Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Atatürk Havalimanı ne olacak? - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HABERTÜRK

        SORU 1

        Yeni havalimanı sonrası Atatürk Havalimanı ne olacak?

        İstanbul için planlanan yeni veya üçüncü havalimanı faaliyete başladığında Atatürk Havalimanı’ndaki tüm ticari uçuşlar buraya kaydırılacak. Tarifeli veya charter uçuşlar yapılmayacak. Yolcu taşımacılığı olmayacak. Atatürk Havalimanı, genel havacılık olarak tanımlanan iş jetlerine, eğitim uçuşlarına, müstakil kargo seferlerine, uçak bakım-onarım hangarlarına ve havacılıkla ilgili bazı ticari faaliyetlere açık olacak. Şu an tartışılan durum böyle. Eğer bir değişiklik olmazsa ihale şartnamesi de bu şekilde çıkacak. Ancak Atatürk Havalimanı’nın bu konumuyla ne kadar devam edeceği ise ayrı bir mesele...

        SORU 2

        Atatürk Havalimanı neden açık tutulmak istenmiyor?

        Yeni havalimanı çok büyük rakamlarla inşa edileceğinden (tahminen 8 milyar euro) ihaleye katılacak şirket sayısını artırmak, kazananların finansman bulmasını kolaylaştırmak amacıyla Atatürk Havalimanı’nın tüm ticari kapasitesi buraya taşınacak. İki meydanın açık olması halinde kamu vereceği taahhütleri karşılamakta zorluk yaşayabilir.

        SORU 3

        Yeni havalimanının mimari projesini kim yapacak?

        Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) içinden bir grup havalimanının mimari projesiyle ilgili master çalışmayı yaptı. Basında çıkan Amerikalı mimar Sidney Rasekh’in bu projeyle uzak yakın bir ilgisi yok. Muhtemelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına çalışan bu mimarın varlığından Ulaştırma Bakanlığı haberdar bile değil.

        SORU 4

        Atatürk Havalimanı ne zaman ticari uçuşlara kapanacak?

        Yeni havalimanın toplamda yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli planlanması ve ilk etabının 90 milyon olarak inşa edilmesi hedefleniyor. Bu konuyu yakından bilenlerin tahminine göre böylesine büyük havalimanının terminal, pist, mütemmim inşaatları ve bağlantı yollarıyla beraber 2020 yılından önce biteceği sanılmıyor.

        SORU 5

        Yeni havalimanı ihalesini kim yapacak?

        Kamuoyunda en fazla tartışılan konulardan biri de üçüncü havalimanı ihalesini kimin yapacağı ve işletme süresinde kimin denetleyeceği hususu. Bu duruma Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği Yüksek Planlama Kurulu (YPK) karar verecek. YPK kararı henüz çıkmış değil. Ancak ihale şartnamesini, konunun en yetkin kurumu olan Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) hazırladı. Aksi bir durum olmaz ise ihalesini de yine DHMİ yapacaktır.

        SORU 6

        Büyük ihale sonrası hüsran olur mu?

        İhale sonrası iptaller olmaması ve zaman kaybı yaşanmaması için ihaleye katılacak gruplarda mali ve teknik yeterlilikle işletme ve yapım deneyimi gibi şartlar en ince detaylarıyla yer alacak. Yap-İşlet- Devret (YİD) modeliyle yapılacak bu ihalede katılımcıların özkaynağı önemli argüman olacak.

        SORU 7

        Yeni havalimanı gerçekten yeşil olacak mı?

        Yeni havalimanın ne kadar yeşil olacağı, etrafının ne derece imara açılacağı hususu netleşmiş değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ