Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Reform sinerjimiz bizi diğer gelişen ülkelerden ayrıştırır - İş-Yaşam Haberleri

        Volkan YANARDAĞ / ANKARA

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’da yabancı yatırımcılara güvence verdi. Aralarında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Vodafone Afrika, Ortadoğu, Asya-Pasifik Bölge Başkanı Serpil Timuray ve Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın da bulunduğu 44 işadamıyla Londra’ya çıkarma yapan Başbakan Davutoğlu, Merrill Lynch, Goldman Sachs ve Bloomberg’de 10 trilyon dolar üzerinde fonları yöneten işadamları ile bir araya geldi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın organize ettiği toplantılarda Davutoğlu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Sir Suma Chakrabarti, enerji devi BP Grup CEO’su Bob Dudley ve Zenium Technology Partners CEO’su Franek Sodzawiczny ile görüşmeler gerçekleştirdi. “Biz istikrarlı pazar ile paramızı büyütebileceğimiz yer arayışı içindeyiz” diyen yatırımcılar reformları beklediklerini kaydetti.

        ‘GÜÇLÜ HÜKÜMET’ VURGUSU

        Davutoğlu, reformların yarattığı sinerjinin ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını söyleyerek yatırımcılara güvence verdi. Davutoğlu, “Türkiye bankacılık, finans ve ekonomi altyapısı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden çok daha iyi bir noktada. Bu nedenle onlardan ayrışacaktır” dedi. Yatırımcılara sık sık Türkiye’de güçlü bir hükümetin olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Türkiye’de şu anda güçlü bir hükümetin yanı sıra seçimsiz geçirilecek bir 4 yıl var” dedi.

        İŞADAMLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

        Davutoğlu, Londra’daki çalışma ziyareti kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nin (DEİK) düzenlediği akşam yemeğinde Türk ve İngiliz işadamları ile bir araya geldi.

        ‘RUSYA SAYGI GÖSTERMEDİ’

        Yatırımcıların Rusya ile krize dair soruları üzerine de Davutoğlu, “Rusya ısrarla hava sahamızı ihlal etti. Egemenliğimize saygı göstermedi” dedi.

        ‘DİNAMİK YAPI İŞTAHIMIZI KABARTIYOR’

        Bölgesel sorunlar, reformların bütçeye etkisi, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan finansal darboğaz gibi konuların gündemde olduğu toplantılarda, yatırımcılar, Türkiye’nin Ortadoğu’daki savaşa rağmen büyüdüğünün altını çizerek, “Hükümet olarak bahsedilen reformları yürürlüğe sokarsanız uluslararası yatırımlar gelecektir. Türkiye dinamik yapısıyla iştah kabartıyor” dedi.

        ‘DÜŞÜK ENERJİ FİYATI BİZİ İYİ ETKİLİYOR’

        Türkiye’nin bazı gelişmekte olan ülkeler gibi enerjiye bağımlı olmadığına vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yani Türkiye enerjideki bu düşük fiyatlardan oldukça olumlu etkilenen bir ülke. Biz ekonomide kaynak çeşitliliğini önceliyoruz. Yapısal reformlara hız veriyoruz. Avrupa Birliği (AB) ilişkileri çok önemli noktada ve son aylarda ciddi bir canlanmayı sizler de fark ediyorsunuzdur.” Başbakan Davutoğlu, yeni Anayasa konusuna da değinerek, vatandaşa hizmet eden bir anayasa yapmak istediklerini söyledi.

        DAVOS’TA İLK GÖRÜŞME

        Londra temaslarının ardından dün İsviçre’nin Zürih kentine giden Davutoğlu, buradan helikopterle Davos Kasabası’na geçti. Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak için geldiği Davos’ta ilk görüşmesini, piyasa değeri ve sermaye gücü açısından Çin’in ve dünyanın en büyük bankası olan Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jiang Jianqing’le yaptı. ICBC’nin aktif büyüklüğünün 3.3 trilyon dolar olduğu belirtilirken, Türkiye’deki bankacılık sektöründe de yatırımlarının bulunduğu kaydedildi. Davutoğlu’nun konakladığı otelde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 20 dakika sürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ