Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kredi faizleri ne zaman düşer? - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası ataması, başkanlık devir teslimi derken piyasaların merakla beklediği faiz adımı da dün atıldı. Böylece iç piyasa için çok önemli olan Merkez Bankası eşiği para piyasaları açısından sorunsuz bir şekilde aşılmış oldu.

        Ortadan kalkan bu belirsizliğin verdiği güç ve küresel piyasaların da gelişmekte olan ülkeler lehinde gelişmesi ile dolar/TL 2,80lerin diplerine kadar indi. Borsa için ise 90 bin hedefinin önündeki belirsizlikler ise ay başına göre daha azalmış durumda.

        Peki bu süreç nasıl geçildi ve bundan sonrası için piyasaları neler bekliyor? Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman ile piyasalarını, gelişmeleri ve beklentileri konuştuk.

        "ENFLASYON DÜŞTÜKÇE FAİZLER DE DÜŞER"

        Merkez Bankası'nın faiz adımının piyasa beklentileri dahilinde olduğunu belirten Sağman, indirimin 75 baz puan da olabileceğini fakat Merkez Bankası'nın enflasyonu beklemek istediğini söyledi ve şöyle devam etti:

        "Merkez Bankası, bir hamle daha yapabilmek için Nisan ayı enflasyonunu bekleyecektir. Önümüzdeki aylarda enflasyon düşmeye devam ettikçe faiz indirimleri devam eder. Çetinkaya'nın Başçı'dan görevi devraldığı toplantıda fiyat istikrarının hala öncelik olduğu vurgulanmıştı. O nedenle Çetinkaya enflasyon anlamında çok risk almak istemedi."

        İndirimlerin bir süre daha üst banttan devam edeceğini düşünen Sağman, "Merkez Bankası enflasyon 9,5'ların altına düşmeden 7,5 olan politika faizini düşürmez. Alt bant faiz oranı ise daha teknik bir konu olduğu için orada yapılacak olan indirimin bu koşullarda piyasa için bir etkisi olmaz" şeklinde konuştu.

        "BU KARAR KREDİ FAİZLERİNİ DE DÜŞÜRÜR"

        Fazilerde yapılan 50 baz puanlık indirimin kredi fazilerine de bugünden itibaren yansıyacağını söyleyen Sağman, "Genelde Merkez Bankası'nın faiz indirimleri 3 ile 6 ay sonra tam anlamıyla kredi faizlerine etki eder. Gelecek faiz toplantısında Merkez'den bir indirim daha gelirse vatandaşlar için kredilerde daha hissedilir bir düşüş yaşanacaktır.

        FAİZ İNDİRİMİ SONRASIDOLAR NEDEN DÜŞTÜ?

        Karar sonrası dolarda yaşanan geri çekilmeyi ise dış piyasalara bağlayan Sağman, "Faiz indiriminin piyasalar tarafından fiyatlanmış olmasına rağmen dolarda bir miktar daha düşüş gözlemledik. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre TL'deki değer artışı sınırlı kalmıştı. Merkez Bankası'ndan radikal bir faiz indirimi ihtimali nedeniyle piyasa temkinli yaklaşıyordu. eğer 1 puanlık bir indirim gelmiş olsaydı dolar/TL kuru yükselebilirdi.Ama öyle olmadı, faiz karaıyla birlikte piyasalar rahatladı ve dolarda 2,81'in altına doğru bir hareket gördük" dedi.

        "BORSA'NIN90 BİNİ GEÇMESİ İÇİN..."

        Son haftalarda Borsa İstanbul'da yaşanan yükselişi de yorumlayan Sağman, " Borsa'nn 90 binleri geçmesi için bugünlerde 9,10 seviyelerinde olan tahvil faizlerini yüzde 9'un altında kalıcı olması gerek. Ve küresel piyasalardaki gelişmekte olan piyasaların lehine durumun sürmesi lazım."

        "MOODY'S'TEN BİR NOT SÜRPRİZİ GELEBİLİR"

        "Ya da Türkiye için not artırımı gibigelişmeler olmalı. Bu konuda Moody's'in bir adım atacağını düşünüyorum. Yaklaşık 2 yıldır negatifteki görünümü olağana yükseltmesinibekliyorum. Biraz iddialı olacak ama 5 Ağustos'taki rutin toplantıdan önce, ara birtoplantı ile Türkiye için bu adımı atabilirler ve bu benim için sürpriz olmayacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ