Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam Lüks yat ve tekneler, sanayi sitesi olmadığı için çadırlarda yapılıyor. - Lüks Yaşam Haberleri

        Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana ahşap tekne yapım geleneğinin sürdürüldüğü Bartın'ın Kurucaşile ilçesinde milyonlarca lira değerinde lüks yat ve tekneler, sanayi sitesi olmadığı için çadırlarda yapılıyor.

        İyon, Lidya, Pers, Amastrist, Pontus, Roma ve Doğu Roma dönemlerinin ardından 1460 yılında Osmanlı egemenliğine girmesiyle imparatorluk donanmasının ihtiyacının karşılandığı Kurucaşile'de, gemi yapımı babadan oğula miras kalarak devam ediyor.

        Özellikle ilçede Tekkeönü ve Kapısuyu köylerinde kurulu 40'a yakın atölyenin yanlarına kurulan çadırlarda, piyasaya göre ucuz ve kaliteli yapılan çeşitli tür ve uzunluklardaki yatlar, yurt içi ve dışına pazarlanıyor.

        Kurucaşile Ahşap Tekne Yat İmalatı Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hasan Büyükböcek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinde tekne ve yat yapımının ev altlarında, naylon kaplı barakalarda ve çadırlarda sürdürülmeye çalışıldığını, ancak kış aylarında yaşan kar yağışı ve fırtınalarda büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

        Fırtınada uçmaması, karda göçmemesi için kış aylarında çadırlarda nöbet tuttuklarını anlatan Büyükböcek, ''Yerimiz olmadığı ve ilkel şartlarda bu işi sürdürdüğümüz için bize çırak da verilmiyor. Düzgün bir yerimiz olsa hem çırak olur hem de daha güzel ve sağlıklı alanda bu işi yapmış oluruz. Ama bu şartlarda bırakın çırağı kendi çocuklarımız bile bu işte gelecek görmüyor. 'Çadırda nereye kadar bu iş sürer' diye düşünüyor'' dedi.

        Büyükböcek, ahşap tekne ve yat yapımcılığının geliştirilmesi açısından sanayi sitesinin önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        ''İlçemizde kooperatifimiz ve belediyenin yaptığı ortak çalışma ile küçük limanın arkasındaki 13 bin metrekarelik araziye dolgu çalışması yapılmıştı. Bugün çöplük olarak kullanılan bu alanın sanayi sitesi yapılması için girişimlerde bulunduk. Arazinin tahsisi için Milli Emlak Genel Müdürlüğündeki girişimlerimiz henüz sonuç vermedi. Yaklaşık 10 yıldır gündemimizde olan bu konuda bir yol alamamamız bizi de küstürdü. Artık yapılamayacağı düşüncesiyle peşini bıraktık. Eğer sanayi sitesini hayata geçiremezsek ilçemizde tekne ve yat yapımcılığı bitecektir.''

        LÜKS YATLARIN YAPIM YERLERİ ÇADIRLAR

        Kooperatif Başkanı Soner Yasa da sanayi sitesinin yapılması halinde dedelerinden kalan ahşap tekne ve yat yapımcılığının gelişeceğini, bu nedenle bir an önce bu konudaki çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini belirterek, ''6-7 milyon dolarlık lüks yatlar ev altlarında, çadır ve barakalarda yapılıyor. Bu işin sürdürülmesi için ilçede sanayi sitesinin yapılması kaçınılmaz'' diye konuştu.

        Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın ise söz konusu arazinin Maliye Bakanlığından tahsisi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getirerek, yaklaşık 5 yıldır takiplerinde olan konunun çeşitli yasa değişiklikleri nedeniyle bugüne kadar sonuçlandırılamadığını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ