Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Doğu ve Güneydoğu’da mahalleye toplu fatura - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte kayıp ve kaçağı azaltmak amacıyla önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan “Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği” ile kayıp-kaçak oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım şirketleri “’yüksek kayıplı şirket” statüsü kazanacak. Bu statü, 31 Aralık 2025’te ortadan kalkacak.

        KESİNTİYİ HABER VERMEYECEK

        Yüksek kayıplı şirketlere, 31 Aralık 2020’ye kadar hesaplanmış verimlilik katsayıları uygulanmayacak. Bu şirketlerin hedef kayıp oranları diğer dağıtım şirketlerinden farklı usul ve esaslara göre belirlenecek. Yüksek kayıplı şirketler, kaçak kullanımdan kaynaklı arızalar sonucu oluşan maliyetleri, “kontrol edilemeyen işletme giderleri” kapsamında raporlayacak. Kaçak oranları nedeniyle otomatik sayaç okuma sistemi kapsamına alınması zorunlu görülen sayaçlar, bu kapsama dahil edilecek. Dağıtım şirketi, kayıp-kaçağın yüzde 30’un üzerinde olduğu il ve ilçelerde, elektrik sayaçlarını mevzuatta tanımlanan yerden farklı bir yere taşıyabilecek. Sayacın konulduğu nokta ile kullanıcının bağlantı noktası arasında ilgili kullanıcı dışında yapılacak müdahaleler dağıtım şirketinin sorumluluğunda olacak. Dağıtım şirketi, birden fazla müşterinin toplam tüketimini ölçen kontrol sayacı kurabilecek. Ayrıca dağıtım şirketi, hem kayıp oranı yüzde 40’ın üzerindeki ilçelerde kalite, bilgi verme ve tazminat yükümlülüklerinden hem de TEİAŞ’ın, bağlantı noktasından maksimum enerji alış kapasitesinin üzerinde elektrik enerjisi alınması durumu için öngörülen cezai hükmünden muaf tutulacak.

        UZAKTAN KAÇAK TESPİTİ

        Tarımsal sulamada elektrik tüketilen ve güvenlik nedeniyle kaçak kontrolü yapılamadığı ilgili kurumca belgelendirilen yerlerde, elektriksiz tarımsal ürün üretilemeyeceği resmi kurum yazıları, teknolojik uygulamalar ile otomasyon sistemi verileri esas alınarak tespit edilen kullanıcılara yerinde tespit şartı aranmadan kaçak tutanağı düzenlenebilecek. Faturalar, kaçak tespit tutanağı ve tutanağa esas belgelerle kullanıcılara gönderilecek. İtirazlar şirket tarafından 15 işgününde sonuçlandırılacak. Dağıtım şirketince yapılan faturalama işlemi, tarımsal sulama uzaktan tespit adı altında muhasebeleştirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ