Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gıda enflasyonu konusunda yapısal reform şart - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bugün yaptığı enflasyon raporu sunumunda 2016, 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerini sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6 ve yüzde 5 olarak revize ettiklerini açıkladı. Bu aşamada hedeflenen yüzde 5 oranındaki enflasyona 2018 yılında ulaşılabileceği düşünülmekte. Özellikle gıda enflasyonu mevcut sıkıntılar konusunda ön sıralarda yer almakta. Gıda enflasyonu alt kalemlerinde ise kırmızı et fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekmek gerekiyor. Talebin, arzdan fazla olduğunu düşünürsek bu konuda bir an önce adımların atılması gerekmektedir. Bu konuda da atılacak iki önemli adımdan birincisi üretimi teşvik etmek ikincisi ise ilk durumun başarılamadığı süreçte ithalata ağırlık vermek olacaktır. Gıda komitesi ve hükümetin ortaklaşa atacağı adımlar önümüzdeki süreçte enflasyon açısından oldukça önemli olacaktır.

        Faiz konusunda ise Merkez Bankası'nın duruşunu korunduğunu görmekteyiz. Artan küresel riskler ve bu kapsamda artan oynaklık nedeniyle Merkez Bankası'nın bu aşamada tek faiz sistemine geçmesi oldukça zor görünmektedir. Merkez Bankası küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın kalıcı bir şekilde azalış gösterinceye dek mevcut geniş faiz uygulamasına devam etmesi muhtemeldir.

        Çin ekonomisine ilişkin endişeler Merkez Bankası'nın en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmakta. Bu aşamada Çin ekonomisinin kısa vadede toparlanma ihtimali zayıf olduğundan dolayı, piyasalarda risk algısının azalmasıyla birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından sermaye çıkışlarının devamını bekleyebiliriz. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmaya, bu kur hareketleri ise enflasyon üzerinde negatif etki oluşturmaya devam edecektir. Diğer yandan gıda fiyatlarına ilişkin yapısal reformların faaliyete geçmediği her gün manşet enflasyondaki yükselişin de devam etme ihtimali yüksektir. Bu yıl için hedeflenen yüzde 7,5 enflasyon oranının altında bir hareket görmemiz için bu yapısal adımların bir an önce atılması gerekmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ