Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Hayat Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kastamonu Entegre, 13’üncü fabrikasını Rusya’nın Özerk Tataristan Cumhuriyeti’nde törenle faaliyete geçirdi - İş-Yaşam Haberleri

        EREN SAKARYA / HABERTURK.COM / TATARİSTAN

        Hayat Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kastamonu Entegre, 13’üncü fabrikasını Rusya’nın Özerk Tataristan Cumhuriyeti’nde törenle faaliyete geçirdi. Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde yer alan ve 260 milyon dolarlık yatırımla 2 yılda tamamlanan fabrika, Avrupa ve Rusya’nın en büyük ahşap levha üretim merkezi olma özelliğini taşıyor. 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak fabrikada MDF (orta yoğunluktaki lifli levha), OSB (Yönlendirilmiş yonga levha) ve laminant parke üretimi yapılacak. Fabrikanın açılışına, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov ile Rusya, Türkiye ve Tataristan’dan çok sayıda bürokrat ve işadamı katıldı.

        RUSYA İLE 33 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET

        Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye, Rusya ve Tataristan arasındaki beşeri ve ekonomik ilişkilerin sürekli geliştiğine dikkat çekerek, “Avrasya ve Karadeniz Bölgesi’nin önemli iki gücü Türkiye ve Rusya’nın dayanışması bölgede güvenlik, istikrar ve refah sağlayacaktır” dedi. Bugün Rusya’nın Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “2002'de 5 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi sürekli artarak 2013 yılında 33 milyar dolara ulaştı” diye konuştu. Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin çok yönlü olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, “İşbirliğinin kilit öneme sahip alanı enerji olmakla beraber turizm sektörü de önemli rol oynamaktadır. 2009 yılında mesafeli, seviyeli bir şekilde yol almaya başlayan ikili ortaklık bugün ‘stratejik ortaklık’ seviyesine gelmiştir. 2013 yılında Rus ekonomisine yapılan Türk yatırımların hacmi 415 milyon doları bulmuştur” dedi. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov Minnihanov, Türk şirketlere de Tataristan’a daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

        BİR SONRAKİ YATIRIM MOSKOVA'YA

        Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız ise Alabuga MDF tesisinin Rus-Türk ilişkilerinde Tataristan Cumhuriyeti ile işbirliğini daha da güçlendireceğine inandıklarına dikkat çekti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldız, Tataristan'ı orman kaynaklarının çok iyi durumda bulunması, altyapı elverişli olması, lojistik ve bazı vergisel teşvikler dolayısıyla seçtiklerini dile getirdi. Tataristan ormanlarının yıllardır kullanılmadığına değinen Yıldız, bu ormanların bakımını yaptıklarını, üretimde ise düşük kaliteli orman ürünlerini kullanarak yerlerine daha değerli fidanlar diktiklerini belirtti. Rusya’daki yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Yıldız, “Bundan sonraki yatırımı Moskova'ya yakın bir bölgede yapacağız" dedi.

        YILLIK 170 MİLYON DOLAR CİRO HEDEFLENİYOR

        Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde 600 bin metrekare açık, 125 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 725 bin metrekarelik alanda kurulu bulunan fabrika, yıllık 565 bin metreküp MDF, 20 milyon metrekare laminat parke üretecek. Önümüzdeki yıllarda yapılacak ek yatırımlarla tesiste yıllık 725 bin metreküp yonga levha ve 575 bin metreküp OSB üretimi de gerçekleştirilecek. Üretimin yüzde 70’i Rusya pazarına, yüzde 30’u ise komşu ülkeler ve Asya pazarına sunulacak. Alabuga MDF Tesisi Avrupa’nın ve Rusya’nın en büyük, dünyanın 3. büyük MDF tesisi olma özelliğini taşıyor. Tam kapasite çalışacak tesisin yıllık ciro hedefi ise 170 milyon dolar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ