Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam DEİK'ten İrlanda hamlesi - İş-Yaşam Haberleri

        DEİK ve Enterprise Ireland, Türkiye ile İrlanda arasındaki ticari ilişkileri bir sonraki boyuta taşımak amacıyla mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşmanın imza töreninde İrlanda’nın Ülke Dışı Kalkınma Yardımlarından Sorumlu Devlet Bakanı Joe McHugh T.D., DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, DEİK Türkiye-İrlanda İş Konseyi Başkanı M. Hakan Karaalioğlu, Enterprise Ireland Türkiye Direktörü Jonathan Ryan, Enterprise Ireland SEMEAI Bölge Direktörü Joe Breslin ve her iki ülkeden işadamları yer aldı.

        İrlandalı şirketlerin dünya pazarlarındaki gelişme ve büyümelerine yönelik çalışmalar yürütmekte olan Enterprise Ireland ile DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) arasında mutabakat anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşmayla, Türkiye ve İrlanda arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin yükseltilmesi hedefleniyor. Anlaşmanın imza töreni İrlanda’nın Ülke Dışı Kalkınma Yardımlarından Sorumlu Devlet Bakanı Joe McHugh T.D., DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, DEİK Türkiye-İrlanda İş Konseyi Başkanı M. Hakan Karaalioğlu, Enterprise Ireland Türkiye Direktörü Jonathan Ryan, Enterprise Ireland SEMEAI Bölge Direktörü Joe Breslin ve her iki ülkenin önde gelen işadamlarının katılımıyla gerçekleşti.

        İrlandalı Bakan Joe McHugh T.D. anlaşmanın imza töreninde şunları söyledi: “İrlanda ve Türkiye, köklü ticari ilişkilere sahip iki ülke. Bugün itibariyle ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ticaret hacmi yaklaşık olarak 1,6 milyar Euro seviyesinde. Türkiye’de faaliyet gösteren ve istihdam yaratan pek çok İrlandalı firma olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Enterprise Ireland ile DEİK arasında imzalanan mutabakat anlaşmasını ticari işbirliğimizin çok önemli bir aşaması olarak değerlendiriyor ve gelecek yıllarda her iki ülke için de son derece olumlu getirileri olacağına inanıyorum.”

        DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı şu noktaların altını çizdi: “Her ne kadar Türkiye ve İrlanda coğrafi olarak birbirinden uzak olsa da, iki ülke her zaman yakın temas içerisinde oldu. Karşılıklı ilişkilerimiz 1990’lı yıllarda ivme kazandı ve insanlarımızın refahı için yatırım ilişkilerini, sermaye akımını, turizmi, hizmet ve know-how paylaşımını artırmalıyız. Pek çok sektör, daha çeşitli ve sürdürülebilir ekonomik ilişkiler için büyük bir potansiyel barındırıyor. Türkiye’deki özel sektör, Türkiye ile İrlanda arasındaki ekonomik ilişkileri en iyi biçimde oluşturmak anlamında son derece istekli. DEİK çatısı altındaki Türkiye-İrlanda İş Konseyi de 1994 yılından beri bu amaçla çalışıyor. DEİK ile Enterprise Ireland arasındaki mutabakat anlaşması, iş insanlarımızın doğrudan iş ilişkileri oluşturmasına destek temin edecek, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ve uluslarımız arasındaki dostluğun güçlenmesine katkıda bulunacaktır.”

        DEİK Türkiye-İrlanda İş Konseyi Başkanı M. Hakan Karaalioğlu şunları ifade etti: “DEİK ve uzun süredir işbirliği içerisinde bulunduğumuz Enterprise Ireland arasında imzalanan mutabakat anlaşması önemli bir adım. Bu anlaşmanın, ekonomik anlamda güçlü ilişkiler kurulmasının ötesinde, kültürel bağların kuvvetlenmesini de sağlayacağına inanıyorum. Her iki ülke ortak hatıralara sahip ve her iki kültür de halihazırda çeşitli yönlerden birbirine bağlanmış durumda. Tek yapmamız gereken iki ülkeden insanları daha sık bir araya getirmek ve birbirlerini tanımalarını sağlamak. Böylece ekonomilerimizin gelişmesine katkıda bulunabiliriz.”

        Enterprise Ireland Türkiye Direktörü Jonathan Ryan şunları söyledi: “Enterprise Ireland olarak İrlanda ve Türkiye’deki şirketler arasında zaten mevcut bulunan bağları ve dostluğu geliştirmek için çaba harcıyoruz. 2014 yılında Türkiye ofisimizin açılmasının ardından çalışmalarımız daha da yoğunlaştı. İrlanda teknoloji sektörünün gücünü yansıtacak şekilde, geçtiğimiz iki yıl içerisinde ticari hizmetlerdeki güçlü büyümeyle birlikte ticaret hacminin %32 oranında artması cesaret verici. Aynı şekilde Türkiye’den ihraç edilen mallar anlamında da güçlü bir performans söz konusu ve bu alandaki gelişmeler, Türkiye’nin mükemmel üretim altyapısı üzerinde yükseliyor. Bugün imzaladığımız mutabakat anlaşması için DEİK’e teşekkür ediyorum. DEİK gibi deneyimli bir kurumla birlikte çalışmanın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da yoğunlaşmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ