombiya ve Guatemala’ya ziyaretlerde bulunup yeni iş bağlantıları kurmaya çalışacağız. Üyelerimizi büyük ithalatçılarla buluşturacağız. Amerika’dan alım heyetleri ve büyük ithalatçılar getirip firmalarımızla birebir buluşturacağız. Amerika pazarı ile çevremizde yaşanan olumsuzlukları aşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

        GLOBAL ŞEKERLEME LİGİNE DAHA FAZLA TÜRK FİRMASI

        Türkiye’yi şekerlemedeki ilk 10 ülke arasına dahil etmek istediklerini anlatan Hidayet Kadiroğlu, “Şu anda ülkeler şekerleme liginde 16. sıradayız. Sektör olarak ilk 10’a girebilmek için firmalarla ilgili global 100 listesine daha fazla üye firmamızı dahil etmemiz gerekiyor. Hatta mümkünse ilk 10’a birkaç firmamızı yükseltebilmeliyiz. Çünkü ilk 10’da yer alan en küçük firmanın satışları bile Türkiye’nin şekerleme ihracatının toplamından daha fazla… Dolayısıyla bu listeye girecek her yeni Türk firması, Türkiye’nin sektörel görünümü de değiştirecek. Sektörel performans için ortak çalışmalara ihtiyaç vardı, Delightland teması işte bu ortak çalışmanın ürünü…”

        İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise, “Dubai, ihracat pazarlarımıza açılan kapı… Ürünlerimizin dünya pazarındaki rekabetini artırmak için bu gibi fuarlar çok önemli… Burada yer almak hem ürünlerimiz hem de Türkiye’nin tanıtımı için de çok önemli” diye konuştu.

        RAKAMLARLA DUBAİ GULFOOF 2015

        100.898 m2'lik fuar alanındaki 110 çadırda uluslararası sergi, 152 ülke temsilcisi ve 3816 katılımcı yer alacak, bu katılımcıların %93'ü uluslararası şirketler, %7'si yerel şirketlerden oluşacaktır. Ticari ziyaretçi sayısı 68.700'e ulaşacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ