Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:29:58 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşçiye ürettiği yemi tattırmak kanuni değil - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Geçen hafta ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ konferansında konuşan Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, hayvan yemi üretimleriyle ilgili samimi bir açıklama yaparak, “Yemleri bile tattırıyoruz. Haftanın belli günleri rastgele çuvaldan seçilip üretene tattırılıyor. Bu hassasiyet hayvan yeminde varsa insan için üretilenleri düşünün” demişti. Üretim kalitesine verilen öneme dikkat çeken bu açıklama, çalışma hukuku açısından değerlendirildiğinde ortaya başka bir tablo çıkıyor. Bununla ilgili düzenleme Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Kanunun, ‘İşçinin kişiliğinin korunması’ başlıklı bölümünde, “İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür” deniyor. Ayrıca “Kişilik haklarının ihlaline bağlı zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabidir” ifadesiyle tazminat hakkına da dikkat çekiliyor. Kısacası uygulama, söz konusu işyerinden bağımsız olarak iş ilişkisinde sıkıntı yaratabilecek bir durum gibi görünüyor.

        AYDA 2 KEZ GEÇ KALMA İZNİ

        Çalışma kuralları konusunda 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri geçerli olmakla birlikte; yasal izin ve yaptırımlar dışında, yemek-ara dinlenmeleri gibi konularda işe göre şirketlerde özel uygulamalar olabiliyor. Sendika temsilcilerine temsilcilik izni, sabahtan ve öğleden sonra 10-15 dakikalık çay-sigara izinleri, ayda 2 kez 30 dakika geç kalmalarda izin gibi özel uygulamalar görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ