Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam BES fonları da TEFAS gibi olacak - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Hem şeffaflığı ve rekabeti artırmak hem de erişimi kolaylaştırmak için Türkiye’deki tüm yatırım fonlarını tek bir elektronik platforma toplayan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nun (TEFAS) bir benzerinin BES fonları için de kurulması planlanıyor.

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, BES fonlarının, yatırım fonlarında olduğu gibi merkezi bir fon dağıtım platformunda işlem görmesini ve böylece katılımcıların talep ettiği tüm fonlara ulaşabilmesini sağlayacak bir projeleri olduğunu söyledi. Devlet katkısı ve SPK düzenlemesinin ardından sistemin genel uygulamasının son derece başarılı olduğunu belirten Ertaş şunları kaydetti: “Geniş bir teknolojik altyapı var. 24 saat yatırımcıların varlıklarını bilgisayarda izleyebilecekleri bir altyapı var. Yatırımcıların beğenmedikleri fonlardan çıkmaları, hatta emeklilik şirketlerini bile değiştirme hakları var.”

        ‘GEREKİRSE FONU BAŞKA ŞİRKETE DEVREDERİZ’

        Ertaş, fonlarla ilgili şikâyetlerin de olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Şikâyetler, fon getirilerinin beklentilerin altında, maliyetlerin ise yüksek olması üzerine yoğunlaşmakta. Ortalama getirinin altında kalan BES fonlarının yönetiminin, başka bir şirkete devredilmesini talep etme yetkisi de kurulumuza tanınmış durumda, ancak piyasa aktörlerinin kendi dinamikleri içinde bu aşamaya gelmeden getirilerini artırmasını hedefliyoruz. Gerekirse yetkimizi de kullanırız.”

        PERFORMANSA DAYALI ÜCRET

        Fonlarda toplam giderlerin azaltılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra performansa dayalı ücret uygulamasına geçilmesinin de planlandığı bilgisini veren Ertaş, şunları kaydetti: ”Bu konuda Hazine Müsteşarlığı ile işbirliği içinde çalışmalarımız devam ediyor. Böylece sektörde rekabetin artmasını, maliyetlerin düşürülmesini ve getirilerin olumlu etkilenmesini hedefliyoruz. Sonuç olarak ülkemizin gönüllü BES tecrübesinden yararlanarak hayata geçireceği zorunlu BES düzenlemesi tasarruf oranımızın artmasına, sermaye piyasalarımızın gelişmesine, gelir ve refahın artmasına büyük katkı sağlayacaktır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ